Kefir son dönemlerde market raflarında daha çok gözümüze çarpan süt ürünlerinden biri. Beslenme düzenini dengelemek isteyenlerin, kabızlık sorunu yaşayanların ve tadını sevenlerin buzdolaplarından eksik etmediği kefirden konuşalım. Ayrana benzerliği ile tanıdığımız kefirin kullanım şekli nasıl olmalıdır? Kefirin faydaları nedir ve kefir ne zaman içilmeli gibi kefire dair birçok sorunun yanıtı yazımızda sizlerle.
Her Gün Kefir İçmek
Sütün bakteri ve mayalarla fermente edilerek üretilmesinden elde edilen kefir sağlığımız için tam bir şifa deposu. Keçi ve inek sütünün karışımıyla elde edilen kefirin B vitamini deposu olması ve daha birçok özelliği günden güne sevenlerini arttırıyor.
Uzmanların önerdiği ve bağışıklık sistemimiz için oldukça faydalı kefir düzenli kullanıldığında, etkilerini vücudunuzda olumlu olarak gözlemleyebileceğiniz bir süt ürünüdür. Kefir tüketimi, bağırsak sistemimizi düzenlememize ve dolaşım bozukluklarının önüne geçmemize olanak sunar. Düzenli olarak kefir içtiğimizde tıp literatüründe ikinci beynimiz olan bağırsaklarımız düzenli işler. Bu düzenli çalışmanın sonucunda ise dengeli bir vücut ve dolaşım sistemine sahip oluruz. Her gün tüketilen kefirin vücudumuza etkilerini özetlersek:
- İçeriğinde bulunan proteinler ve kalsiyum ile kemiklerimizin dayanıklılığını arttırır.
- Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
- Kan şekerini dengeler. Bu yüzden diyetisyenlerinin danışanlarına önerdiği ara öğünlerdendir.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Tok tutar ve zindelik verir.
- Diş eti rahatsızlıklarının önüne geçmede etkilidir.
Yukarıda sıraladıklarımız kefirin vücudumuza etkilerinden sadece birkaçıdır. Kefir vücutta zararlı olarak yan etkisi görülmemiş gıdalar arasındadır. İşte bu yüzden sizlerde kararında bir şekilde kefir tüketimini günlük yaşantınıza adapte edebilirsiniz.
Kefir Ne Zaman İçilmeli?
Kefir, beslenme uzmanları tarafından önerilen bir süt ürünüdür. “Belirli saatlerde tüketildiğinde etkisi artar” şeklinde bir uzman görüşü bulunmaktadır. Kan şekerini dengeleyerek, açlığı bastırdığı ve destekleyici yönleriyle kefir daha çok ara öğünlerde tavsiye edilmektedir.
Ara öğün ise, temel öğünlerinizden önceki saatlerde acıkmaya başladığınız zamanlarda doymadan atıştırabileceğiniz alternatiflere verilen isimdir. Yemek saatini beklerken kan şekerimizin düşmesi bizleri olumsuz etkiler. Ana öğünümüzün saatini öne çekmeye ya da kan şekeri yükseltici şeker odaklı besinlere yönelebiliriz. Bu durumların önüne geçmek adına kefirle birleştirebileceğiniz ara öğünler sizlerin bir sonraki öğüne kadar dengede kalmasını sağlar.
Kefiri daha lezzetli bir ara öğüne dönüştürmeniz için birkaç öneri:
- Bir bardak kefir, 7 8 badem, iki adet kuru kayısı,
- Bir bardak kefir ve bir porsiyon meyve,
- Kefir yanında iki sade galata gibi farklı kombinasyonlar ile ara öğünlerinizi besin değeri yüksek alternatifler ile çeşitlendirebilirsiniz.
Kefirin Cildimize Faydaları
Proteinlerin iyileştirici etkisini kefirin bol proteinli yapısında da görüyoruz. İçerdiği mineraller ve proteinler vücudumuzun hemen hemen her noktasına iyileştirici dokunuşlar yapsa da cildimize kattıkları apayrı. Yetişkinlerde önerilen kefir kullanımı günlük iki bardak. Bu kadarını tüketmiyor olsanız da cildinize faydalarını okuduktan sonra kefire şans vereceğinize eminiz.
- Öncelikle kefirin egzamaya iyi geldiğini biliyor muydunuz? Genellikle eklem bölgelerinde kaşıntı ve deri döküntüsü ile görülen egzama çözümlerinize kefir tüketimi de ekleyin.
- Toksinlerin vücudumuzda birikmesinin dışa vurulmuş hali de mat görünümlü bir cilttir. Kefir cildinizin eski haline gelmesine yardımcı olur. Cildinizi parlaklaştırır.
- Zaman zaman tırnak üstlerinizde çıkan beyaz lekeleri fark etmişsinizdir. Vitamin eksikliğinden kaynaklanan o lekeleri kefir ile yok etmek mümkün. Kefir düzenli kullanımda tırnaklarınıza sağlamlık kazandırır.
- Saçlarınızdaki kuruluk ve cansızlığın sebebinin birçok sebebi olabilir. Canlanmış ve dolgun saçlar için kefir tüketimine özen gösterin.
Cildiniz için bir güzellik yapmak istiyorsanız, yüz maskesi tarifleri ayağınıza geldi!
Kefir Bağırsak Problemlerini Çözer mi?
Bağırsak problemleriniz teşhis konmuş bir hastalığa ait değilse büyük oranda evde tedavi ile çözülebilir. Kabızlık ve ishal halk arasında en çok karşılaşılan bağırsak problemlerindendir. Bağırsaklarınızın sağlıklı bir şekilde işlemesi ve yediğiniz besinlerin faydasız kısımlarının dışarı atılması oldukça önemlidir. Kabızlık sorunu ile karşılaşan kişiler birçok yönteme başvurur. Kefir de kabızlığa iyi gelen takviyeler arasındadır.
Bünyesinde bulunan probiyotikler sayesinde bağırsaklarımızın sindiremediği besinler için yardımcı görevi görür. Kefirin içinde bulunan bakteriler bağırsaklarımızda bulunan sorunlar için savaşçı görevini üstlenerek bağırsak duvarlarımızı rahatlatır. Kefir ayrıca idrar yollarına da iyi gelerek enfeksiyonları önler ve tedavi eder.
Kefirin faydalarını saymakla bitiremeyiz demiştik. Yazımız boyunca öz bilgilerle tanıtmaya çalıştığımız kefiri mutlaka deneyin. Sade kefirin ekşi tadı sizlere uymuyorsa meyve aromalı kefirlere şans verebilirsiniz.