Sağlık

Kulak Temizleme Çubukları Zararlı Mıdır?

Kulak Temizleme Çubukları Zararlı Mıdır

Hemen hemen hepimiz gündelik hayatımızda çoğu kez kulak temizleme çubuklarını kullanırız. Bu işlevi oldukça çeşitli olabilen küçük nesneler adından da anlaşılacağı üzere genellikle kulak içi ve çevresinin temizliğinde bize yardımcı olurlar. Kimi insanlar gündelik hayatında kulak temizlemeye ekstra bir yer vermezken kimileri her duştan sonra kulak temizleme çubukları yardımıyla kulaklarını temizlerler. Peki bu oldukça yoğun bir şekilde kullanılan kulak temizleme çubukları zararlı mıdır? Detaylar yazımızda…

Kulak Temizlemek için Kulak Çubukları

Bazı insanlar, kiri ve kalıntıları gidermek için kulaklarına pamuklu çubuktan yardım almaktadırlar. Tıp alanındaki birçok insan size pamuklu çubuk kullanmaktan kaynaklanan sorunlara örnek gösterebilirler. Delinmiş kulak zarından, kulak kirine kadar, kulak temizleme çubukları kulak temizlemeyle ilgili birçok zararlı sonucu da beraberinde getirebilmektedir.

İnsanların kulaklarını temizlemek için kullandıkları birçok alternatif nesne bulunuyor. Bunların en yaygın olanları:

  • Kulak temizleme çubukları,
  • Saç tokaları,
  • Cımbızlar,
  • Kalemler,
  • Pipetler,
  • Ataşlar.

Kir ve birikintileri gidermek için kulağın içine hiçbir şey sokulmaması gerektiğini anlamak önemlidir. Bu yöntem kulak için son derece tehlikelidir. Sonunda işitme kaybına ve hatta hasarlı bir kulak kanalına neden olabilir.

Kulak Temizleme Çubuklarının Zararları

Kulak Temizleme Çubuklarının Zararları
Kulak temizleme çubuğu, yanlışlıkla çok derine itilirse kulak kanalı travmaya uğrayabilir.

Kulak kanalı, kulak kiri üreten özel hücrelere sahiptir. Bazı insanlarda kulak kiri diğer insanlardan çok daha hızlı birikir. Bu durum, söz konusu insanlarda duyma yeteneğinin azalmasına ve bazı durumlarda ağrıya neden olan kulak kiri oluşumuna yol açabilir. Bir uzmana görünmekten kaçınmanın kolay bir yolu olarak, birçok kişi fazla kiri çıkarmak için kulak temizleme çubuğu kullanmayı seçer. Bu, ilk başta oldukça etkili bir yöntem gibi görünse de kulak temizleme çubuklarının aslında yarardan çok zararı bulunmaktadır.

Kulak zarı çok hassas olduğu için kolayca yırtılabilir. Kulak temizleme çubuğu, yanlışlıkla çok derine itilirse kulak kanalı travmaya uğrayabilir ve bu durum kulak tıkanıklığına neden olabilir. Hatta çok fazla zorlanan kulak kanallarında kulak kanamasına bile yol açabilir.

Kulak kanalı travması sanıldığı kadar basit bir durum değildir. Ağrı oldukça şiddetlidir. Bununla birlikte kulakta da kanama olabilir ve süreç işitme kaybıyla bile sonuçlanabilir. Yırtılmış bir kulak zarının iyileşmesi biraz fazla zaman alır ve kalıcı merkezi kulak zarı delinmesine yol açabilir. Daha sonra iletim tipi işitme kaybına da yol açabilir.

Kulaklar Temizlenir Mi?

Görünen dış kulak veya kepçenin ara sıra iyi bir temizliğe ihtiyacı vardır. Bu, banyo yaparken biraz sabun ve su ile yapılabilir.

Çoğu durumda kulak kanalının temizlenmesi gerekmez. Kulak kanalınızdaki cilt doğal olarak dışa doğru, spiral bir düzene sahiptir. Bu düzende kulak kiri de onunla birlikte içeri gider. Çoğu zaman kulak kiri yumuşar ve vücut tarafından emilebilir. Bir kulak temizleme çubuğu kulak kiri temizlemek için gerçekten gerekli değildir.

Ancak, aşırı kulak kiri birikintisi olanların doktora gitmeleri gerekebilir. Doktorlar kulak kirini bir vakum makinesiyle kolayca çıkarabilir. İşlem neredeyse ağrısızdır ve kirlenmiş kulak kirinin çıkarılmasında çok etkilidir.

Bununla birlikte kulak kanalında ani basınç artışına neden olabileceğinden “su ile yıkama” ya da “kulak şırıngası” önerilmez. Doğru uygulanmadığı takdirde bu işlemler daha fazla zarara neden olabilir. Kulak kanalı iltihabına (otitis eksterna) ve ayrıca kulak zarı delinmesine yol açabilir.

Kulak Temizleme Yöntemleri

Kulak Temizleme Yöntemleri
Kulak kiri, uzman tarafından oldukça ağrısız ve kolay bir yöntemle dışarı çıkarılacaktır.

Kulak kirinin, iç kulağı sudan ve enfeksiyonlardan korumak için tasarlanmış deri katmanları, yağ asitleri, kolesterol ve alkolden oluşmaktadır. Ayrıca bu kirler iç kulakta bakteri ve mantarların büyümesini önlemeye yardımcı olurlar.

Ancak iç kulağınızda mumsu veya sertleşmiş bir birikme nedeniyle rahatsızlık hissediyorsanız, kulak burun boğaz uzmanına görünmeniz önemlidir. Söz konusu olan kulak kiriniz uzman tarafından oldukça ağrısız ve kolay bir yöntemle dışarı çıkarılacaktır. Bu hususta pratisyen hekime başvurabilirsiniz. Mikrosuction veya işitsel tuvalet gibi daha özel tedaviler için size en yakın hastanenin KBB bölümüne başvurunuz. Mikrosuction, kulak kirini kulağınızdan çıkarmak için küçük bir cihazın kullanıldığı hızlı ve ağrısız bir işlemdir.

Kulak kirini yumuşatmak için birkaç gün boyunca günde birkaç kez kullanılan kulak damlalarının evde de kullanılabilmektedir.

Kulak bakımı hakkında bilgi eksikliği nedeniyle, birçok hastanın kulak kiri tedavisine ekstra bir vakit harcamaktadır. Kulak temizleme çubuklarını kullandığınızda cildiniz travmatize olabilir. Ayrıca kulak kiri kulak kanalının orta kısmından daha derine itilecektir. Başka bir deyişle, kulağın normal fizyolojisinin doğal sürecini bozmayın.

Sağlıkla ilgili ilginç konular dikkatinizi çekiyor ve bu konudaki içerikleri okumaktan keyif alıyorsanız, Sağlık sayfamızı mutlaka inceleyin.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir