Sağlık

Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer

Kulak tıkanıklığı, neredeyse herkesin başına gelen bir durumdur. Kimi zaman kısa süreli, kimi zaman günlerce sürebilen kulak tıkanıklığı bazen tek kulakta olurken bazen iki kulakta birden olabilir. Bu durumlarda kulak tıkanıklığı nasıl geçer sorusu sık sık dile getirilir.

Farklı nedenler sonucu oluşabilecek kulak tıkanıklığı, en sık uçak yolculuklarında görülmektedir. Etrafımızdaki seslerin boğuk olması, kulaktaki basıncın hissedilmesi gibi durumlar kulak tıkanıklığına işaret edebilmektedir. Kulak tıkanıklığı kısa süreli bile olsa hayat kalitemizde düşüşe neden olmaktadır. Uzun süren tıkanıklıklar için ise bir uzmandan yardım almak oldukça önemlidir. Peki kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Kulak tıkanıklığı neden oluşur?

Kulak Tıkanıklığı Nedir?

Kulağımızda bulunan kanalların tıkanması ile östaki borusundan kulak zarının her yerine eşit şekilde hava basıncı iletememesi, kulak tıkanıklığını oluşturur. Kulak içinde basıncı eşitleme görevi üstlenen östaki borusu, bu görevi sağlayamadığında tıkanıklık hissi oluşmaktadır. Bu tıkanıklık, geçici süre ile işitme kaybına neden olabilmektedir. Kısa süre ile yaşanan kulak tıkanmalarını çoğu zaman ciddiye almasak dahi, uzun vadede kulak tıkanıklığı işitme sorunlarına yol açabilmektedir. Bu nedenle, kulak tıkanıklığına neden olan durumları bilmek ve bu durumlardan mümkün olduğunca kaçınmak oldukça önemli. Aksi halde oluşan tıkanıklık hali ve basınç, baş ağrısı gibi belirtiler ile kendini gösterebilmektedir. Hal böyle olunca, günlük hayatımızda zorluklar oluşabilmektedir.

Kulak Tıkanıklığı Neden Oluşur?

Kulak Tıkanıklığı Neden Oluşur?
Şiddetli sinüzit kulak tıkanıklığı oluşumunun başlıca nedenlerindendir.

Kulak tıkanması, bir basınç eşitsizliği nedenli olsa da bu eşitsizliğe neden olabilecek çok sayıda farklı durum söz konusu. Kulak tıkanıklığının bilinen ve yaygın görünen birtakım nedenleri olabilmekte. Öte yandan tahmin etmediğimiz ve dikkat etmediğimiz davranışlar da kulak tıkanmasına sebep olabilir. Kulak tıkanıklığı:

  • Ani yükseklik değişimlerinden dolayı
  • Sinüzit
  • Orta kulak iltihabı
  • Kulak zarında zedelenme
  • Östaki borusunda ortaya çıkan yapısal sorunlar ve benzeri çeşitli rahatsızlıklar nedeni ile görülebilir.

Kulak tıkanıklığına neden olan en yaygın durumlardan biri de kulak kanallarında oluşan kirlerin birikmesidir. Kir birikmeleri buşon olarak da adlandırılmaktadır. Asıl olarak, kulak kiri olarak tanımlanan madde; kulağı dış tehlikelerden koruyan bir salgı sonucunda oluşmaktadır. Bu salgı kendiliğinden dışarı atılabilen bir maddeyken, pek çoğumuz kir olarak tanımlayarak çeşitli temizleme işlemleri denemekteyiz. Öte yandan bu işlemler, kulak kiri olarak bilinen ve kulağın iç kısmına taşınmaması gereken sıvının kulak içine itilmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle kulak pamuğu gibi temizleme işlemlerine dikkatle yaklaşmanız önerilmektedir.

Kulak pamuğu kullanımı hakkındaki önemli bilgileri kaçırmak istemiyorsanız Kulak Temizleme Çubukları Zararlı Mıdır? yazımıza da göz atmanızı öneririz.

Kulak Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Kulak Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?
Kulak tıkanıklığını önlemek için kimi durumlarda kulak tıkacı kullanmayı düşünebilirsiniz.

Kulak tıkanıklığına neden olan önemli etkilerden biri buşondur ve buşonun gereğinden fazla oluşması, kişinin toz ya da kir ile dolu ortamlarda fazla zaman geçirmesi ile mümkün olabilmektedir. Bu nedenle buşonu ve bu doğrultuda kulak tıkanıklığını önlemek adına yaşadığınız yerin hijyenine dikkat etmeniz önemli bir ilk adım olacaktır.

Kulağın tıkanmasına neden olan bir diğer etken ise orta kulak ya da kulağın bir kısmında oluşabilecek iltihaplanmalardır. Bu iltihaplar; kirli olabilecek havuz suyu gibi alanlarda oldukça sık yaşanmaktadır. Bu nedenle temizliğinden emin olmadığınız havuzlara girmemeniz, ya da havuzda kulak tıkacı kullanmanız önerilmektedir. Dış kulak iltihabı gibi rahatsızlıklardan kaçınmak için ise; duş aldıktan sonra ya da denizden ve havuzdan çıktıktan sonra yumuşak bir havlu veya pamuk ile kulağınızı kurulamanız mantıklı olacaktır.

Son olarak, kulak temizliği için çeşitli kimyasal ya da bitkisel ürünler piyasada bulunabilmektedir. Bu ürünlere karşı dikkatli yaklaşmanız önemlidir. İçeriği tam olarak bilinmeden ve bir uzman tarafından önerilmeden bu tarz ilaç ya da hijyen ürünleri kullanmak kulak sağlığınızı riske atabilecektir.

Kulak Tıkanıklığı için Ne Yapmalı?

Kulak Tıkanıklığı için Ne Yapmalı?
Kulak tıkanıklığına müdahalede bulunmadan önce bir doktora gözükmelisiniz.

“Kulak tıkanıklığı için ne yapmalı?” sorusunun cevabını vermek için öncelikle tıkanıklığın nedeninin bilinmesi gerekmektedir. Örneğin, uçak yolculuklarında, basınç değişikliği nedeni ile oluşan kulak tıkanıklıkları yutkunma ya da esneme gibi çene hareketleri ile önlenebilecektir. Ayrıca sakız çiğneyerek de kulak basıncının dengelenmesi sağlanabilmektedir.

Basınç değişikliği dışında pek çok nedenle oluşabilecek kulak tıkanıklığının önce teşhis edilmesi gereklidir. Örneğin iltihap sonucu oluşan tıkanıklıklar için iltihap kurutan antibiyotik gibi ilaçlar gerekebilmektedir. Öte yandan antibiyotik kullanımının çeşitli nedenler ile denetim altında olması gereklidir. Bu nedenle bir kulak burun boğaz doktoru tarafından tavsiye edilmediği sürece antibiyotik kullanmak, sorunu çözmeme ihtimalinin yanı sıra daha fazla soruna neden olabilecektir. Bu durumda en mantıklı çözüm, uzman görüşü almak olacaktır.

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir