Sağlık

Laringoskop Nedir? Laringoskopi İşlemi Nasıl Yapılır?

Laringoskop Nedir

Konuşurken ya da bağırırken, ses tellerinin titreşmesi ile birtakım sesler çıkar. Her bireyin sesi kendine özgü ve özel bir tonda çıkmaktadır. Bazı insanlarda çatallı ses doğuştan olsa da bazen sonradan da gelişebilir. Bu noktada laringoskop devreye girer. Peki, laringoskop nedir?

Laringoskop nedir?

Laringoskop, gırtlak (Larenks) bölgesine yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama iyi ve kötü huylu kitleleri tespit etmek için yapılmaktadır. Kötü huylu kanser hücrelerinin tespitinde kullanılan bu yöntem ile gırtlağı detaylı olarak inceleyebilmek mümkündür.

Bu uygulama sayesinde boğaza kaçan bir cismi çıkarmak ya da boğazın şişme sebebini tespit edebilmek de oldukça kolaydır. Aynı zamanda bireylerin en sık şikâyet ettiği durumlardan bir tanesi olan boğaza takılmış bir şey hissi ya da kan gelmesi de gırtlak problemleri arasında yer almaktadır. Bu gibi durumlarda da Larenks bölgesi incelenerek problem tespit edilmeli ve gerekli ise uygulama bir an önce yapılmalıdır.

Laringoskop Nasıl Yapılır?

laringoskop nedir
Laringoskopi iki farklı türde yapılabilmektedir.

Eğer, “Laringoskop nedir ve nasıl uygulama yapılır?” gibi sorunlara yanıt arıyorsak öncelikli olarak bilinmesi gereken bir unsur mevcuttur. Laringoskop uygulamasının iki alternatifi bulunmaktadır. Bu yöntemler;

  • İndirekt
  • Direkt Laringoskopi

Direkt laringoskop uygulamasında doktor, bir taraftan hastanın dilini tutup bir taraftan da larenks yani gırtlak kısmına doğru ışık vererek boğazı incelemektedir. Bu aşamada hastalardan bir ses çıkarmaları rica edilir. Daha sonrasında ise bu sesin çıktığı andaki ses tellerinin titreşim hareketleri kontrol edilir. Detaylı bir gözlem yeteneği gerektiren, titiz olunması gereken bir uygulamadır. Bu uygulama sonucunda hekim hasta için bir tespit yapabilmektedir.

Direkt laringoskop, anestezi kullanılarak uygulanan bir yöntemdir. Bu nedenle boğazın iç kısmına dokunulduğunda gelebilecek olan öğürme hissiyatı ve bulantılar da problem yaratmamaktadır. Dolayısıyla bu uygulamadaki anestezi hem hekimi hem de hastayı büyük oranda rahatlatan bir detaydır. Uygulama sırasında kullanılan anestezi aynı zamanda çocukların da rahat hissetmeleri ve korkmamaları için gereklidir.

Bazı durumlarda larenks bölgesinin aynayla görünmesine engel olabilecek detaylar da olabilmektedir. Bu gibi anlarda direkt laringoskopi yöntemi sıkça başvurulan bir tekniktir. Yöntemde, gırtlak ayna ile değil direkt olarak laringoskop denilen bir alet ile kontrol edilmektedir. Kişiye özel boyutlardaki aletler ile muayene edilen hastaların larenks bölgelerindeki tüm problemler kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Böylelikle “Laringoskop nedir?” gibi soruların yanıtı da açığa çıkmıştır.

İndirekt Laringoskop ve Direkt Laringoskop Uygulamasının Farkları

İndirekt laringoskop uygulamasında hekim ellerini kullanarak ve hastanın dilini tutarak gözle muayene yapmaktadır. Fakat direkt laringoskop yönteminde ise daha profesyonel bir uygulama süreci mevcuttur.

Kısacası “Laringoskop nedir ve nasıl uygulanır?” sorusuna verilebilecek net bir yanıt mevcut değildir. Bunun sebebi ise hastanın durumu ve hekimin kararlarının süreci etkiliyor olmasıdır.

Laringoskop Uygulamasında Yaşanabilecek Komplikasyonlar

Laringoskop Uygulamasında Yaşanabilecek Komplikasyonlar
Risksiz bir işlem için alanında uzman bir hekimle görüşmeniz gerekir.

İşlem yapılırken ilk olarak anesteziye yönelik bir alerjik durum olup olmadığı tespit edilmelidir. Bu noktada hastanın anesteziye karşı bir reaksiyon göstermesi durumunda alternatif yöntemlere başvurulur. Kişinin anesteziye karşı bir reaksiyonu söz konusu ise ani kaşıntı ve ritim bozukluğu gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir. Bu durumların önüne geçebilmek adına bir test uygulaması yapılır. Sonrasında ise laringoskop uygulamasına başlanabilmektedir.

İşlem sonrasında kişilerde bazı yan etkiler de oluşabilmektedir. Uygulama anında ve öncesinde olabileceği gibi uygulamanın hemen sonrasında da yaşanabilecek bazı olumsuz durumlar mevcuttur. Bu durumlardan bazıları;

  • Kanama,
  • Ödem,
  • Şişlik gibi bulgulardır.

Bu durumlardan bir ya da birkaç tanesine rastlanıyor ise ameliyata ihtiyaç duyulabilmektedir. Fakat her yan etkinin sonucunda kişileri ameliyata alınması söz konusu değildir. Bu aşamada hastanın durumu ve hekimin tercihi de büyük önem taşımaktadır.

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi laringoskop yönteminde de olası problemler mevcuttur. Fakat yine de alanında uzman bir hekime başvurarak problemlerinizi dile getirip profesyonel bir incelemeden geçtiğinizde sağlığınızı kavuşabilirsiniz.

Sağlık alanındaki yeni gelişmelerden biri daha: Frenektomi Nedir? Nasıl Yapılır?

Sıkça Sorulan Sorular

Laringoskop Cihazı Ne İse Yarar?

Bu cihaz, gırtlak bölgesinin içerden görüntülenebilmesine ve ses tellerinin kontrol edilmesine yarar.

Laringoskopi Neden Yapılır?

Çeşitli rahatsızlıklara tanı konulabilmesi için gereklidir.

Laringoskop Nasıl Kullanılır?

Tedavinin kullanım şekli, seçilen yönteme göre değişecektir. En doğru yanıt için doktorunuza danışabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir