Sinema

Ruh Göçünün Sinema Hali: Reenkarnasyon Filmleri

reenkarnasyon filmleri

Reenkarnasyona inanmıyor olsanız da bu filmleri izlerken kafanız karışacak! Ruh göçünü son derece profesyonel şekilde ele alan filmlerde, kafanızdaki soru işaretlerine yanıt bulabiliyorsunuz. Spritüal inanışların en merak uyandıran konusu, reenkarnasyon filmleri adı altında beyaz perdeye taşınmıştı. 80’li yıllardan bu yana beyaz perdede beğenilen bir konu olması, her filminde başarısını kanıtlamasını sağladı. Geçmişten günümüze izlemeye değer en iyi ruh göçü filmlerini sizler için anlattık…

Kaynak (The Fountain)

Kaynak (The Fountain)
Kaynak (The Fountain)

Darren Aronofsky yönetmenliğinde çekimleri yapılan The Fountain, 2006 yılında gösterime girmişti. Romantik/drama dalında öne çıkan filmlerden olmasıyla birlikte fantastik öğeleri de içinde barındırıyor. İzleyicilerine sunduğu hikayede geçmiş, bugün ve gelecek yer alıyor. 3 farklı zamanda yaşanan çarpıcı hikayelerde, sonsuzluğu sık sık sorgulayacağınız alt metinler mevcut. Tarih ve dini unsurlar da filme ayrı bir renk katıyor.

Dünün Çocukları (Yesterday’s Children)

Reenkarnasyonun gerçekliğini sorguluyorsanız, Dünün Çocukları tam size göre. Bu film, gerçekte yaşanan bir hikayeden esinlenmiş. 2000 yapımı filmin yönetmen koltuğunda Marcus Cole oturuyor. Başrolde yer alan anne, tuhaf hayaller görüyor ve bu hayallerin peşinden gitmeye başlıyor. Farklı şehirlerde gizemli bir yolculuğa çıkan karakterle birlikte geçmiş ve günümüz arasındaki bağlantılar hayrete düşürüyor.

Göz (I Origins)

Göz (I Origins)
Göz (I Origins)

Mike Cahill yönetmenliğinde çekilen Göz, gösterime girdiği 2014 yılında büyük beğeni toplamıştı. Bilim kurgu ve dram türlerini harmanlayan film, birtakım deneysel çalışmaları konu alıyor. Moleküler biyoloji uzmanı ile birlikte arkadaşları, çeşitli bulgular elde ediyor. Bu bulgular, insanlığı derinden etkileyecek nitelikte çarpıcı bir senaryoyu beraberinde getiriyor. 7.4 gibi yüksek IMDb puanı ile izlemeye değer filmler arasında yerini alıyor.

Çizgi Ötesi (Flatliners)

Reenkarnasyonu merak eden ve araştırmaya başlayan 5 tıp öğrencisi, gizemli bir serüvenin içine sürükleniyor. Başarılı senaryosu ile dikkat çeken filmin kadrosunda, Elliot Page, Nina Dobrey gibi önemli isimler yer alıyor. 2017 yılında gösterime giren filmi Niels Arden Oplev yönetmişti. Ölümün ardından yaşam olup olmadığına dair önemli mesajlar içeriyor ve film boyunca düşünmeye sevk ediyor.

Can Dostum (A Dog’s Purpose)

Can Dostum (A Dog’s Purpose)
Can Dostum (A Dog’s Purpose)

Reenkarnasyon filmleri arasında ilk sıralara yerleşmeyi başaran Can Dostum, macera ve komedi türlerini harmanlıyor. Beraberinde dramatik sahneler de izleyebileceğiniz film, 2017 yılında gösterime girmişti. Diğer filmlerden oldukça farklı bir senaryoya sahip ve köpeklerin dünyaya geliş amacını anlatmayı amaçlıyor. Başrolde yer alan köpeğin sahibiyle birlikte dünyadaki amacını keşfetmeye çalıştığı oldukça başarılı bir senaryo sizi bekliyor.

Jüpiter Yükseliyor (Jupiter Ascending)

Eski bir asker olan Caine, dünyaya indikten sonra Jüpiter’i bulmak için ciddi bir çaba harcıyor. Bu sürede ölümden sonraki yaşamında yapabilecekleri, izleyicilere dikkat çekecek şekilde lanse ediliyor. Reenkarnasyon filmleri arasında önemli bir başyapıt olan film, 2015 yılında gösterime girmişti. Wachwoski kardeşlerin yazıp yönettiği filmde, Mila Kunis, Eddie Radmayne gibi önemli isimler yer almıştı.

Bulut Atlası (Cloud Atlas)

Bulut Atlası (Cloud Atlas)
Bulut Atlası (Cloud Atlas)

Bilim kurgu dalında en iyi filmler arasında gösterilen Bulut Atlası, 2012 yılında gösterime girmişti. Ünlü yönetmen Lana Wachowski imzasını taşıyan film, reenkarnasyonu başarılı bir senaryo ile anlatıyor. Filmde geçmiş, günümüz ve gelecekten 3 farklı karakter yer alıyor. Her bir karakterin yaşadığı dönemlerden dram ve gerilim dolu, birbiri ile bağlantılı hikayelere tanıklık ediyoruz.

Ruh Eşim (Café de Flore)

Mistik bir hikayenin içinde kaybolmak istiyorsanız, Ruh Eşim bir solukta izleyeceğiniz eşsiz yapımlardan biri. Fantastik, dram, aşk unsurlarının hepsi filmde başarılı şekilde harmanlanmış. Film boyunca birbiri ile bağlantılı iki farklı hikaye izliyorsunuz. Hikayelerin biri geçmişe giderken biri günümüzde devam ediyor. Başrollerini Vanessa Paradis ve Kevin Parent’ın paylaştığı Ruh Eşim, 2011 yılında gösterime girmişti. Senaryosunu ve yönetmenliğini ise Jean-Marc Vallee üstlenmişti.

Cennette Aşk (Made in Heaven)

Cennette Aşk (Made in Heaven)
Cennette Aşk (Made in Heaven)

1987 yılında gösterime giren Cennette Aşk, Alan Rudolph yönetmenliğinde çekilmişti. Reenkarnasyonu başarılı bir senaryo ile beyaz perdeye taşıyan film, dramatik ve fantastik öğeler içeriyor. Öldükten sonra cennette bir araya gelen iki genç, daha sonra farklı hayatlara gözünü açıyor. Film boyunca ruhların göçüne tanıklık ettiğimiz gibi gençlerin hikayelerini soluksuz izleyebileceğiniz bir serüven sunuluyor.

Aşkın Gücü (What Dreams May Come)

Richard Matheson’ın romanından beyaz perdeye uyarlanan Aşkın Gücü, 1998 yılında vizyona girmişti. Robin Williams, Max Von Sydow gibi ünlü isimlerin yer aldığı filmin yönetmenliğini Vincent Ward üstlenmişti. Film, Chris ve eşinin kendi küçük dünyaların huzurlu yaşamlarını anlatarak başlar. Ancak trafik kazası geçirmeleri ile hayatları alt üst olan çiftin dramatik hikayesini izleyeceğiniz başarılı bir yapım sizi bekliyor.

Yaşam Şifresi (Source Code)

Yaşam Şifresi (Source Code)
Yaşam Şifresi (Source Code)

Paralel evren ve ruh göçü denildiğinde, ilk sıralarda yer almayı hak eden başlıca filmlerden biri Yaşam Şifresi. Eşsiz senaryosu ve başarılı kadrosu ile büyük yankı uyandıran yapımlardan olmuştu. 2011 yılında gösterime giren filmin yönetmen koltuğunda Duncan Jones oturuyor. Filmin konusu ise gizli bir göreve getirilen, paralel evrende başkasının yerine geçebilen bir askerin maceralarını anlatıyor.

Sonsuz (Infinite)

2021 yılında vizyona giren Sonsuz, Antonie Fuqua tarafından yönetilmiştir. Bilim kurgu, aksiyon ve gerilim türlerinde olan film, başarılı kadrosu ile geçtiğimiz yılın en dikkat çeken yapımıydı. Ewan Michaels, gördüğü rüyaların gerçekçiliğini araştırmak istiyor ve gizemli bir yolculuğa çıkıyor. Gördüğü rüyaların geçmişi ile bağlantısını çözmeye başlayan Michaels, esrarengiz bir toplulukla karşılaşıyor.

Deja Vu

Deja Vu
Deja Vu

Ruh göçüne en çok verilen örneklerden olan dejavu olayı, 1985 yılında beyaz perdeye taşınmıştı. Senaristliğini ve yönetmenliğini Anthony B. Richmond’un üstlendiği film, dramatik bir aşk hikayesini konu alıyor. Johnsen adlı romandan uyarlanan filmde, reenkarnasyon ile aşkını farklı zamanlarda yaşayan iki aşığı izleme şansı buluyoruz. Eski bir yapım olmasına rağmen Denzel Washington gibi başarılı oyuncular sayesinde popülerliğini hala koruyor.

Hayata Uyanmak (Waking Life)

Rüyaların reenkarnasyon inancında önemli bir yeri olması, filmlere konu olmasını da sağlamıştı. Reenkarnasyon filmleri konularında görmeye alışık olduğumuz rüyalar, Hayata Uyanmak filminde de ele alınmış. Rüyalarla gerçek hayatın tam olarak nerede ayrıldığını merak eden başrol, çeşitli bulgular elde ediyor. Bir grup insanın görüşleri üzerine kurulu filmde, önemli alt metinler yer alıyor.

Yarının Sınırında (Edge of Tomorrow)

Yarının Sınırında (Edge of Tomorrow)
Yarının Sınırında (Edge of Tomorrow)

Ölümden sonra yaşam olduğunu ve öldüğünüz yere yeniden gönderildiğinizi düşünün. Yarının Sınırında, izlemeye başladığınız andan itibaren filmi yaşatıyor. 2014 yılında vizyona giren filmin başarısında yönetmeni Doug Liman önemli bir yere sahip. Başrolde yer alan Bill Cage, savaş meydanında ölüyor. Gözlerini açtığında ise savaş için cepheye geldiği ilk günde olduğunu fark ediyor.

Arundhati

Reenkarnasyon filmlerinin büyük kısmı bilim kurgu türünde olduğu için farklı türler arıyor olabilirsiniz. Arundhati, korku filmi sevenler için en iyi seçimlerden olacaktır. 2009 yapımı olan filmin başrolünde kötülükle savaşan bir kraliçe yer alıyor. Aradan 3 nesil geçtiğinde, kötü güç yeniden musallat oluyor ve kraliçenin torunları amansız bir mücadeleye başlıyor. Nabzınızı yükseltecek filmin yönetmenliğini Kodi Ramakrishna üstlenmişti.

Kundun

Kundun
Kundun

Ruh göçü, Budizm inancının temel esaslarından biridir. Kundun, din ve mistik inanışları harmanlayan en başarılı filmler arasında sayılabilir. Dalay Lama, Buda’nın 24. Reenkarnasyonu olduğuna inanılan bir çocuktur. Filmde Buda’nın reenkarnasyon süreci detaylı bir şekilde ele alınıyor. 1997 yılında gösterime giren filmin yönetmenliğini Martin Scorsese üstlenmişti.

Sıkça Sorulan Sorular

Spiritüel Film Ne Demek?

Ölüm veya reenkarnasyon gibi gizemli ve fiziksel dünya ötesini anlatan filmlere spiritüel film denir.

I Origins Filminin Hikayesi Gerçek mi?

Hayır. Filmin hikayesi bir kurgu olsa da gerçek dünyada yaşanan materyalizm ve spiritüalizm tartışmalarından esinleniyor.

Bulut Atlası Matrix’in Devamı mı?

Hayır. Film, Matrix serisinin yönetmenleri Lana & Lilly Wachowski kardeşler tarafından yönetilmiştir. Ancak hikaye açısından Matrix serisi ile ilgisi yoktur.

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir