Sinüzit, her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Tedavi prosedürlerine ve belirlenen kurallara uyulmaması halinde insan için yaşam kalitesini düşüren durumlar yaratmaktadır. Ancak sinüzit tedavisi, günümüz teknolojisinde artık mümkün. Sinüs tomografisi çekilmesi sonrasında sinüs odacıkları gözlemlenerek sinüzitin sebepleri ve tedavi yöntemi belirlenmektedir. Öyleyse, şu soruların cevaplarını araştırmaya başlayabiliriz: “Sinüzit neden olur? Alerjik sinüzite ne iyi gelir?”
Sinüzit Nedir?
Sinüs, Latince “sığ boşluk” anlamına gelmektedir. Sinüsler başımızda 4 çift olarak bulunmaktadır. Baş bölgesinde yer aldıkları kemiklere göre adlandırılmaktadır. Sinüs çiftlerinin isimleri:
- Frontal sinüs: Baş bölgesinin ön kısmındaki frontal kemiğin içinde yer almaktadır.
- Maksiller sinüs: Burun kısmının her iki tarafında elmacık kemiklerinin yakınında yer almaktadır.
- Sfenoid sinüs: Kafatasının ortalarında yer almaktadır. Göz siniri ve şah damarına yakın oluşuyla kritik bir konumdadır.
- Etmoid sinüs: İki gözün arasında, burun köprüsünün arka tarafında yer almaktadır. Gözle komşudur. Bu nedenle burada bir sorun olması halinde gözde de hissedilir.
Sinüsler, yapı olarak solunum yolu hücreleri ile kaplıdır. Sinüslerin başlıca fonksiyonları bulunmaktadır. Bu fonksiyonlar:
- Solunan havanın nemlendirilmesi,
- Solunan havanın ısıtılması,
- Mukus salgılama,
- Dışarıdan gelen yabancı partikülleri tutma,
- Bakterilerin çoğalmasını engelleme.
Sinüsleri örten tabakanın iltihaplanması durumunda sinüsler fonksiyonlarını gerçekleştiremeyecek hale gelir. Bunun sonucunda oluşan hastalığa “sinüzit” adı verilmektedir.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
Sinüzitin meydana gelmesinden sonra kişiden kişiye değişebilen belirtiler ve bulgular gözlemlenmektedir. Bu belirtiler şunlardır:
- Geniz akıntısı,
- Yorgunluk ve Halsizlik,
- Baş ağrısı,
- Burunda tıkanıklık ve dolgunluk,
- Koyu kıvamlı burun akıntısı,
- Geceleri artan inatçı öksürük,
- Yüz bölgesinde bulunan sinüslerde basınç hissi,
- Ağız kokusu,
- Diş ağrısı,
- Koku ve tat alımında problemler,
- Kulakta dolgunluk ve ağrı,
- Boğaz ağrısı.
Tüm bunların haricinde ilerlemiş sinüzit belirtileri arasında; ateş, alın şişmesi ve görmede bozukluklar sayılabilir. Ayrıca sinüzit mide, bağırsak ve akciğer hastalıklarına da zemin hazırlamaktadır. Bu yüzden, sinüziti olan kişilerin geciktirmeden tedavilerini olmaları gerekmektedir.
Sinüzit Neden Olur?
Sinüzit hastalığına yol açan birçok sebep bulunmaktadır. Sinüzit hastalığını yaşayan çok fazla sayıda insan vardır. Öyle ki, bunun sayısı romatizma ve hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığı yaşayanlardan daha fazladır. Genellikle kişinin çevresel faktörlerinin bir araya geldiği sebepler sonucu ortaya çıkabilmektedir. Sinüzit belirtileri sebebiyle, kişinin yaşam kalitesi hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak düşebilmektedir.
Toplumda en çok görülen iki sinüzit nedeni şunlardır:
- Üst solunum yolu enfeksiyonları
- Mukoza ödemi: alerjiye bağlı olarak oluşmaktadır ve sinüs ostiumlarında tıkanıklığa yol açmaktadır.
Bu sebeplerin haricinde sinüzite neden olan diğer sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kistik fibrozis,
- Polipler,
- Burunda sıkışmış yabancı cisimler,
- Tütün kullanımı,
- Alerji öyküsü,
- Burun içi eğrilikler (septum deviasyonu),
- Burun eti büyümeleri
- Özellikle çocuklarda olan büyümüş geniz etleri
- Sigara dumanı,
- Bağışıklık sistemi yetersizliği,
- Uçakla seyahat etmek,
- Burun yapısında bulunan anatomik anormallikler,
- Diş enfeksiyonları sonucu ortaya çıkan komplikasyonlar,
- Genişleyen adenoidler.
Bu sebeplerin yanı sıra uzun süre su altında kalan yüzücülerde de sinüzit gelişebilmektedir. Çünkü yüzme sırasında gelişen basınç değişikliği uçak yolculuğunda olduğu gibi ostiumların kapanmasına yol açmaktadır.
Sinüzit Tipleri Nelerdir?
Sinüzit hastalığı, süresine ve etkenine göre farklı kategorilerde sınıflandırılır. Dört farklı sinüzit tipi bulunmaktadır. Sinüzit tiplerini şu şekilde açıklayabiliriz:
- Akut Rinosinüzit: Aniden başlar ve en geç 4 hafta içinde normale döner. Genel olarak viral solunum yolu enfeksiyonları sonrasında görülür. Bakteriler ve mantarlar da akut sinüzite yol açar.
- Subakut rinosinüzit: En fazla 12 hafta boyunca devam eden sinüzit tipidir.
- Tekrarlayan akut rinosinüzit: Bu sinüzit tipinde ortaya çıkan semptomlar 1 yıl boyunca belirli aralıklarla sürer. Semptomlar başlayınca 1 hafta boyunca devam eder.
- Kronik rinosinüzit: Bu sinüzit tipinde ortaya çıkan semptomlar 12 hafta boyunca devam eder. 6-8 hafta boyunca uygulanan tedavilere rağmen şikayetlerde azalma görülmeye sinüzit tipidir.
Sinüzitin çeşitleri olduğu gibi hastada bunların kombinasyonları da görülebilir. Başarılı bir sinüzit tedavisi için sinüzitin doğru teşhis edilmesi oldukça önem taşımaktadır.
Alerjik Sinüzite Ne İyi Gelir?
Sinüzite neyin iyi geldiği sinüzitin tipine ve kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Alerjik sinüzite iyi gelen evde sinüzit doğal tedavi olarak uygulanabilecek yöntemlerden şöyle bahsedebiliriz:
- Polenlerin çok olduğu 05:00 ile 10:00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkılmamalı,
- Burun temiz deniz suyu ile günde 2-3 defa temizlenmeli,
- Bulunduğunuz odayı sıklıkla havalandırın,
- Yatak odasındaki yünlü halı vs. Kaldırılmalı,
- Lavanta çayı tüketilmeli,
- Taze tere yenmeli,
- Sabah akşam keçiboynuzu pekmezi tüketilmeli,
- Papatya ve biberiye yağı ile hazırlanmış kürler uygulanmalı.
Tüm bu önlemler uygulanarak alerjik sinüzitin minimum düzeye indirilmesi mümkün olabilmektedir. Ancak bu yöntemlerin işe yaramaması durumunda doktorunuzun önerisi doğrultusunda tedavinizi aksatmamalısınız. Doktorunuzun vereceği dönemsel olarak alacağınız anti alerjen ilaçlar alerjik sinüzit dönemini rahat atlatmanızı sağlayacaktır.
“Çocuklarda sinüzite ne iyi gelir?” Sorusu merak edilen bir konudur. Çocuklarda sinüzit tedavisinde doktor kontrolünde ilaç tedavisi etkin bir yoldur. İlacın etki etmediği durumlarda ameliyat gerekli hale gelebilmektedir.
Sinüzitin yanı sıra, soğuk kış günlerinin en sık karşılaşılan rahatsızlığı boğaz ağrılarıyla başlamaktadır. Peki boğaz ağrısı neden olur?