Evcil Hayvan

Muhabbet Kuşları Gece Neden Çırpınır? 

Muhabbet Kusu Kafeste Neden Cirpinir?

Muhabbet kuşlarında gece çırpınması,  kuş besleyenlerin sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Bu hareket, özellikle karanlıkta kontrolsüzce kanat çırpma ve kafesteki çeşitli alanlara çarpmayla karakterize edilir. Geç saatlerde sizin açınızdan rahatsız edici olduğu gibi kuşunuzun zarar görmesine de yol açabilir. Peki, muhabbet kuşları gece neden çırpınır? Öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz. 

Muhabbet Kuşu Kafeste Neden Çırpınır?

Muhabbet Kusu Kafeste Neden Cirpinir?
Muhabbet Kuşu Kafeste Neden Çırpınır? Bu durumun nedenlerini öğrenmek için yazımızı okuyun.

“Kuşum gece aniden kanat çırpıyor” şeklinde şikayeti olan evcil hayvan sahipleri, bunun sebebini merak eder. Bu durumun çeşitli kaynakları vardır. Olası nedenler aşağıdaki başlıklar altında toplanır. 

Doğal İçgüdüler

Kuşlar, diğer tüm hayvanlar gibi doğal içgüdülere sahiptir. Bazı çevre koşulları, bu güdüleri tetikler. Küçük dostlarımızın kulakları, bir insana göre çok daha hassas olduğundan en küçük sesi bile duymaya meyillidirler.

Bulundukları ortamdaki sesler, yakınlarda bir tehlike veya bir avcı olduğuna dair işaretlerdir. Ev ortamlarında bu geçerli olmasa da kuşlar, bunun ayrımını yapamazlar. Yani, aldıkları sinyalleri tehlike olarak yorumlarlar. İlk başvurdukları yöntem kaçmaktır. Kafeste bulunmak, kolayca avlanmalarına yol açacağı için yaralanma pahasına kaçmaya çalışırlar. 

Doğal tepkiyi tetikleyen farklı faktörler bulunur. Bu etkenler aşağıdaki gibidir: 

  • Fırtına
  • Yağmur
  • Araba sesleri
  • İnsan sesi
  • Rüzgar
  • Dışarıdan gelen hayvan sesleri
  • Evdeki diğer hayvanlar

Özellikle karanlık ortamlarda birden ortaya çıkan; ışık, ses ve hareketler, kuşları ürkütebilir. Muhabbet kuşu, buna çırpınma hareketiyle karşılık verir. 

Korku

Gece çırpınması, genellikle karanlıktan korkmaya bağlanır. Fakat durum aslında öyle değildir. Muhabbet kuşları, genetik olarak karanlıktan korkmazlar. Tıpkı insanlar gibi her birinin farklı özellikleri ve karakterleri vardır. Yani karanlıktan korkma konusunda muhabbet kuşları için genel geçer bir kanıya varmak mümkün değildir. 

Bazı kuşların karanlıktan korkması mümkündür. Korku durumlarında, herhangi bir uyarıcı olmasa da çırpınma davranışı gözlemleyebilirsiniz. Kademeli olarak kuşunuzu karanlığa alıştırabilirsiniz. Eğer problem çözülmüyorsa geceleri loş bir ışık yardımıyla güvende hissettirebilirsiniz. 

Zayıf Gece Görüşü

Kuşların gece görüşü zayıftır. Bu sebeple, karanlıkta diğer duyu organları daha da hassaslaşır. Çırpınmaların gece vakitleri daha fazla gözlemlenmesinin sebebi de budur. Karanlıkta; ses, ışık ve hareket daha uyarıcı hale gelir. Ayrıca kuş, olası tehlikeleri göremediği için ekstra temkinli davranır. 

Rutin Değişiklikleri

Gece çırpınmalarının bir diğer sebebi, mevcut düzendeki değişikliklerdir. Kuşlar, belirli bir rutine sahip olmaktan hoşlanırlar. Günlük yaşamdaki farklılıklar onları strese sokabilir. Oda, kafes, ev gibi yaşam ortamlarından ayrılarak başka bir alana girmek, tadilatlar, haneye yeni insan ve hayvanların gelmesi gibi olaylar, dostunuzu rahatsız edebilir. Bu durumlarda, kuşlarda çırpınma hareketi daha sık gözlemlenir.

Rutinlerde değişiklik yapmak zorunda kaldığınızda bunu kademeli şekilde gerçekleştirmelisiniz. Örneğin, yeni bir kafes aldıysanız direkt hayvanınızı oraya taşımak yerine yeni alanı tanıtarak ve keşfetmesine izin vererek başlayabilirsiniz. Alışması için gerekli zamanı vermek, daha az strese yol açacaktır. 

Yalnızlık

Muhabbet kuşları sosyal hayvanlardır. Yeterli uyaranla etkileşime girmedikleri zaman sağlıkları negatif etkilenir. Sürekli tek başına vakit geçiren kuşlar, depresyona girebilir. Çırpınma davranışı da bunun bir semptomu olarak gözlenir. Özellikle tüm gün evde tek bırakılan kuşlarda görülen bir durumdur.

Gün içerisinde kuşunuzla oyunlar oynayarak ona arkadaşlık edebilirsiniz. Eğer evde vaktiniz olmuyorsa 2. bir evcil hayvan edinerek de bu duruma bir çözüm getirebilirsiniz.

“Muhabbet Kuşu Neden Tüylerini Yolar?” Merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. 

Muhabbet Kuşu Gece Nasıl Bırakılmalı? 

Muhabbet Kuşu Gece Nasil Birakilmali? 
Muhabbet Kuşu Gece Nasıl Bırakılmalı? Öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kuşum gece aniden kanat çırpıyor diyorsanız bu durumu engellemek  için alabileceğiniz bazı önlemler bulunur. Uygun koşulları yaratarak geceleri sakin ve sessiz bir uyku çekebilirsiniz. 

İlk olarak problemin kaynağını bulmanız gerekir. Sorunu ortaya çıkaran kaynaktan kurtulmak, gece çırpınmaları için en iyi çözümdür. Ancak kaynağı bilmiyor olabilirsiniz. Bu durumda, çözümü deneme yanılma yoluyla bulmanız durumunda kalabilirsiniz. 

Geceleri kafesin üzerine bir örtü sermek, kuşunuzun daha güvende hissetmesine yol açar. Ancak bazı hayvanlar, örtü sebebiyle daha da strese girebilir. Eğer karanlıktan korkuyorsa bu öneri pek de iyi bir fikir değildir. 

Gece çırpınması, karanlık korkusu kaynaklıysa loş bir ışık yardımıyla bu sorun çözülebilir. Eve geç geleceğiniz zamanlarda da açık bir lamba yardımıyla kuşunuza güvenli bir ortam yaratabilirsiniz. Eğer gece çırpınmaları ekstrem seviyelerdeyse bir veteriner hekim görüşü almanızda fayda vardır. Bu sayede arkadaşınızın bu davranışı altında yatan asıl sebebi öğrenmeniz mümkündür. 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir