Bakım

Son Kullanma Tarihi Geçmiş Deterjan Kullanılırsa Ne Olur?

Son Kullanma Tarihi Geçmiş Deterjan Kullanılırsa Ne Olur?

Deterjanlar, evimizde temizlik yaparken sıklıkla kullandığımız hijyen ürünleridir. Hemen hemen her evde farklı türde deterjanlar bulunur. Çoğu üründe olduğu gibi deterjanların da son kullanma tarihi vardır. Çoğu kişi dikkat etmez ancak ürünlerin arka kısmında tahmin edilen tüketim tarihi yer alır. Uzun süre boyunca kullanılmamış bu malzemeler, kullanılmak istendiğinde “son kullanma tarihi geçmiş deterjan kullanılırsa ne olur?” sorusu akılları karıştırabilir. Bu yazımızda sizler için bu soruyu cevaplamaya çalışacağız.

Tarihi Geçmiş Deterjan Kullanılır Mı?

Son Kullanma Tarihi Geçmiş Deterjan Kullanılırsa Ne Olur?
Raf ömrü geçen ürünlerde bozulma fark edilebilir düzeydedir.

Deterjanların da diğer birçok ürün gibi raf ömrü bulunur. Ürünün çeşitleri arasında son kullanım tarihi farklılık gösterir. En çok kullanılan temizlik ürünleri arasında çamaşır deterjanı türleri bulunur. Çamaşır deterjan ürünleri ve kullanım süreleri:

  • Çamaşır Deterjanı: “Çamaşır deterjanı son kullanma tarihi olur mu?” sorusu sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Kimyasal içerikli oldukları için bozulmayacakları düşünülür. Fakat bu düşünce pek doğru değildir. Çamaşır deterjanları, toz ve sıvı jel formlarında marketlerde satılır. Toz deterjanın raf ömrü daha uzunken jel formlarda bu süre daha kısadır. Jel ürünlerin 12 ay süresi varken toz ürünlerin 6 ay kullanım ömrü bulunur.
  • Çamaşır Suyu: Çamaşır suyu, genellikle derin temizlik yaparken ya da tuvalet ve banyo gibi zorlu alanlarda kullanılır. Halk arasında mikrobu kırdığına dair bir inanç vardır. Bu söylemde doğruluk payı bulunur.. Genellikle kutu açılımından 6 ay sonra etkisi azalma gösterir. Fakat bu durum, kullanılamayacağı anlamına gelmez. Sadece etkisi azaldığı için daha fazla miktarda ürünü kullanmak gerekir.
  • Çamaşır Yumuşatıcısı: Çamaşır yumuşatıcısı daha çok çamaşırların güzel kokması ve deterjanın verdiği sertlik etkisinin azaltması için kullanılır. Genellikle jel formda bulunur. Açılmış bir çamaşır yumuşatıcısı, 6 ay içerisinde bozulma belirtileri gösterir. Açılmamış kutu ise 2 ila 3 sene arasında kullanılabilir.

Özetle çamaşır için kullanılan temizlik deterjanları, eğer sıvı jel formunda ise 6 aydan sonra bozulur. Fakat bu bozulma kişinin sağlığını doğrudan etkilemez. Daha çok ürünün etkisinin azalması şeklindedir. Tarihi geçen ürünleri daha fazla miktarda kullanarak aynı etkiye ulaşabilirsiniz.

Bulaşık Deterjanın Son Kullanma Tarihi Geçerse Ne Olur?

Bulaşık deterjanı, en çok kullanılan temizlik ürünleri arasında birinci sıradadır. Her ne kadar artık evlerde bulaşık makinesi bulunma oranı çok yüksek olsa da bazı malzemeler makineye atılamadığı için hala elde yıkanır.  Özellikle hacmi büyük tabaklar veya tahta kaşıkların elde yıkanması önerilir. Bu sebeple bulaşık deterjanı, her evde bulunan bir üründür. 

Bulaşık deterjanı, paket açılımından itibaren yaklaşık olarak 18 ay kadar kullanılabilir. Diğer deterjan türlerine göre kullanım süresi daha uzundur. Çünkü bu maddeler,  çamaşır deterjanları kadar ağır kimyasal bileşenler içermez. Buna rağmen tarihine dikkat edilmesi çok önemlidir. Peki, son kullanma tarihi geçmiş deterjan kullanılırsa ne olur? Çamaşır deterjanı türleri direkt ciltle temas etmediği için o kadar tehlikeli değildir. Bulaşık deterjanı ise direkt ciltle temas eder ve  tarihi geçtikten sonra kullanımı zararlıdır. Kullanmak zorundaysanız bir çift eldiven takarak deriye temasını azaltabilirsiniz. Aksi halde kullanımı uzmanlar tarafından sakıncalı görülmektedir. 

Perdeler ne sıklıkla yıkanmalı?” yazımız da ilginizi çekebilir.

Deterjanların Son Kullanma Tarihi Çok Geçmişse Ne Olur?

Deterjanların son kullanma tarihinin üzerinden uzun zaman geçmesi durumunda ne yapılacağı merak edilir. Özellikle köy ve tatil evlerinde, yazdan yaza gidildiği zamanlarda temizlik ürünlerinin tarihi geçebilir. Uzun süreli tarih aşımlarında ürünlerin kullanılmaması önerilir. 

Zamanla deterjanların içerisindeki bileşenler birbirinden ayrışır. Özellikle tuz gibi tanecikli maddeler içeren temizleyiciler, kullanıldıklarında hassas yüzeylere zarar verebilir. Ahşap, parke, mutfak dolabı gibi zeminleri çizebilir. Ürünün içerisindeki maddeler birbiri ile etkileşime girerek solunması tehlikeli durumlar oluşturabilir. Olası zararları önlemek için son kullanma tarihi uzun süre geçmiş ürünlerin atılması gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Deterjanların Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?

Deterjanların son kullanma tarihi, kutulu ürünlerde genellikle kutunun alt kısmında yazmaktadır. Toz ürünler, genellikle paketleme usulü satıldığı için son kullanma tarihi içerik kısmının altında yer alır.

Toz Çamaşır Deterjanı Son Kullanma Tarihi Olur Mu?

Her ürünün son kullanma tarihi olur. Özellikle nemli ortamlarda kolaylıkla özelliğini kaybedebilir. Bu sebeple toz deterjanları, paketinde yer alan son kullanma tarihine göre kullanmak gerekir.

Bulaşık Tableti Son Kullanma Tarihi Olur Mu?

Diğer deterjan ürünlerinde olduğu gibi bulaşık deterjanı ve bulaşık tabletlerinin de son kullanma tarihi bulunur. Çünkü ürün, çok uzun süreli kullanımda etkisini kaybeder. Hatta bazı durumlarda, tabletin içindeki malzemenin farklılaştığı görülür.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir