“Hipodens lezyon ne demek?” diye sorduğumuzda, hipodens ve lezyon kelimeleri birleştiğinde ortaya düşük lezyon yoğunluğu ifadesi çıkmaktadır. Vücutta herhangi bir noktada görülebilen hipodens lezyonlar genellikle karaciğerde oluşmaktadır.
“Hipodens ne demek?” sorusunun yanıtı arıyorsanız, sizin için kısa bir tanımlama yapabiliriz merak Temel anlamda hipodens, tıp dili incelendiğinde, düşük yoğunluk anlamına gelmektedir. Bazı sağlık raporlarında ve belgelerinde sıklıkla görülen bu tanım, özellikle bilgisayarlı tomografi sonuçlarında karşınıza çıkmaktadır. Lezyon kelimesinin anlamıysa doku bozukluğu olarak belirtilmektedir.
Özellikle karaciğerde ortaya çıkmasının sebebiyse, sağlıksız beslenme ve alkol tüketimidir. Hipodens lezyon tanısı konduğunda belirlenen bölgede yağlanma ve lekelerin oluşması muhtemeldir. Rahatsızlıklar kendini belli etmeye başladığında karaciğerde büyümenin meydana geldiği görülür.
Hipodens Lezyon Neden Olur?
Hipodens lezyon vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelmektedir ve her bölge için farklı oluşum sebepleri olduğunu göstermektedir.
Karaciğer
Karaciğerde oluşan lezyonlar çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Örnek olarak;
- Hepatik kist,
- Karaciğer apsesi,
- Karaciğer adenomu,
- Caroli hastalığı,
- Nörofibrom verilebilmektedir.
Lezyonlar ve belirtileri hafife almamalı ve mutlaka bir uzman hekime başvurmalısınız.
Beyin
Beyinde meydana gelen hipodens lezyonlarda oldukça önemli rahatsızlıkların habercisi olabilir.
- Tümörler,
- Beyin kanaması,
- Enfeksiyöz hastalıklar,
- Beyin damarlarını tutan vaskülitler,
- Wilson hastalığı gibi rahatsızlarda lezyonlar ortaya çıkabilmektedir.
Beyin, daha hassas bir yapıda olduğu ve vücudun ana merkezi olduğu için tüm sisteminizi etkileyen belirtiler verebilir. Mutlaka doktorunuzun yönlendirmelerini ve uyarılarını dikkate alınız.
Böbrekte Lezyonlar
Böbrekte oluşan hipodens lezyonlar, basit kistleri gösterebilmekte ve aynı zamanda ciddi rahatsızlıklarında habercisi olabilmektedir.
Böbrekte oluşan bir diğer sorun olan anjiomyolipom hakkında detaylar için: Böbrekte Anjiomyolipom Nedir? Kanser midir?
Teşhis ve Tedavi
Hipodens lezyonların belirlenebilmesi için, hastalığın bulunduğu bölge göz önünde bulundurularak belirli cihaz ve yöntemlerden destek alınmaktadır. Cihazlar arasında; ultrasonografi ve MRG yer almaktadır. Teşhis için kullanılan yöntem ise biyopsidir.
Tedavilerde de hastalığın bulunduğu organ veya organlar önem arz etmektedir. Cerrahi müdahale, ilaç tedavisi ve ışın tedavisi kitle ve lezyonların yapısına göre değişiklik gösterecektir. Tedavi edilmeyen rahatsızlıklar, kitlelerde büyüme ve yağlanma yapabilir.
Hastalıklı tümörlerin yayılması ölümlere yol açabilmektedir. Bu süreçlerde doktorlarınızın uyarılarını can kulağıyla dinlemeli ve tedavilerinizi aksatmamalısınız. ‘’Hipodens lezyon ne demek?’’ ile ilgili ve birçok konuda yazbuz.com aracılığıyla bilgilenmeye devam edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
[toggle title=”Hipodens Lezyon Kanser mi?” state=”close”] Hipodens lezyonlar, kanserli bölgelerin tespitinde etkin olabilmektedir. Ancak hepsi kanser değildir.[/toggle]
[toggle title=”Hipodens Lezyon için Hangi Doktora Gidilir?” state=”open”] Lezyonlar tetkik aşamalarında ortaya çıktığı için hastanın gösterdiği belirtiler, gidilecek doktorun tercih edilmesinde etkilidir. Beyinde oluşanlarda nöroloji, diğer organlar için genel cerrahi uzmanlarına başvurulabilir.[/toggle]
[toggle title=”Beyinde Lezyon Nelere Yol Açar?” state=”open”] Baş bölgesinde ağrı ve uyuşma meydana gelir. Hafızada bulanıklaşmalar ve bayılmalar görülebilmektedir.[/toggle]