Sağlık

Maske Alerjisi Nasıl Geçer?

Maske Alerjisi Nasıl Geçer

Maskelerin yapısının ve renklendirmek için kullanılan boyaların ciltte farklı reaksiyonlara sebep olabildiği bilinmektedir. Özellikle maskelerin içeriğinde yer alan formaldehit, etilen üre melamin formaldehit ve kuaterniyum-15 maddelerinin alerjiye sebep olduğu bilinmektedir. Peki, sürekli kullanmamız gereken maskelerin neden olduğu maske alerjisi nasıl geçer?

Covid-19 sebebiyle maske, hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri oldu. Salgınla mücadele yanında maskelerin polenlere, hava kirliliğine ve en önemlisi pek çok virüse karşı koruma sağlaması da kullanımını arttırmıştır. Ancak maske üretiminde kullanılan çeşitli kimyasal ve sentetik ürünler, cilt üzerinde tahriş ve aşırı duyarlılığa sebep olabilmektedir.

Maske Alerjisi Neden Olur?

Maske kullanımı nedeniyle pek çok kişinin yüzünde maske alerjisi gözlenebilir. Hatta çoğu insanın yüzünde tahrişe bağlı kızarıklıklar oluşabilmektedir. Özellikle hassas ciltli insanlarda ciddi alerjik reaksiyonlar da ortaya çıkabilir. Maskeyle sürekli temasınız halinde alerjen maddeler kaşıntı, kızarıklık ve bazen kırmızı kabarcıkların oluşumuna sebep olabilir. Bazı kişilerde akne benzeri kabarcıklar da görülmektedir. Bu tarz alerjilerin oluşmasına engel olmak için maske seçimine oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Maske seçerken, maskelerinizin kaliteli ve doğal içerikli olmasına dikkat ediniz.

Maske Alerjisi Belirtileri

Belirtiler, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Genellikle deri döküntüsü şeklinde ortaya çıkmaktadırlar. Ayrıca yaygın olarak şu belirtiler gözlenmektedir;

  • Egzama
  • Kaşıntı
  • Kızarıklık
  • Kabarcıklar
  • Kurdeşen
  • Kontakt dermatit

Maske nedeniyle gözlenen ürtiker reaksiyonlar, solunum sistemini de etkileyebilmektedir. Hatta anafilaktik şok gözlenmesine dahi sebep olabilirler. Bu durumda acilen doktora gitmeniz tavsiye edilir.

Maskenin Cilde Etkileri Nelerdir?

Maskenin Cilde Etkileri
Maske kullanımı sonucu terleyen ciltte gözenekler tıkanabilmekte ve cilt sorunları oluşabilmektedir.

Ciltte yağ, kir, makyaj kalıntısı, ölü deri birikmesi ciddi cilt rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir. Maske taktığınız takdirde bu maddelerin ciltte birikip gözenek tıkaması ihtimali daha da artmaktadır. Ayrıca maskeler, nefes alıp verilmesine bağlı olarak nemin maske içinde hapsolmasını sağlar. Bu durum akne oluşumu riskini de arttırmaktadır.

Maskenin sebep olduğu sürtünmeye bağlı olarak cilt üzerinde tahriş meydana gelebilmektedir. Maskenin içeriğinde yer alan kimyasallar da bu tahrişin derecesini arttırmaktadır.

Maske Alerjisinin Oluşmaması İçin Yapılması Gerekenler

Maske alerjisinden tamamen korunmak pek mümkün değildir. Ancak bazı önlemler alarak şikayetlerinizin azalmasını sağlayabilirsiniz. Almanız gereken önlemleri açıklayacak olursak;

  • Cildinize iyi gelmeyen bir maske ile karşılaştığınızda bu maskeyi başka bir maske ile değiştiriniz.
  • Maskenizi her gün değiştiriniz. Eğer yıkanabilir maske kullanıyorsanız maskenizi günlük olarak temizleyiniz.
  • Mümkün olduğunca sıcak saatlerde dışarı çıkmayınız. Ter bezlerinin tıkanması da alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Terlediyseniz evinize gider gitmez yüzünüzü yıkayınız. Yıkayamıyorsanız, bir peçete ile düzenli olarak kurulayarak gözeneklerinizin kapanmasını engelleyebilirsiniz.
  • İşlem görmemiş iplikler, cilt üzerinde daha az reaksiyon göstermektedir. Bu nedenle daha doğal içerikli maskeler seçmeniz sağlığınız için daha iyi olacaktır.
  • Sık sık maskenizi değiştiriniz. Bu durum maskenin koruyuculuğunun bozulmaması açısından da iyi olacaktır.
  • Yüzünüzü sık sık nemlendirmeniz, maske alerjisi oluşma ihtimalini azaltacaktır. Günlük cilt temizliğinizi de ihmal etmemeniz çok daha iyi olacaktır.
  • Eğer yıkanabilir bir maske kullanıyorsanız bu maskeyi katıksız, doğal ve kokusuz bir temizleyici ile temizlemeniz iyi olacaktır. Ayrıca kumaş maskenin iyi bir şekilde temizlendiğinden emin olunuz.
  • Kullandığınız maskenin cildinize nefes aldırabilecek bir dokuda olması oldukça önemlidir. İnce maskeler, günlük kullanımda rahat olabilir ancak 3 katlı, kalın maskeler kadar yüksek korumalı bir kullanım sağlamayacaklardır.

Yıkanabilir Maskeler Alerjiye Sebep Olabilir Mi?

Yıkanabilir Maskeler
Maskelerin yıkanabilir oluşu, uzun süreli kullanım sağlasa da yeteri kadar temizlenmediğinde sorunlara neden olabiliyor.

Maske alerjisi olan insanlar genellikle kumaş maskeleri tercih etmektedir. Ancak yıkanabilir maskeler de alerjiye sebep olabilirler. Kumaş ve yıkanabilir maskeler, elde veya makinede yıkandığında içerisinde deterjan atıkları kalabilir. Ayrıca kumaş maskelerde de boya kalıntısı kalmış olması mümkündür. Bu maddeler de alerjik reaksiyona sebep olabilirler. Eğer astım veya alerjik nezleye sahipseniz, bu durum burun tıkanıklığına ve solunum sorunlarına neden olabilmektedir.

WHO (World Health Organization) tarafından hazırlanan doğru maske kullanımı hakkında detayları COVID-19 hastalığında maske kullanımına ilişkin öneriler çalışmasında inceleyebilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir