Günümüzde diş eti hastalıklarının tedavisinde, kemik tozu kullanılır. Bu özel madde greft materyali olup, erimiş çene kemiği takviye edilir. Çeneyi sağlamlaştırmanın yanı sıra, tatbik edildiği bölgelerde kemik üretiminin artmasına da yardımcı olur. “Kemik tozu ne işe yarar?” sorusunun cevabı, en basit şekilde “Etkili bir implant tedavisinin yapılmasını sağlar.” olacaktır.
Kemik tozu, diş etine uygulanan vidalardır. Diş hastalıklarının tedavisinde devrim niteliğinde bir buluş olan diş kemik tozu uygulamaları ile estetik olarak da en iyi şekilde ağız sağlığına kavuşulur. Çene kısmında eksik olan yerlere özel yöntemlerle yerleştirilen kemik tozu vidaları, kemikte hasarlı ya da kırık olan yerleri onarmak için de işleve sahiptir.
Kemik Tozu Nasıl Uygulanır?
Diş eti ve diş hastalıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılan implant kemik tozu uygulaması için tedavi olacak bölgede yer alan sağlam kemiklerin de yer alması şarttır. Hasarlı bölgeye uygulanacak olan kemik tozu vidaları, bu sağlam kemiklerle desteklenir. Bu nedenle bu tedavi yöntemi, diş doktorlarının muayenesinden sonra her hastaya özel olarak uygulanır. Kemik tozu tedavisinde sırasıyla şu işlemler yapılır:
- Greft kemik tozu tedavisinin yapılması için öncelikle çene kemiği röntgeni çekilir.
- Röntgen sonucuna göre kemik tozu vidası uygulanacak olan tedavi bölgesi saptanır.
- Kemik tozu uygulamasından önce hastanın ilgili bölgesine lokal anestezi uygulanır.
- Tedavisi yapılacak olan alt ya da üst çenede kemik tozu vidalarının takılacağı yerler açılır.
- Kemik tozu vidaları özenle yerleştirilir.
- İmplantlar yerleştirildikten sonra gerekli olan yerlere dikiş atılır.
- Bu şekilde kemik tozu uygulaması başarı ile tamamlanır.
Kemik tozu vidalarının takılma süresi en fazla yarım saat sürer. İmplantlar takıldıktan sonra kemik tozu yaptıranlar için doktorlar özel ilaçlar önerir. Bununla beraber hastanın diş doktorunun belirlediği sürelerde kontrole gitmesi lazımdır. Kemik tozu tedavisinin ise mutlaka bu konuda uzmanlaşmış olan diş doktorları tarafından yapılması gerekir.
Kemik Tozu Tedavisi Ne Zaman Gerekir?
Kemik tozu tedavisi öncelikle ağız bölgesinde ortaya çıkan kemik eksikliklerinin giderilmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Aynı zamanda ağızda oluşan bir takım patolojik kistler ameliyatla alındıktan sonra da bu bölgelere kemik tozu tedavisi yapılır. “Kemik tozu ne işe yarar?” sorusunun bir diğer cevabı olarak yaşanan istenmeyen diş eksikliklerinde kemik tozu uygulaması yapıldığı görülür.
Kemik tozu vidaları uygulandıktan sonra kemikle kaynaşan bir yapıya sahiptir. Bu süreç ise en fazla 4 ay sürer. Bu süreç boyunca hastalar diş doktorlarının gözetiminde olur. İmplant kemik tozu tedavisi sinüs kaldırma, yani lifting içinde tatbik edilir. Bu sayede sinüs bölgesinde yaşanan kemik kayıpları tamamen giderilmiş olur. Kemik tozu zararları olmamakla birlikte, ancak diş doktorunun yaptığı muayene sonrasında bu tedavi yöntemine karar verilir.
Bu tarz içerikleri okumaktan keyif alıyorsanız, Ne, Ne Değildir? sayfamıza mutlaka göz atın.
Sık Sorulan Sorular
[toggle title=”Kemik Tozu Kaç Ayda İyileşir?” state=”open”] Kemik tozu vidaları tatbik edildikten sonra en fazla 4 ay içerisinde kemikle kaynaşarak, tam iyileşme gösterir.[/toggle]
[toggle title=”Kemik Tozu Kimlere Uygulanır?” state=”close”] Kemik eksiklikleri görülen herkese kemik tozu tedavisi uygulanabilir.[/toggle]
[toggle title=”Kemik Tozu Uygulamasının Yan Etkisi Var mıdır?” state=”close”] Kemik tozu uygulamasının hiçbir yan etkisi yoktur.[/toggle]