Ne, Ne Değildir?

NREM Uykusu Nedir? REM ve NREM Uykusu Arasındaki Fark Nedir?

NREM Uykusu Nedir? REM ve NREM Uykusu Arasındaki Fark Nedir?

Uyku evreleri birçok kişinin merak ettiği konular arasındadır. Vücudun tamamen gevşemesinden rüya görmeye kadar pek çok konu uykunun evreleriyle ilgilidir. Peki, NREM uykusu nedir? İçeriğimizde konuyla alakalı detayları bulabilirsiniz.

NREM Uykusu Nedir?

NREM uykusu nedir?” sorusunun cevabı kısaca, uyanıklıktan uyumaya geçiş ve bunun devamında da derin uykuya dalma süreci olarak ifade edilmektedir. Farklı süreçleri kapsayan NREM uykusu içerisinde 1. 2. ve 3. evreler yer alır. “Yüzeysel uyku nedir?” sorusunun da cevabının olduğu 1. evrede henüz uyku süreci, tam olarak başlamaz. Vücut kasları gevşer ve göz hareketleri artık yavaşlar. Dışsal uyaranlara karşı duyarlılık da yüksektir.

NREM’in 2. kısmı, 1.’de olduğu gibi uyku ve uyanıklık arasındaki süreci kapsar. Yani 1. ve 2. uyku evreleri 3.ye hazırlık niteliğindedir. “NREM uykusu nedir?” sorusunun yanıtı arasında yer alan süreçlerdeki 3. evre ise uyumanın tamamen başladığı kısım olarak bilinmektedir. Bu evrede beyin dalgaları oldukça yavaşlar ve vücut tamamen gevşer. Aynı zamanda soluk alıp verme de kademeli şekilde azalır. Beyin ve vücut bu evrede kendini dinlenmeye ayırır.

REM Uykusu Nedir?

NREM Uykusu Nedir? REM ve NREM Uykusu Arasındaki Fark Nedir?
REM uykusu, rüya evresi olarak da tanımlanır.

REM uykusu nedir?” sorusunun cevabı, en basit şekilde rüya görülen evre olarak tanımlanır. Bunlar, hatırlanan rüyalardır. Yapılan araştırmalar sonucunda REM içerisinde gün boyu edinilen bilgilerin depolanması da gerçekleşir. Bu esnada beyin adeta bir işlemci gibidir. 

NON-REM uykusu, REM’den önceki evre olarak bilinir. Bir çeşit geçiş evresi olarak da adlandırılır. Bu uyku, kendi içerisinde dört fazdan oluşur. Uyuma sürecinin en büyük bölümünü oluşturan NON-REM, uyurgezerlik görülen evre olarak da bilinir.

NON-REM’in 1.fazı, 5-10 dakika süre içerisinde gerçekleşmektedir. Bunun süresi ise bir gecede 4 ya da 5 kez olarak bilinmektedir. 2.fazda bu süre artmaktadır. Uyku süresi boyunca 6 ya da 7 kez gerçekleşmektedir. Bu da yaklaşık yarım saat sürer. Son faz olan 3. ve 4.’de ise gerçekleşme süresi, 2 ya da 3’tür. Yaklaşık 40 dakikaya kadar sürdüğü tespit edilmiştir. Bu hesaplamalar, ortalama süreler baz alınarak yapılır.

NREM ve REM Uykusu Arasındaki Farklar Nelerdir?

REM ve NREM uykusu arasındaki fark, daha çok rüyalar ve derin uyuma süreciyle alakalıdır. Bunları şöyle sıralamak mümkündür:

  • REM nedir?” sorusunun cevabında olan rüya, NREM’de de vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda NREM evresinde rüya görüldüğü bilinmektedir. Fakat NREM uykusundaki rüyalar REM’de olduğu gibi hatırlanmaz. Oldukça kısa ve siliktir.
  • REM uykusunda göz bebekleri sürekli hareket halindedir. Bilgiler depolanmakta ve kaslar felç halindedir. Fakat NREM’de göz kapakları hareket etmez. Kaslar REM’de olduğu gibi felç halinde gevşemez. Yani “NREM uykusu nedir?” sorusunun  cevabı; buranın REM’e bir geçiş evresi olmasıdır.
  • NREM uykunun evreleri vardır. Bunlar, farklı sürelerden oluşmaktadır ve uyku kaliteleri de değişkenlik gösterir. REM uykusunda böyle bir şey gerçekleşmemektedir. Bu uyku, gerçeklikle çok yakın olan rüyalar ve beyindeki hücrelerin yenilendiği kısımdır. REM uykusunun yeterli düzeyde gerçekleşmesi halinde beyin fonksiyonları, işlevlerini daha iyi gerçekleştirir. Bu uykunun sağlıklı bir şekilde tamamlanması, öğrenme yetisi ve bazı psikolojik ruh halleri açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı REM ile psikolojik kaygı durumları azalmakta ve öğrenme yetisi gelişmektedir.

Tüm bu verilere bakarak REM’in insan vücudu ve psikolojisi açısından oldukça önemli bir uyku evresi olduğunu söylemek mümkündür. Bununla beraber büyüme çağındaki çocukların da bu süreci daha iyi bir şekilde geçirmesi için REM ve NREM uyku evrelerini sağlıklı şekilde tamamlaması gerekir. 

Derin Uyku Hangi Evrededir?

NREM Uykusu Nedir? REM ve NREM Uykusu Arasındaki Fark Nedir?
NREM uykusu, uykunun derin evresidir.

Derin uyku nedir?” sorusunun yanıtı, soluk alıp vermenin ve kalp atışlarının en düşük düzeyde olduğu kısım olarak ifade edilmektedir. REM dışında olan ve uykunun 3.evresi olarak da adlandırılan derin uyku, NREM’de gerçekleşir. Derin uyku süresi ise 2 saattir. Bu süre ortalama 8 saatlik bir uyku üzerinden hesaplanmıştır. Sağlıklı bir uyku süreci geçirmek isteyen yetişkinlerin merak ettiği konulardan biri de “Derin uyku ne kadar olmalı?” sorusudur. Uyku saatine göre değişmekle beraber ortalama 90-120 dakika arası sağlıklıdır.

NREM’in 3.evresinde başlayan derin uyku, kasların tamamen gevşediği kısımdır. Bu anda gözler de tam olarak rahatlama seviyesindedir. Aynı zamanda beyin dalgaları, oldukça yavaş bir haldedir. Nadiren olmakla beraber bu evrede rüya görüldüğü tespit edilmiştir. Fakat bunlar, hatırlanmayan ve gerçeklikten uzak olan kısa rüyalardır. “REM uykusu derin uyku mu?” sorusunun yanıtı da bu bağlamda ortaya çıkar. Derin uyku, rüyaların gerçeklikten uzak olması ve NREM’in 3.evresi olmasıyla REM’den ayrılmaktadır.

Yatak alırken nelere dikkat edilmeli? Yazımıza göz atarak bilgi alabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir