Edebiyat

Kitap Okumanın Faydaları: Kendinizi Geliştirin, Dünyanızı Değiştirin

Kitap Okumanın Faydaları

Kitaplar kimi zaman en yakın dostlarımız, kimi zaman ise uçsuz bucaksız maceralara açılan kapıların anahtarıdır. Kitaplar sayesinde daha önce görmediğimiz yerler görebilir, bilgiler edinebiliriz. Ancak, günümüzde internetin yaygınlaşması ve teknolojinin de gelişmesi nedeni ile, kitap okuma alışkanlığı da yerini telefonlara ve bilgisayarlara bırakmaya başladı. Bu nedenle, kitap okuyanların sayısında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Ancak, kitap okumanın faydaları saymakla bitmiyor. Hiçbir teknolojik aletin yerini alamayacağı kitaplar, kişilere yeni bakış açıları katabildiği katmasının yanı sıra aynı zamanda kişisel gelişime de büyük katkılar sağlıyor. Kitap okumanın faydalarından bazıları ise şöyle:

  • Kelime dağarcığınız gelişir.
  • Empati yeteneğiniz gelişir.
  • Stresle baş etme konusunda iyi bir çözümdür.
  • Hafıza sorunlarına iyi gelir.
  • İyi bir uyku geçirmenizi sağlar.
  • Pratik düşünceyi geliştirir.
  • Genel kültürünüz önemli bir derecede artar.

Kitap okumanın faydası saymakla bitmez. Her bir kitap, yeni maceraların başlangıcı olabilirken, aynı zamanda hayatınızı değiştirebilecek bir hikâyeye de sahip olabilir. Bu nedenle, kitap okuma alışkanlığının erken yaşta elde edilmesi, bireye büyük katkılar sağlar.

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Elde Edilir?

Kitap okuma alışkanlığı
Kitap okuma alışkanlığı edinebilmek için sevdiğiniz kitap türünü bulmalısınız.

Kitap okumanın faydalarından yararlanmak için öncelikle düzenli olarak kitap okumanız gerekiyor. Ancak, günümüzde teknolojik aletlerin yaygınlaşması, kitap okuma oranının da düşmesine neden olmakta. Bun ek olarak, kitap okuma alışkanlığı elde edemeyenlerin yaygın bahanesi ise “doğru kitabı bulamamak” oluyor. Bu nedenle, ilk olarak kendinize uygun bir kitap seçmeniz gerekiyor. Özellikle de ilk kez kitap okuyacaksanız, çok uzun olmayan ve ilginizi çekecek bir konuya sahip kitap seçmelisiniz.

Seçeceğiniz kitabın dili de oldukça önemli. Örneğin, ağır ve yalın olmayan dille yazılmış bir kitap seçerseniz, anlamakta zorlanacak ve kısa sürede sıkılacaksınız. Bu sayede, kitap okumaktan keyif almanız da engellenecektir. Kendinize uygun bir kitap seçerken, yakın bir arkadaşınızdan tavsiye alabilirsiniz. Arkadaşınız, nelerden hoşlandığınızı bileceği için size ilginizi çeken bir kitap tavsiyesinde bulunabilir. Tüm bu tavsiyelere rağmen okumaya başladığınız kitap ilginizi çekmiyorsa, kitabı bitirmeye zorlamak yerine yeni bir kitaba geçebilirsiniz.

Yapılan araştırmalar, bir işlemin alışkanlık haline gelmesi için 21 gün boyunca yapılması gerektiğini gösteriyor. Bu nedenle, 21 gün boyunca her gün kitap okumaya çalışırsanız, alışkanlık elde etmeniz olası olacaktır.

Eğer kitap okuma alışkanlığının ülkemizde ne durumda olduğunu öğrenmek istiyorsanız Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığına Genel Bir Bakış adlı çalışmayı inceleyebilirsiniz.

Kitap Okuma Yöntemleri Nelerdir?

Kitap Okuma Yöntemleri
Kitap okumayı günlük rutininizin içerisine yerleştirebilirsiniz.

Kitap okuma alışkanlığı elde etmek için öncelikle ilginizi çeken bir tür hakkında kitap seçimi yapmanız gerekebilir. Çünkü, ilginizi çekmeyen bir kitap, okuma alışkanlığı kazandırmanın aksine kitaplardan daha çok soğumanıza neden olabilir. Bu nedenle, ilk başta ağır romanlar okumanız tavsiye edilmez. Düşük sayfa sayısına sahip klasikler, sizi kitap okumaya teşvik edebilir.

Kitap okuma yöntemleri arasında yer alan bir diğer unsur da kitap okuma amacınızı belirlemek olacaktır. Örneğin, kitap okumadaki amacınız keyifli vakitler geçirmek ise romanlara yönelebilirsiniz. Eğer amacınız bilgi edinmek ise ilgili olduğunuz konuyu inceleyen kitapları seçebilirsiniz.

Pek çok kişi kitap okurken romanları sever. Ancak, bazı kişiler ise bilimsel konuları, tarihi olayları öğrenmekten keyif alır. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız, öncelikle bu konudaki amacınızı belirlemeniz gerekiyor. Eğer bu konudan emin değilseniz, deneme yanılma yöntemi ile kendinize uygun türü keşfedebilirsiniz. Seçebileceğiniz kitap türlerine örnek vermek gerekirse;

  • Romanlar
  • Bilim kurgu kitapları
  • Tarihi kitapları
  • Seyahat kitapları

İlginizi çeken bir konuda kitap okumak, kitaplara olan ilginizi arttıracağı gibi kitap okuma alışkanlığı elde etmenizi de sağlayacaktır.

Kitap Okumanın Bilimsel Faydaları

Kitap okumanın gözle görülür birçok faydası olduğu aşikâr. Ancak kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanan birçok faydası da bulunuyor. Eğer kitap okuma konusunda kendinizi teşvik edecek bilgiler arıyorsanız, bu konu tam size göre. İşte kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanan faydaları:

Stresi Azaltır

Stresi Azaltır
Kitap okumak stresle baş etmenizi sağlar.

Çağımızın en büyük sorunlarından birisi olan stres, önemli hastalıkların habercisi olabiliyor. Ancak, kitap okumak kişilerin gündelik hayatlarından uzaklaşmasını sağlıyor ve dolaylı yoldan stresi de azaltıyor.

Hafızayı Güçlendirir

Hafızayı Güçlendirir
Kitap okudukça hafızanızın güçlendiğini fark edebilirsiniz.

Pek çok kişi isimleri ya da diğer konuları hatırlamakta zorluk çekiyor. Ancak kitap okuyarak karakterlerin isimlerini, hikâyeyi aklınızda tutmuş oluyorsunuz. Böylelikle diğer konulardaki hafıza problemleriniz de daha iyi gitmiş oluyor.

Konsantrasyonu Arttırıyor

Konsantrasyonu Arttırıyor
Yeterince kitap okuduğunuzda odaklanma süreniz artacaktır.

Yine günümüzde önemli problemlerden birisi olan dikkat dağınıklığı, kişilerin odaklanma problemleri yaşamalarına neden oluyor. Kitap okumak, ilgi ve dikkat gerektirdiğinden kişilerin belirli bir süre kitaba odaklanmasını sağlıyor. Bu da konsantrasyonu arttıran önemli bir pratik olarak görülüyor.

Yazma Becerinizi Geliştirir

Yazma Becerinizi Geliştirir
Çok okumak daha iyi yazı yazmayı beraberinde getirebilir.

Kitap okumak, kişilerin bakış açılarını genişletir. Farklı yazarların konulara bakış açılarını gören bir kişi, yazma konusunda da bu bakış açılarını kullanarak etkili bir yazı becerisi kazanabilir. Aynı zamanda, kitap okuyarak dil bilgisi, yazım ve anlam kurallarını da öğrenebilirsiniz.

Rahat Bir Uyku Sağlar

Rahat Bir Uyku Sağlar
Kitap okuyarak uyku daha rahat dalabilirsiniz.

Uykuya kolay bir şekilde geçememek oldukça büyük bir sorun. Ancak, kitap okuyarak kolay bir şekilde uykuya dalabilirsiniz. Çünkü elektronik cihazlarda bulunan mavi ışık, kitaplarda yer almaz.

Eğer kitap okumanın faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Neden Kitap Okumalıyız? başlıklı yazımıza da göz atmalısınız.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir