Çocukların zihinsel gelişimine ve el becerilerinin gelişmesine yarar sağlayan oyun hamurları, zamanla ilk formlarını yitirebilir. Oyun hamurlarının zamanla kullanılmaz hale gelmesinin başlıca sebebi kurumasıdır. Kuruyan oyun hamurları, sertleşir, pul pul dökülür bu da onlara şekil verilmesini zorlaştırır. Peki kuruyan oyun hamuru nasıl yumuşatılır, gelin birlikte bakalım.
Kuruyan Oyun Hamuru Nasıl Yumuşatılır?
Oyun hamurları, ambalajından ilk kez çıkarıldığında yumuşacıktır. Bu da onlara şekil verilmesini kolaylaştırmaktadır. Bilhassa çocukların el becerilerinin gelişmesi için oyun hamurları ile vakit geçirmeleri iyi bir seçenektir. Ancak doğru muhafaza edilmeyen, hava alan veya zamana bağlı olarak ilk formunu yitiren oyun hamurları kurur ve sertleşir. Bu da oyun hamuru ile oynamayı zorlaşır.
Bu hamurların içeriği oldukça basittir. Büyük oranda su, tuz ve un ya da kireç taşı gibi malzemeler içermektedirler. Bu materyalin kurumasının sebebi ise içeriğindeki suyu kaybetmesidir. Oyun hamurunu tekrar yumuşak bir hale getirmek için suyu hamura yedirmek gerekmektedir. Şimdi birkaç adımda oyun hamuru nasıl yumuşatılır ve eski haline getirilir, öğreneceğiz.
Suyu Hamura Yedirme Yöntemi
Oyun hamurunu canlandırmanın ilk yolu hamura su ekleme yöntemidir. Bunun için küçük bir bardağa ya da kâseye oyun hamurunu almak gerekir. Ardından hamurun üzerine bir miktar su eklemek gerekir. Ancak bu aşamada yavaş ve kontrollü olmak önemlidir. İlk yapılması gereken hamurdaki çatlakları doldurmaya çalışmaktır.
Su eklerken hamurun fazla suyla temas etmediğine emin olmak gerekir. Bu nedenle her seferinde suyu damla damla eklemelisiniz.
Suyla Hamuru Buluşturma
Su eklediğiniz oyun hamurunu yoğurarak suyun hamura nüfuz etmesini sağlamalısınız.
- Önce suyu, hamura parmaklarınızla yedirin.
- Ardından elinize aldığınız oyun hamuruna suyun iyice nüfuz etmesini sağlayın.
- Bu aşamada oyun hamurunu parçalara ayırabilir, esnetebilir veya tekrar tekrar katlayabilirsiniz.
- Yoğurma işlemini bir süre yaptıktan sonra hamurun sertliğini kontrol edin, gerekirse bir miktar daha su ekleyebilirsiniz.
- Su ekledikten sonra yoğurma işlemini tekrar etmeniz gerekir.
Bu şekilde elinizle oyun hamurunun sertliğini ölçerek işleme devam edebilirsiniz.
Oyun Hamurunu Canlandırırken Israrcı Olmak
Oyun hamurunuza canlılığını yeniden kazandırmak için su eklemeniz gerektiğini öğrendiğiniz. Ancak bu aşamada ısrarcı olmak da oldukça önemlidir. İlk denemede hamur dilediğiniz yumuşaklığa gelmediyse pes etmeyin.
Hamuru sürekli kontrol ederek yoğurmaya ve ekleme yapmaya devam etmelisiniz. Eğer bir aşamada oyun hamuru size fazla nemli ve yumuşak hatta yapış yapış gelirse endişe etmeyin. Oyun hamurunuzu elinizle yoğurmaya devam edin. Zamanla hamurun ilk hali kadar yumuşak ve esnek olduğunu göreceksiniz.
Oyun Hamurunu Islak Bir Kâğıt Havluya Sarmak
Oyun hamuruna kaybettiği su ve nemi yeniden kazandırmanın yollarından biri de hamuru ıslak bir kağıt havluya sarmaktır. Bunu yapmak için oyun hamurunu iyice ıslatılmış bir kâğıt havluya sarmalısınız. Kağıt havlu yerine nemli bez, tuvalet kâğıdı, kâğıt mendil, peçete ya da herhangi başka ürün de kullanabilirsin. Kâğıt havlunun tamamen ıslanmış olduğundan emin olun. Sonra, ıslak kâğıdı hamurun etrafını tam kapatacak biçimde sarın.
Hamura su ekleyerek yumuşatmayı denediyseniz, bu başvurabileceğiniz ikinci iyi yöntemdir. Yoğurma yöntemi daha hızlı çözüm verir ve çok daha basittir ama her zaman işe yaramayabilir.
Kağıt havluya sarmadan önce hamurun hacmini mümkün olduğunca küçültmeniz gerekir. Top ya da öbek hâline getirdiğiniz hamurunuzu ıslak bezle tam kapanacak biçimde sarabilirsiniz. Böylece hamurun her noktasına nem nüfuz edebilir. Bu şekilde hamurunuzu kağıt havlu kuruyana kadar bekletebilirsiniz.
Kağıt Havluya Sarılan Oyun Hamurunun Muhafazası
Islattığınız kağıt havluya hamuru iyice sardıysanız, beklerken bir muhafaza yöntemine ihtiyacınız olacak. Böylece kağıt havludaki nem tam olarak oyun hamuruna nüfuz edebilir. Bunun için hamuru ağzını sıkıca kapattığınız bir kaba koyabilirsiniz.
Eğer hamurunuzun orijinal plastik kabı hala duruyorsa ona koyabilirsiniz. Ya da küçük bir plastik saklama kabı da kullanabilirsiniz. Kâğıt havlunun neminin hamura nüfuz etmeden buharlaşmaması için kabın hava geçirmez olmasına dikkat etmelisiniz.
Islak Kağıt Havluya Sarılan Oyun Hamurunda Son Aşama
Islak kağıt havluya oyun hamurunuzu sardınız ve bir plastik kaba yerleştirdiniz. Artık yapmanız gereken bir gece boyunca hamurun iyice ıslanmasını beklemek. Oyun hamurunuzu muhafaza ettiğiniz plastik kaptan çıkarmak için yaklaşık bir gün beklemelisiniz.
Bir günün sonunda kabı açıp kâğıt havluyu çıkarabilirsiniz. Fark edeceksiniz ki, kâğıt havlu artık nemli olmayacak. Çünkü bütün nem oyun hamuruna geçmiş olmalı. Kontrol etmek için oyun hamurunuza dokunun, onu iyice esnetin. Yeterince esniyorsa işlem başarıya ulaşmış demektir.
Hamur hâlâ yumuşak değilse ilk yönteme geri dönün ve hamura doğrudan biraz daha su ekleyip yoğurmaya başlayın. Oyun hamurunuz bu tekrarlanan çabalara rağmen yine de yumuşayıp esnemezse artık onu atma zamanı gelmiş demektir. Yeni bir oyun hamuru satın alabilirsiniz ya da evde kendiniz yapabilirsiniz.
Oyun Hamurunu Parçalara Ayırmak
Kurumuş oyun hamurunuzu tekrar hayata döndürmek için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise onu parçalayarak işlem yapmak. Bunun için oyun hamurunuzu iyice ufalayın. Her bir parçanın suyu daha hızlı emebilmesi için küçük parçalara ayırdığınızdan emin olun.
Hamur çok fazla sertleşmişse bunu yapmanın hiç zor olmayacağını fark edeceksiniz. Eğer oyun hamurunuz oldukça kurumuş ve çok kırılgan durumdaysa etrafa döküp saçmamaya dikkat edin. İşlemi gerçekleştirirken masanıza veya yere bir örtü serebilirsiniz.
Oyun Hamurunu Canlandırmak için Plastik Torba Kullanmak
Kurumuş oyun hamurunu canlandırmak için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise plastik torbadan yardım almak. Bunun için oyun hamuru parçalarını plastik bir torbaya koyun. Torbanın ağzının sıkıca kapandığından ve suya dayanıklı olduğundan emin olmalısınız.
Kilitli buzdolabı poşeti bu işlem için ideal olacaktır. Bunun yerine ağzını sıkıca bağladığınız bir buzdolabı poşeti de kullanabilirsiniz.
Oyun hamurunuzu plastik torbaya koymadan önce suyu oyun hamurunuza iyice yedirin. Islattığınız oyun hamurunuzu plastik poşete koyun. Daha sonra poşetin ağzını kapatın. Oyun hamuru bu şekilde suyun içindeyken suyla hamuru birlikte yoğurmaya başlayın.
Burada da ilk etapta az suyla başlamak önemlidir. Suyu zamanla kontrollü bir şekilde eklemelisiniz. Oyun hamurunuz suyu emdikçe su eklemeye devam edebilirsiniz. Hamurun renginin akacağı ve poşetin vıcık vıcık olacağı kadar su eklememelisiniz. Yavaş ve sistematik biçimde çalışın ve hamur yumuşayana kadar işleme devam edin.
Kurumuş Oyun Hamurunu Plastik Poşette Bekletmek
Kuruyan oyun hamurunuz için diğer yöntemleri denediniz ama bir işe yaramadı mı? O halde bir de nemli oyun hamurunuzu bir gece plastik poşette bekletmeyi deneyin. Böylece gece boyunca kuru hamur fazla suyu emecektir.
Poşetteki nemin buharlaşmaması için ağzını sıkıca kapattığınızdan emin olun! Sadece birkaç saat içinde oyun hamurunuz yumuşak, esnek ve yepyeni hale gelebilir. Tam olarak hamurun yumuşaması için ihtiyaç duyulan süre, hamurun durumuna ve su miktarına bağlı değişebilir. Oyun hamurunuz tam olarak kurumuş görünene kadar poşetten çıkarmayın. Suyu emdiğini gözlerinizle görmelisiniz.
Oyun Hamurunu Yumuşatmak için İpuçları
Kuruyan oyun hamuruna vücut losyonu ve benzeri bir ürün eklemek, yumuşak hale gelmesine yardımcı olabilir. Ancak çok fazla eklerseniz hamur yapış yapış olacaktır.
Su buharı da oyun hamurunun yumuşamasına yardımcı olabilir. Hamuru su buharında da bir süre bekletebilirsiniz.
Bu yöntemlerden hiçbirisi işe yaramazsa artık oyun hamurunuzu atma zamanınız gelmiş demektir. Yenisini satın alabileceğiniz gibi evde kendi yöntemlerinizle de oyun hamuru yapabilirsiniz.
Hamurdan dünyaları yaratabilecek bir hayal gücü kağıttan neler yapabilir?