Evcil HayvanGündem

Kedi ya da Köpek Kimliği Nasıl Çıkartılır?

kedi-kopek-kimligi

Yeni kimlik sistemi sayesinde kedi ve köpeklere uygulanan tedaviler, sahiplerinin bilgileri ve yolculuk için gerekenler kayıt altına alınmaktadır. Peki kedi ya da köpek kimliği nasıl çıkartılır? Bu durumla alakalı dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Kedi ve Köpek için Kimlik Çıkartma İşlemi

Sahipli kedi ve köpeklerin kimliklendirilme işlemi, mikroçip yerleşimi ve okuyucudan oluşan kimliklendirme araçları ile yapılmaktadır.

Mikroçip, elektronik tanımlama malzemesini nitelendirmek için kullanılan bir terimdir. Üzerinde 15 karakterin yazılı olduğu bu malzeme, deri altına özel bir cihazla hayvanlara zarar vermeyecek şekilde yerleştirilir. Okuyucu sayesinde ise ev hayvanlarına yerleştirilen mikroçipler belli uzaklıktan okutulur.  Böylece hayvana ait bilgilere ulaşılabilmektedir.

Yerleştirilen mikroçip sayesinde hayvanların kaybolması durumunda sahiplerinin bulunmasını kolaylaştırır. Bu durum hayvanla ilgili tedavi sürecini çok daha kolay çözülür hale getirmektedir.

Mikroçip Uygulaması

Mikroçip uygulama işlemleri şu şekilde gerçekleşmektedir:

  • Veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde veteriner teknikeri tarafından mikroçip yerleştirme işlemi uygulanır. Anestezi gerektirmeyen bir uygulamadır. Enjektör aracılığıyla çip deri altına yerleştirilir. Yani bu işlem için veterinere başvurulması zorunludur.
  • Veteriner hekim tarafından pasaport düzenlemesi ve kayıt işlemi gerçekleştirilir. Bunun sonucunda mikroçip yerleştirilen kedi ya da köpek veri tabanına kaydedilir. Bu süreç yaklaşık on beş gündür.
  • Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvana uygulanan tüm aşı ve tedaviler kimliğe kaydedilir. Bu kimlikle bağlı bulunan belediyeye sahiplenilen kedi ya da köpeğin kaydının yaptırılması zorunludur.

Kedi ve Köpek için Kimlik Çıkartılmadığında Ne Olur?

Kedi ve Köpek için Kimlik Çıkartılmadığında
Kediler ve köpekler için kimlik çıkartmak zorunlu bir uygulamadır.

Ev hayvanlarına kimliklendirme işlemi yapılmadığı takdirde, hayvan sahiplerine hayvan başına 1200 TL idari para cezası uygulanır. Sahipli hayvanların kimlik çıkartma ücreti ve buna bağlı prosedürler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenmektedir. Çıkartılan kimliğin kaybolması veya çalınması durumunda en geç 60 gün içinde bildirilmesi gerekmektedir.

Bunun yanında bildirildikten sonra 15 gün içinde yeni pasaport oluşturması yapılmaktadır. Aynı şekilde hayvan barınaklarından sahiplenme durumunda sahiplenme tarihinden itibaren yine 60 gün içinde başvuru yapılması gereklidir. Başvuru için “Sahipsiz Hayvan Edinme Formu” ve varsa hayvanın sağlık karnesiyle il veya ilçe müdürlüklerine gidilmelidir.

Kanunla düzenlenen bu zorunluluk hakkındaki detayları buradan öğrenebilirsiniz.

Kedi Kimliği Kaç TL?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen kediye mikroçip takılması işlemi 77 TL’dir. Bunun dışında kimlik oluşturma işlemi ücretsizdir. Sadece uygulanan tedavilerden ücret alınmaktadır. Yapılan tedaviler kısa sürede oluşturulan kimliğe kaydedilir.

Köpek Kimliği Kaç TL?

Mikroçip takılma işlemi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olup ücreti 77 TL’dir. Bu veterinerlerin özel olup olmamasına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kimlik oluşturma işlemi ücretsizdir. Uygulanan diğer tedavilerden para alınır ve bunlar kimliğe kaydedilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir