Evcil Hayvan

Kedilerin Burnu Neden Beyazlar?

Kedilerin Burnu Neden Beyazlar

Kediseverler özellikle evlerini bir kediyle paylaştıklarında fiziksel ve davranışsal değişimleri kısa sürede fark ederler kedinin burnunun beyazlaması da sık fark edilen değişikliklerdendir. Kedilerin burunlarının rengi sağlıkları hakkında sinyal verebilir. Bu sinyaller basit ya da önemli problemlerin habercisi olabileceğinden dikkate alınmalıdır. Öyleyse gelin “Kedilerin burnu neden beyazlar?” sorusunun yanıtına bakalım.

Kedinin Burnunun Beyazlamasının Nedenleri

Kedinin Burnunun Beyazlamasının Nedenleri
Beyazlayan bir burun rengi kediler için önemli sağlık problemleri anlamına gelebilir.

Kedinin burun rengindeki değişikliklerin yanında yapısal değişimler açısından da gözlem yapılmalıdır. Burun dokusunun daha kuru bir yapıya bürünmesi sağlık açısından bir olumsuzluk belirtisi olabilir. Küçük çaplı ve kısa süreli değişimler normal karşılansa da bir kedinin burnunun beyazlaması sıradan kabul edilmemelidir.

Beyazlayan bir burun rengi kediler için önemli sağlık problemleri anlamına gelebilir. Özellikle kedinin burnu beyaz ve soğuk ise bu durum ilerlemiş bir rahatsızlığın semptomu olarak düşünülüp araştırılmalıdır. Aşağıdaki sebeplerden burun beyazlaması yaşanabilir:

  • Hipotermi (vücut ısısı düşüklüğü)
  • Anemi (kansızlık)
  • Dehidrasyon (vücudun susuz kalması)
  • Vitiligo (vitiligo pigmentlerinin eksikliği)
  • Depigmentasyon (ten renginde değişime neden olan deri hastalığı)

Yukarıdaki hastalıklar kedinin burnunun beyazlaması için en çok karşılaşılan sebeplerden olsa da diğer belirtiler için kedinin fiziksel ve ruhsal yapısı incelenmelidir. Renk değişiminin yanı sıra iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, yüksek ateş gibi belirtiler de gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekimle görüşülmelidir.

Kedilerin Burun Rengi Neden Değişir?

Kedilerin cinsleri farklı burun renklerine sahip olmalarına neden olur. Bu renkler kalıcı oluğundan bir renk değişimi olarak algılanmamalıdır. Tüy renkleriyle yakından ilişkili olan burun renkleri siyah ya da koyu renkli kedilerde siyah ve tonlarında olurken beyaz tüylü kedilerin burunları pembe tonlarında olur. Peki, kedilerin burun rengi neden solar?

Kedilerin burun renkleri bazı dönemlerde değişebilir. Genellikle kısa süreli değişiklikler yaşanması normaldir. Kediler hakkında yapılan araştırmalar bu değişimlerin aşağıdaki sebeplere bağlı olabileceğini ortaya koyar:

  • Kalp atış hızı
  • Kan basıncı
  • Vücut ısısı
  • Heyecan
  • Stres
  • Bulunulan ortamın ısısı

Kedilerin burun rengindeki değişiklik durumlarında yukarıdaki durumlar açısından kontrol sağlanmalıdır. Bu durumlara maruz kalındıysa mümkün olduğu kadar sorun kaynağından uzaklaşılmalı ya da durum iyileştirilmelidir. Şartlar iyileştirildikten sonra da kedinin burnunun beyazlaması geçmez ya da ilerlemeye devam ederse veteriner hekimle iletişime geçilmelidir.

Kedinin Burnu Beyaz ve Soğuk Olduğunda Ne Yapılır?

Kedinin Burnu Beyaz ve Soğuk Olduğunda Ne Yapılır
Önce küçük çaplı durum iyileştirmeleri denenmelidir.

Kedinin burun renginde solma ve soğukluk hissedildiğinde paniğe kapılmadan önce küçük çaplı durum iyileştirmeleri denenmelidir. Öncelikle kedi yorgun ya da heyecanlıysa dinlendirilmeli ve sakinleştirilmelidir. Ani bir duruma maruz kalındıysa bu olumsuz ortamdan uzaklaşılmalıdır. Kedinin vücut ısısı kontrol edilmeli ve düşük ısı durumunda kedi aşırıya kaçmamak şartıyla ısıtılmalıdır. Aç ya da susuz olma durumuna karşı sevdiği bir mama türü kullanılarak yemeye ve su içmeye teşvik edilmelidir.

Yapılan denemelere rağmen beyazlama devam ediyor ya da artıyorsa durumun ciddiyeti konusunda daha kararlı ve hızlı harekete geçilmelidir.

Minik dostalarımızın sık karşılaştığı sorunlardan biri olan pati şişmesi nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi almak için Kedilerde Pati Şişmesi: Nedenleri ve Tedavisi yazımıza göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

[toggle title=”Kedinin Burnunun Beyazlaması Ne Zaman Geçer?” state=”close”] Kedinin burnunun beyazlamasına neden olan soruna göre iyileşme süresi değişiklik göstermekle birlikte genel olarak 2-4 hafta içerisinde düzelme görülür.[/toggle]

[toggle title=”Kedi Burnu Neden Kızarır?” state=”close”] Kedilerde burun kızarması kısa süreli olduğunda normal karşılanır. Uzun süreli kızarıklıklar nezle, alerji, yüksek ateş gibi sorunların belirtisi olabilir.[/toggle]

[toggle title=”Kedinin Burun Kenarında Siyahlık Neden Olur?” state=”close”] Kedilerde burun kenarlarında görülen siyahlıklar kurumuş burun akıntısı kalıntısı olabilir. Nemli bezle temizlenmesine rağmen gitmeyen siyahlıklarda akne veya mantar ihtimali düşünülmelidir.[/toggle]

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir