Bugün sizlere içerik yazarak hayatımızı nasıl kazandığımızı, toplumsal normlara karşı duruşumuzu ve siyasi otoritelerin kararlarının genç iki insanın hayatını nasıl etkilediğini dilimiz döndüğünce aktarmaya çalışacağız. Makale yazarak hayat kazanmak nasıldır, detaylara geçmeden önce bir feedback vermek doğru olacaktır.
Makale Yazmaya Nasıl Başlanılır?
Anıl: Sosyoloğum.
Hatice: Harita mühendisiyim.
Bugün ikimiz de dijital içerikler üreterek hayatımızı idame ettiriyoruz.
Haftanın 7 günü, günde 12-15 saat arası bilgisayar başında vakit geçiriyor, kazandığımız para ile kiramızı, faturalarımızı ve vergilerimizi ödüyoruz. İkimizin de farklı hayalleri vardı bu yola çıktığımızda.
İkimiz de mesleğimizin gerektirdiklerini fazlasıyla yerine getirmemize karşın, maalesef bu anlamda hiçbir şekilde kabul göremedik. Çünkü ülkemizin bizim sunduğumuz hizmete ihtiyacı yoktu. Bu sayede de öncelikli olarak inovatif düşünmeye, ardından da yenilikçi bir iş pazarına girmeye zorunlu kaldık. Sonucunda da bu bize yeni bir hikaye yazma fırsatı doğurdu.
Makale Yazarak Nasıl Para Kazanılır?
Makale yazmak demek, illa ki belirli bir konuda uzman olmak demek değil bence. Bu konuda gereken uzmanlık, aslında çözümleme becerilerini, analitik olarak değerlendirmekte gizli. Herkes uzaktan baktığında bu işi çok zor ya da çok kolay olarak nitelendirebiliyor. Dürüst olursam eğer, bu iş ne çok zor, ne de çok kolay. Makale yazarlığını anlamak için aslında değerlendirmemiz gereken ilk yapı, ne kadar emek verdiğimiz ile ilgili.
Makale yazarlığını temelde bir fabrika olarak görebiliriz. Siz de bu işe başladığınızda fabrikadaki bir çalışan, bir makina ya da bir araç olduğunuzu varsayabilirsiniz. Sonucunda bu fabrika sizin ürettiğiniz kadar satış yapabilir. Siz de gün içerisinde ne kadar çok içerik üretebilirseniz, o kadar kazanımda bulunabilirsiniz. Tabi ürettiğiniz şeyin kalitesi ve niteliği, bu noktada kazandığınız parayı doğrudan etkileyecektir.
Örneğin Hatice; harita mühendisi olmasına rağmen, cinsiyet ayrımcılığı yüzünden iş verenler onu tercih etmedi ve bu onu asla durdurmadı. Pes etmedi. İçerik yazmayı öğrendi. Bugün başaramadı ama artık kimseye muhtaç olmadan yaşamanın tadına vardı.
- Makale yazarak para kazanmak için öncelikli olarak yapmanız gereken birkaç adım bulunuyor. Bunlardan ilki mesleği ve niteliğini öğrenmek. Bunun için SEOFD ya da Ayhan Karaman gibi alanında uzman dijital pazarlamacıların sitelerini inceleyerek, bu yazıların önemini, bu yazıların neden ihtiyaç duyulduğunu ve bu yazılar sayesinde ne gibi başarılar elde edildiğini öğrenebilirsiniz.
- İkinci olarak da bu yazıların sonucunda belirli bir matematiği bulunmakta aslında. Bu matematiği doğru çözümlemek, yazıların niteliğini ve niceliğini belirleyen en temel ayrıntı. Aslında bu okuduğunuz yazı da SEO kapsamında belirli nitelikleri karşılayan bir içerik. Burada belirli bir yapıya uygun olarak ilerleyerek, hem okuyucunun yazı içerisinde geçirdiği vakti daha geçerli kılıyor, hem de yazının Google ve algoritmalarına da uygunluğunu korumaya çalışıyoruz.
- Üçüncü olarak da doğru adres ile işbirliği yaparak, emeğinizi sunmanız gerekmektedir. Bu noktada çeşitli akademiler bulunmaktadır. Bu akademilerden birini de biz YazBuz.com olarak yürütmekteyiz. Eğer siz de özverinize güveniyorsanız, haftanın 7 günü 24 saat sab1t@msn.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Makale Yazarak Ne Kadar Kazanılır?
Makale yazarak ne kadar kazanılır sorusunun yanıtı net olarak emeğiniz ve yukarıda yazan koşulları ne kadar karşıladığınız ile ilgilidir. Düz bir mantık ile söylersem, eşim ile aylık ortalama 8-9 bin ₺ para kazandığımızı söylemek yanlış olmayacaktır. Bu da kişi başı 4-4,5 bin ₺ ücrete karşılık gelmektedir.
Kasım 2020’de Hatice ile birlikte yaşamaya ve dijital içerik üreticiliği kısmında metin yazarlığı yapmaya başladık. Mart 2021’de evlendik. Bugün düzenli ödediğimiz ev kiramız, bilgisayar borcumuz, koltuk takımı ve yatak odası borcu dışında bir borcumuz yok. Günde ortalama 15 saat çalışarak, borçlarımızı ödeyebiliyor, kimseye muhtaç olmuyoruz. Ancak ne bir adım öteye ne de bir adım geriye gitmeyi başarabiliyoruz. Selda isminde bir arkadaşım bu videoyu hazırladığım gün Türkiye’de kalmaya devam edersem, o girdaptan asla çıkamayacağımı söylemişti. Onu bugün bu denklemleri tekrar çıkarttığımda daha iyi anlıyorum.
Bugün sahip olduğum krediler için bin 600 ₺ ücret ödüyoruz aylık. Mutfak masraflarına ortalama 1.500 ₺, aylık kira ve faturalara da ortalama 2.000 ₺ ödeme çıkıyorum. Bu kadar çalışmamızın karşılığı maalesef değil. Sigara kullanmıyoruz. Alkol ise ortalama aylık kişi başına 3 bira kadar tüketiyoruz. Araç alamıyoruz. Yatırım yapamıyoruz. Gezemiyoruz. Sosyal aktivitelere katılamıyoruz. Kapitalizm dinimiz, çalışmak ibadetimiz oldu. Sağlık güvencemiz yok. Aylık ortalama 6-7 bin ₺ kazanabiliyoruz. Günde ortalama 4-5 bin kelime arası içerik yazıyor, araştırıyor ve sürekli olarak sektörün kalbini dinliyoruz. SEO ve dijital pazarlama sektörlerine nazaran içerik yazarlığı maalesef kalifiye bir iş gücü olarak değer görmüyor. Fakat alternatif sektörlere nazaran estetik değerlerimizi yansıtarak, pandemi koşullarını en iyi şekilde değerlendirebileceğimiz kazanım yolu da şimdilik bu gözüküyor.
SEO Uyumlu Makale Fiyatları
SEO uyumlu makale fiyatları R10, WMAraci gibi alanlarda tabanda 100 kelimesi 1,8₺ üzerinden nitelendiriliyor. Ancak biz nitelikli iş gücünün gerektirdiklerini yerine getirerek, bu noktada hem kendimizi hem de ekibimize dahil olan kişileri olabilecek en iyi ödüllendirme ile tutmaya çalışıyoruz. Bu noktada da piyasada verilen bu ücretlendirmeleri kesinlikle kabul etmiyor ve minimum 2 katı olmak üzere ücretlendirme sunuyoruz.
Son 6 ayda dijital pazarlama ile hayatımıza giren insan sirkülasyonu, hayatımızın geri kalanında Anıl ile yaşadığımız eksiklikleri daha net göz önüne getiriyordu. Toplum içerisinde bir şekilde kendine yer bulamayan ya da fırsatçılıklarını yerine getirebilecek insanlar dijital pazarlama alanında kendilerine yer bulabilmişlerdi. Biz de kendimize bir yer inşa ederek bu alanda Furkan Danacı ve Ayhan Karaman gibi isimlerle iş ortaklığına gitmiş, birçok yeni deneyim ve iş fırsatı da kazanmayı başarabilmiştik. İş hacmimiz artsa da yaptığımız işin belirli bir birim ile kısıtlı olması, aslında bizim bant tipi üretim yapan bir işletmeden farkımız olmadığını gözler önüne seriyordu. Sektörde şu an için ortalama 100 kelime için belirlenen ücret miktarı 1,5 ₺, ancak iş ortaklarımız ve biz bu fiyatları kabul etmeyerek, daha yüksek standartta ücretlendirme yapıları hazırladık. Ancak gelecekte içeriğin standartlarının ve ederinin daha çok olacağına inanıyorum.