Bankaların prosedürleri kapsamında, borcunu uzun süre ödemeyen ve ödeyeceğine dair garanti vermeyen müşteriler, kara listeye alınır. Kara listeye giren müşteri, banka işlemlerinin büyük kısmında problem yaşar ve kısıtlamaya maruz kalır. Bunun yanında sicile işlediği için kredi almak pek mümkün değildir. Haliyle “Kara listeden nasıl çıkılır?” sorusu, bu problemleri yaşayan pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Gelin, kara listeden nasıl çıkılacağına birlikte bakalım.
“Kredi kartında artı bakiye ne demek?” yazımız da ilginizi çekebilir.
Kara Liste Nedir ve Kimler Girer?
Kara liste, müşterinin kredi borcunu belirlenen süre içinde ödememesi sonucu başlatılan yasal takiptir. Müşteri, uzun süre boyunca kredi borcunu ödemezse, banka tarafından kara listeye alınır. Kredi borcunun en az 2 taksiti ödenmemiş ve halen ödenmiyorsa, yasal işlem başlatılır.
Yasal işlem başlatmadan önce müşteriye 30 günlük süre tanınır. Bu süre içinde borcun yapılandırılması için şans verilir. Fakat kişi bu süre içinde de borcunu ödemeye çalışmazsa, kara listeye eklenir.
Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Kara listeye alındığını öğrenen kişilerin izlemesi gereken adımlar vardır. Bu adımlar şu şekildedir:
- Borçlu olduğunuz bankadan yapılandırma kredisi çekip borcunuzu kapatarak kara listeden çıkabilirsiniz.
- Düşük faizli kredi çekerek mevcut borcunuzu kapatabilirsiniz.
- Varsa güncel aflardan yararlanabilirsiniz.
- Kredi borcunuzu ödeyeceğinize dair teminat ya da kefil gösterebilirsiniz.
Kara listeden çıkmak için sanal yollar aracılığıyla senet yapmak doğru bir tercih olmaz. Eğer kredi borçlarınızı düzenli ödediğiniz halde kara listede yer alıyorsanız bankanızın yapmış olduğu bir hata var demektir. Bunun için ödeme yaptığınıza dair, bankanızla iletişime geçebilirsiniz. Bunun yanında borcunuzu geciktirmeden ödediğinizi gösteren kanıtlarla, yasal yollara başvurabilirsiniz.
Kara Listede Olan Kişiler Kredi Kartı Alabilir mi?
Kara listede olan kişiler, düşük limitli kredi kartlarına sahip olabilir. Birçok banka, kara listede olan vatandaşlara kredi kartı verebileceğine dair duyurular yayınlar. Belirli süreler içerisinde başvuru yaparak kredi kartı alabilirsiniz. Ancak devlet bankaları ve İş Bankası, Garanti Bankası gibi büyük kuruluşlar, genellikle kara liste müşterilerine kart vermemektedir.
Kara Listeden Olan Kişiler Bankadan Kredi Çekebilir mi?
Kara listedeki kişiler bankadan kredi çekmek için bankanın genel af uygulamalarından faydalanabilir. Bununla birlikte bazı bankalar, düşük tutarlı krediler verir. Bu kredi, aylık gelire göre hesaplanır ve ihtiyaç kredisi olarak verilir. Bazı durumlarda ise Merkez Bankası, vatandaşların daha fazla mağdur olmaması için kredi çekmesine izin verir.
Kara Listede Olduğumuzu Nasıl Öğrenebiliriz?
Eğer kredi borcunuz varsa ve uzun süredir ödeyemediyseniz kara listeye alınmış fakat haberdar olmayabilirsiniz. Kara listeye alındığınızı öğrenmek için yapmanız gereken işlemler aşağıdaki gibidir:
- E-devlet üzerinden kredi kartı borç sorgulama ya da kredi notu sorgulama yazarak kara listede olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
- Kredi almış olduğunuz bankayla iletişime geçerek kara listede olduğunuzu öğrenebilirsiniz.
- Cep telefonundan kısa mesaj aracılığıyla “1122” numarasına mesaj atabilirsiniz. Bu mesaj kredi notunuz ve kara listeden olup olmadığınız hakkında bilgi verir. Tüm operatörlerde geçerlidir. Telefonunuzun mesaj kısmına T.C. kimlik numaranızı ve araya bir boşluk koyarak ay, gün ve yıl şeklinde doğum tarihinizi yazıp 1122’ye mesaj gönderebilirsiniz.
Kara listedeyseniz bankanızla irtibata geçip varsa genel aftan ya da yapılandırma işlemlerinden yararlanabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Kara Listede Olan Kişilerin Evine İcra Geliyor mu?
Eğer kişi banka tarafından verilen süre içinde ve sonrasında borcunu halen kapatmazsa icra gelebilir.
Kara Liste Ne Zaman Biter?
Borcunuzu ödedikten 5 yıl sonra kara listeden çıkabilirsiniz.
Kara Listeden Çıkmak İçin Nereye Başvurabilirim?
Önce bankanıza, eğer bankanız sorunu çözemezse, Türkiye Bankalar Birliği’ne dilekçe verebilirsiniz.