Tüm zamanların en iyi macera oyunlarından olan Myst 1993 senesinde yayınlanmıştı ve ilk yayınlandığında büyük bir başarı kazanmıştı. 2002 senesinde The Sims oyununun bu başarıyı geçmesine kadar Myst, tüm zamanların en çok satmış olan PC oyunlarının başında gelmekteydi ve bu başarıyı uzun seneler elinde tutmaktaydı. Oyun geliştiricisi Cyan Worlds’ün 28 sene önce yarattığı Myst, ince ayarları ve güncellemeleri ile pek çok defa yeniden yayınlandı. Ancak bu yapım için çok özenli davranılıp ve özüne uygun yenilendi bu yüzden orijinal ismindeki gibi Myst olarak yayınlandı. Biz de Myst incelemesi yaparak bu oyunun detaylarını araştırdık ve derinlerine doğru keşfe çıktık.
Myst oyunu hakkında genel bilgileri öğrendikten sonra önceki sürümleri ile kıyaslayarak yeni sürümünde ne gibi özellikler olduğunu, hangi açıdan kendini geliştirdiğini birlikte inceleyelim.
Myst Hakkında
Myst oyunu ilk olarak 1993’te çıktı ve özellikle bu türden video oyunlar için alışılmışın dışında bir durum ortaya çıktı. Myst, ev konsol oyun sistemi olarak değil bilgisayar pazarlarına girmiş olan ilk CD-ROM oyunlarından birisi olarak piyasaya çıktı. Oyun, hızlı aksiyonlardan kaçınarak;
- Zamanın sınırlarını,
- Düşmanları
- Dövüşleri
- Oyuncu ölümlerini kaldırıp oluşturduğu dünyayı kendi hızınız ile keşfetmeye yönlendirdi ve böylece sayısız oyuncunun hayal dünyasını canlandırmayı başardı.
Bir süre sonra zamanla Cyan Worlds ekibi Myst oyununu daha fazla erişilebilir bir duruma getirmek amacı ile grafikler ve oyun motoru üzerinde yenilikler yaptı. Daha önceki yenilenmiş versiyonlardan biri olan realMyst: Masterpiece Edition ‘da hareketli olmayan görüntüleri tıklamanın ötesinde özgür bir biçimde dolaşabiliyordu. Geçtiğimiz sene tamamen yenilenmiş olan Myst, Oculus Quest ile VR çıkışı yapmıştı ama bilgisayarlar için daha iyi kalitede bir sürümü halen geliştirmekteydi.
Yeni çıkmış ve çıkmakta olan oyunun tüm sürümlerinin, işlev bakımından ilk çıkmış olan Myst oyunu ile aynı oyunlar olduğunu belirtmek gerekir. Oyunun oynandığı platform değişse de ya da görsel kalite artsa da hikâye hep aynı ve konumlar da hep aynı. Myst oyunun devam oyunları da bulunuyor ancak bu yeni çıkan sürüm devam oyunu değil, ilk oyunun yeniden yapılmış hali.
Myst Yeni Sürüm İncelemesi
Myst oyunu, Myst adasında bir iskelede başlamakta ve başlar başlamaz bu konumun mistik havasını hissedebiliyorsunuz. Burada önünüze kocaman bir donatı ve bir yanınızda yarı batmış bir şekilde bir gemi bulunuyor. Adanın diğer kısmını keşfetmeye başlıyorsunuz, önce tuhaf anıtları ve sonra Ages denilen diğer dünyalara gidilebilecek portalları keşfediyorsunuz.
Bu yolculuk sürecinde, adada yaşamış olan eski sakinleri ve bu sakinlerinin tümünü tuzağına düşürmüş olan bir ölümcül aile planı öğrenmektesiniz. Oyunun asıl çekiciliği bulmacaları çözmeye çalışmanızla ve fantastik mekanları keşfetmenizde yatıyor.
Her bir “age” ya da çağda sihirli olan kitapların yırtılan kırmızı ya da mavi sayfalarını bulmanız gerekiyor ve bu sayfaları Myst adasına götürmek için tekrar dönmeniz gerekiyor. Yolda genelde karmakarışık mekanizmalara sahip bulmacalarla engelleniyorsunuz ve ilerleyebilmeniz için bu bulmacaları çözmelisiniz. Başka zorluklar dışında;
- Sesli kilitler açılmalı
- Asansörlere binilmeli
- Altın bir denizaltının içinde bir su altı hız treni labirentinde gezinilmesi gerekmektedir.
Myst Yeni Sürüm Detayları
Myst oyunu bazen eğitici olabilmekte ancak bulmacaları çözerken de sabrınızı geliştirebilecektir. Oyun size genel kültür ya da cebir bilgisi gibi bir şeyleri öğretmeyi amaçlamıyor kesinlikle. Bunun yerine olabildiğince sabrınızı test ediyor. Oyunda felsefi bir anlatım hâkim, sömürge dönemi ile ilgili anlatılar derin ve kendiniz ile sohbet edebilme durumlarınız oluşmakta.
Myst oyununun yaratıcıları olan kardeşler Rand Miller ve Robyn Miller, oyunda da iki cani kardeşin Achenar ve Sirrus’un karakterlerini anlatmaya çabalamış ve babaları Atrus, Ages kitaplarında tam olarak bir tanrı figürü gibi sanat yapma sorumluluğu ve sonuçlarını işliyor.
Oyunun daha önceki sürümlerine bakıldığında realMyst: Masterpiece Edition sürümünün çok iyi bir özelliği olan bir ipucu menüsü bulunuyordu ve burada bazı bilgileri eğlenceli bir biçimde okuyabiliyor, tam cevabı almadan küçük küçük ipuçlarını edinebiliyordunuz. The Room: A Dark Matter’ da bu ipucu menüsü VR ile entegrasyonu sağlanmış bir biçimde karşımızdaydı ancak bu son versiyonda bu özellikler maalesef bulunmuyor.
Myst Sanal Gerçeklik Deneyimi
Myst oyununun orijinal sürümünden bahsedilecek olursa grafik açısından birçok sorun bulunmaktaydı ama yine de oyuncuları büyüleyen bir oyun olmuştu. Sanal gerçeklik kullanımı ile oyun tekrar o büyülü kaliteye erişmiş. Görsel ve grafik tasarımı kesinlikle büyüleyici. VR gözlüğünüzü taktığınızda bir anda kendinizi büyülü dünyanın içinde bulacaksınız ve her şey oldukça canlı gelecek gözünüze. Su dalgaları, kuşların etrafınızda uçuşması, ağaçların hareketi gibi birçok durumu VR gözlükler ile deneyimlediğinizde oyunun yeni sürümünde sanal gerçeklik kalitesini anlayacaksınız.
VR deneyimi her ne kadar görsel olarak sizi tatmin etse de kulaklarınız için de oldukça büyüleyici olabiliyor. Su sesleri, kuş sesleri, ortam sesleri ya da diğer sesleri sanal gerçeklik kalitesinde görsellerle birlikte duyunca iyice ortama ait hissediyorsunuz. Ayrıca Myst oyunun orijinal müziğinin de hala kulağa çok güzel geldiğiniz belirtmekte fayda var.
Oyunda pek çok ayrıntı bulunuyor her girdiğiniz fantastik mekândan, geçtiğiniz her mağaradan etkilenebilirsiniz ve bir süre bu etkide kalabilirsiniz. Myst oyunu daima oyunculara keşfetmenin karşılığını ödülle taçlandıran bir oyundur ve bu keşiflerinizin karşılığında çok iyi ödüllerle karşılaşabiliyorsunuz.
Sanal Gerçeklik Nasıl Sağlandı?
Myst oyununu sanal gerçeklik ile uyarlayabilmek için Cyan Words’ün, etkileşim kurabilmenin daha kolaylaşabilecek biçimde bir çevre düzenlemesi yaptığı görülüyor. Mesela Myst kitaplığında tablolarda düğme ve kadranlar bulunuyor ancak bu özellikler çok derin hisler oluşturmuyor olabilir.
Oyuna entegre edilmiş olan bir fotoğraf aracıyla oyunda görüntüler alabilirsiniz. Böylece oyun içinde kalarak oyundan kopmamış olmanız sağlanıyor. VR gözlükler ile not almanız pek mümkün olmayacağından VR a eklenmiş olan bu güzel özellik sayesinde not alma ihtiyacınız sağlanabilecek duruma gelmiş olabilir.
Ayrıca erişilebilirlik açısından da avantajı bulunan bir özellik var. Oyunda önemli ses efekterinde bazı altyazılar bulunuyor ve oyundaki bulmacaların pek çoğunun sesli anlatım üzerinden yapıldığından dolayı altyazı özelliği erişilebilirlik bakımından pek faydalı.
Sanal gerçeklikle birlikte her şey sorunsuz ya da çok iyi çalışıyor denilemez çünkü oyunda bazı düşük çözünürlük problemleri bulunuyor ama pek fazla göze batacak bir problem göremiyorsunuz. Bunun dışında Myst oyununda hikâyeyi anlatmak için kitap ve not kullanılan bir yapım. Oyunu VR ile oynadığınız zaman kitap tutabilmek ya da sayfaların arasında gezinebilmek çok doğal olsa da biraz yorucu olabiliyor.
Myst Oyunu VR’sız İnceleme
Myst oyununun VR sürümünü oldukça kaliteli bir biçimde oynadığınız gibi VR’sız da çok kaliteli ve keyifli bir deneyim yaşayabiliyorsunuz. Bütün oyunu elinizdeki bir fare ve klavye ile normal bir şekilde oynayabiliyorsunuz. VR ile oynadığınızda olduğu gibi oyuna tamamıyla kapılma hissiniz azalacaktır ancak çok büyük bir kaybınız olmayacak.
VR olmadan oynadığınızda daha kolay bir şekilde fark edeceksiniz ki geliştirilmiş olan grafikler oyun atmosferini gerçek bir atmosferle oldukça başarılı bir şekilde desteklemiş. Her mekânın ve yerin kendine has olan bir görünümü ve ışığı bulunuyor.
Tecrübeli oyuncular daha iyi anlayabileceklerinden dolayı bu derece küçük sayılabilecek ayrıntıları görünce çok beğeneceklerdir. Sanal gerçeklik desteğiyle oyundan alacağınız keyif her ne kadar artsa da VR olmadan da oyunun oldukça geliştirildiği, görsel ya da grafik anlatımların üst düzeye ulaştığı görülüyor ayrıca oyunun büyüleyiciliği karşısında etkilenmeme olasılığınız bulunmuyor.
Myst oyunun yeniden yapımı olan versiyonu oldukça erişilebilir bir duruma gelmiş ve ister ilk defa oynuyor olun ister oyunun tecrübeli bir hayranı olun kesinlikle oyun karşısında tatmin olacaksınız.
Oyunu oynamak isteyenler, bu büyüleyici dünyanın keyfini yaşamak isteyen oyun severler için Myst oyunu Steam’da 50 TL gibi uygun bir ücretle satın alınabiliyor.
Eğer oyun incelemeleri okumaktan hoşlanıyorsanız Cloud Gardens İncelemesi: Post Apokaliptik Bir Bahçe Simülasyonu adlı içeriğimize de göz atmalısınız.