Sinema

Osmanlı İmparatorluğunu Anlatan En İyi Dönem Filmleri

Osmanlı imparatorluğunu anlatan en iyi dönem filmleri

Osmanlı dönemini ele almış birçok sinema yapımı bulunuyor. Bunlar arasında gerçek anlamda başarı yakalamış ya da farklı bir bakış elde etmiş özgün sinema eserlerinin sayısı az. Aslında Osmanlı Dönemi’ni ele almış birçok eski dönem filmi vardır. Ancak biz kadrajımızı bir iki Yeşilçam filmi dışında genellikle son 30 yıl içerisinde çekilmiş filmlere çevireceğiz. Bu yazımızda size Osmanlı imparatorluğunu anlatan en iyi dönem filmleri önerilerini listeleyeceğiz.

Dönem filmleri, kotarılması güç ve yüksek bütçeli yapımlar olarak bilinir. Herhangi bir dönemin en doğru şekilde aktarılması için bazı noktalara özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu noktaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Tarihi belgesel iddiası ve kurgu seçenekleri arasından birinde kararlı olması.
  • Kostüm ve dekor seçiminin döneme uygunluğu.
  • Karakter tasarımları ve konuşmaların dönemi yansıtması.
  • Kültürel unsurların tarihe uygun şekilde filme yerleştirilmesi.

Deliler: Fatih’in Fermanı

Deliler: Fatih'in Fermanı
Deliler: Fatih’in Fermanı (2018)

Deliler: Fatih’in Fermanı filmi Osmanlı imparatorluğunu anlatan en iyi dönem filmleri arasında yer almaktadır. Senaryosu; İbrahim Ethem Arslan, Mustafa Burak Doğu ve Esra Vesu Özçelik tarafından kaleme alınan Deliler, Osman Kaya tarafından yönetilmiştir. Filmde rol alan başlıca oyuncular; Cem Uçan, Gülşah Şahin, İsmail Filiz ve Yetkin Dikinciler gibi isimlerdir.

2018 yılında vizyona giren Deliler filmi, gerek kostümleri gerek oyunculukları ve gerekse tarihi karakterleri kurgusal bir niteliğe kavuşturabilmesi açısından başarılı ve vizyonda da iyi iş çıkarmış bir filmdir.

Deliler, bir grup Osmanlı kara ordusu görevlisi askerin Fatih Sultan Mehmed’in fermanını yerine getirmek için atıldıkları maceraları konu alıyor. Romanya prensi Vlad’ın Osmanlı elçisini öldürtmesi üzerine çıkarılan ferman, Deliler’i Prens Vlad’ı infaz etmekle görevlendirir.

120

120
120 (2008)

Özhan Eren’in senaryosunu yazdığı ve yönetmenlik koltuğunu Murat Saraçoğlu ile paylaştığı 120, 15 Şubat 2008 yılında vizyona girmiştir. Filmde; Cansel Elçin, Özge Özberk, Burak Sergen, Ahmet Uz, Demir Karahan, Emin Olcay ve Oytun Öztamur gibi oyuncular rol almıştır.

Osmanlı imparatorluğunu anlatan en iyi dönem filmleri arasında yer alan bu film, anlattığı gerçek hikâyenin dönemsel şartlarını oldukça başarılı bir şekilde yerine getiriyor ve seyirciye gerçek bir tarih anlatısı sunuyor.

Birinci Dünya Savaşının başladığı ilk aylarda sınırdaki cephane ihtiyacı 120 kahraman çocuğu yollara düşürür. Çatışmalı ve zor geçen yolculuğun sonunda cephane adrese teslim edilmiştir. Ancak dönüş yolunda çok azı evine varabilecektir.

Son Osmanlı Yandım Ali

Son Osmanlı Yandım Ali
Son Osmanlı Yandım Ali (2007)

Suat Yalaz, Mehmet Soyarslan ve Baykut Badem tarafından senaryosu yazılan film; Mustafa Şevki Doğan tarafından yönetilmiştir. Başrol oyuncuları; Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere, Engin Şenkan ve Anna Babkovadır.

Suat Yalaz’ın aynı adı taşıyan romanından uyarlanan film, hem uyarlamanın hem de anlatılan dönemin hakkını veren eğlenceli bir yapımdır. Film, vizyona girdiği 2007 yılında büyük ilgi görmüştür.

Birinci Dünya Savaşı’nda görev almış bir çavuş olan Ali, askerliğini bitirince başka biriyle evlendiğini öğrendiği sevgilisini kaçırma planları yapmaktadır. Ancak Mustafa Kemal Paşa’nın ülkeyi kurtarma planlarına yardım etmek için her şeyden vazgeçecektir. Son Osmanlı Yandım Ali Osmanlı imparatorluğunu anlatan en iyi dönem filmleri arasında oldukça popülerdir.

Kesik

kesik
Kesik (2014)

Kesik, senaryosunu Mardik Martin ile beraber yazan Fatih Akın’ın yönettiği bir Osmanlı Dönemi filmidir. Filmin başlıca oyuncuları arasında, Tahar Rahim, Simon Abkarian Hindi Zahra, Hagop Nakashian ve Bartu Küçükçağlayan yer alıyor.

Film dönemsel açıdan birçok noktada başarı gösteren bir yapımdır. Tartışmalı Ermeni Soykırımını konu alan film dramatik bir hikâye anlatıyor.

Osmanlı döneminin sonlarında Mardin’den ailesiyle birlikte sürgün edilen Nazaret Manoogian, ailesinden ayrı düşer. Nazaret, yıllarca farklı ülkelerde dolaşarak hayatta olabileceğini düşündüğü kızlarını arayacaktır.

Abdülhamit Düşerken

abdülhamit düşerken
Abdülhamit Düşerken (2003)

Ziya Öztan’ın senaryosunu yazıp yönetmen koltuğunda oturduğu Abdülhamid Düşerken, 2003 yılında vizyona girmiştir. Filmin Başrolleri ise efsane bir kadrodan oluşmaktadır: Halil Ergün, Meltem Cumbul, Tarık Akan, Müjdat Gezen, Ali Poyrazoğlu, Fikret Kuşkan, Mehmet Kurtuluş, Mehmet Ali Alabora ve Gökhan Seyhan, filme renk katan oyunculardır.

2003 yılında yayınlanan ve dönem filmleri arasında başarı gösteren film, İkinci Meşrutiyet dönemi Osmanlı’sına ışık tutan başarılı bir yapımdır. Bu nedenle Osmanlı imparatorluğunu anlatan en iyi dönem filmleri içerisinde en çok takdir edilen yapımlardan bir tanesidir.

İttihat ve Terakki Cemiyetinin yöneticilerinden biri olan Binbaşı Şefik, bir nazır kızına âşık olunca iktidar tutkusu ortaya çıkar ve olaylar karmaşıklaşır.

Harem Square

harem square
Harem Square (1999)

Ferzan Özpetek, yönetmenliğini üstlendiği bu filmin senaryosunu, Gianni Romolli ile beraber kaleme almıştır. 1999 yılında Fransız, İtalyan ve Türk ortak yapımı olarak vizyona giren filmin başlıca oyuncuları; Marie Gillain, Alex Descas, Lucia Bose, Valeria Golino, Serra Yılmaz, Haluk Bilginer, Pelin Batu ve Başak Köklükaya’dır.

Harem Square, Osmanlı Devleti’nin son döneminde geçen bir harem hikâyesini başarıyla anlatıyor ve kurgunun içinde dönemsel yansımaları hakkıyla beyaz perdeye aktarıyor. Osmanlı imparatorluğunu anlatan en iyi dönem filmleri arasında yer alan bu yapım uluslararası bir başarı da kazandı.

Yıldız sarayında Sultan Abdülhamid’in cariyesi Safiye bir yandan Sultan’ın gözdesi olma yolunda ilerlerken bir yandan harem ağası Nadirle yasak bir aşka yelken açıyor. Bu sırada sokakta devrim hazırlıkları sürüyor.

Değirmen

degirmen
Değirmen (1986)

Barış Pirhasan’ın senaryosunu yazdığı filmi Atıf Yılmaz yönetmiştir. Filmin başrollerini Şener Şen ve Serap Aksoy üstlenmiştir.

1986 yapımı film, dönem filmi olarak, yapıldığı yıllara göre daha uygun bir kurguya ve sinematik evrene sahiptir.

Sarıpınar adlı beldede işini çok seven Kaymakam’ın bir gecelik eğlencesi sırasında dansözden etkilenerek deprem oldu sanması üzerine Osmanlı erkânı ve dünya alarma geçer. Kaymakam ne yapacağını şaşırır.

İstanbul Kanatlarımın Altında

istanbul kanatlarımın altında
İstanbul Kanatlarımın Altında (1996)

1996 yılında oldukça cesur bir kurguyla vizyona giren filmi, Mustafa Altıoklar yazıp yönetmiştir. Filmde rol alan başlıca oyuncular; Ege Aydan, Okan Bayülgen, Beatriz Rico, Savaş Ay, Zuhal Olcay, Haluk Bilginer, Burak Sergen, Tuncel Kurtiz ve Nazan Kesaldır.

Film, yarı teatral yarı sinematik bir dille dönemi oldukça ironik bir biçimde ele almıştır. Yönetmenin bu filmde hedefi gerçek karakterleri ve olayları kurgusal dünyayla birleştirip düşsel bir atmosfer yaratmaktır. Yönetmenin bu hedefi yerini bulmuştur.

Filmde 4. Murat döneminde Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Galata Kulesi üstünden atlayıp ilk uçuş denemesini gerçekleştirmesi konu edilir. Bunun yanında felsefi ve politik atmosfer de filme renk katmaktadır. Filmde İstanbul’un rolü ise yadsınamaz.

Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?

Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?
Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü? (2005)

Senaryosunu Levent Kazak’ın kaleme aldığı efsane filmin yönetmenliğini Ezel Akay yapmıştır. 2005 yılında vizyona giren filmin başlıca oyuncuları; Haluk Bilginer, Beyazıt Öztürk, Şebnem Dönmez, Güven Kıraç, Ayşe Tolga, Ragıp Savaş, Ayşen Gruda, Levent Kazak, Tansu Biçer ve Öner Erkandır.

Film, Ezel Akay’ın sinematik evreni tiyatroyla birleştirdiği, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemlerine dair birçok konuda tutarlılık arz eden bir yapım olarak, seyirciden tam not almıştır. Ayrıca filmde Osman Hamdi Bey’in ünlü tabloları kadraja kurgusal unsurlarla ustaca yerleştirilmiş ve görsel anlamda şenlik yaratmıştır. Osmanlı imparatorluğunu anlatan en iyi dönem filmleri arasında yer alan bu yapım belki de türünün en popüler örneklerinden bir tanesidir.

Filmde, göbeği deliksiz Hacivat Çelebi ve göbeği deliksiz Karagöz’ün iki inşaat işçisi olarak başlayan yolculuğu, mizahları yüzünden önce göklere çıkartılıp sonra da infaz edilmelerine giden hikayelerini izliyoruz.

Cenneti Beklerken

cenneti beklerken
Cenneti Beklerken (2005)

Senaryosu ve yönetmenliğiyle tam bir Derviş Zaim filmi olan Cenneti Beklerken; Serhat Tutumluer, Melisa Sözen, Mesut Akusta, Nihat İleri ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi oyuncularla perdeye 2005 yılında yansımıştır.

Film, 17. yüzyıl Osmanlı Döneminde geçen ve dönemin yapısını tamamen hayal ürünü bir hikâyeyle harmanlayan başarılı bir yapımdır. Filmde ayrıca minyatür üzerine derinlemesine felsefi ve tasavvufi yorumlar irdelenmiş, renklerle ve ışıkla her sahnede tablo gibi görüntüler yakalanmıştır. Ayrıca filmde ünlü Velazquez tablosu Nedimeler’e açık bir gönderme yer alıyor. Birçok özelliğiyle film başlı başına ele alınması gereken unsurlarla dolu.

Minyatür ustası Eflatun Efendi, ustalarının yasakladığı insan suretlerini çizmeye meyletmiştir. Bu özelliğini bilen vezir tarafından İmparatorluğa karşı ayaklanan Danyal isimli sahte şehzadenin portresini çizmekle görevlendirir. Eflatun Efendi portreyi çizerse yasak olan suretleri çizmesi sebebiyle de cezalandırılmayacaktır. Vezirin adamlarıyla beraber çıktığı bu yolda rastladığı bir köle kızı da yanına alan Eflatun, birçok badireyi atlattıktan sonra söz konusu portreyi çizecektir. Aşkın ve suretlerin bu güzel yansımasını mutlaka izlemelisiniz. Osmanlı imparatorluğunu anlatan en iyi dönem filmleri önerilerimiz şimdilik bu kadar. Devamı için takipte kalabilirsiniz.

Eğer dönem filmlerinin tadını çıkardıktan sonra farklı bir türe yönelmek istiyorsanız Netflix Aksiyon Filmleri Listesi yazımıza göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir