Sosyoloji bölümünden mezun olan sosyologlar, toplumsal ilişkileri ve özellikle içerisinde bulundukları toplumu tanımlamak adına yola çıktıkları okuma ve gözlem ile dolu bir yolculuğun adımını atarlar. Peki sosyoloji iş imkanları nelerdir? Bu bölümden mezun olan insanlar nerede çalışabilir, nasıl işler yapabilirler? Eğer ki sizler de toplumları incelemek, sahip olduğu sorunları anlamak ve bu sorunlara çözümler üreterek yaşamınızı idare ettirmek istiyorsanız sosyoloji sizin için doğru bir lisans olabilir.
Sosyoloji Lisansı Nedir?
Sosyoloji lisansının temel amacı, mezunlarına toplumların sahip olduğu problemler ve sosyal fenomenler hakkında eleştirel yaklaşımı aşılayabilmektir. Sosyoloji içerisinde; aile, evlilik, kriminoloji, grup etkileşimi, cinsiyet rolleri, cinsellik, iş rolleri, kamu politikaları, sosyal eşitsizlik ve benzeri sosyal çerçevede ele alınabilecek her konu çalışmaya açıktır.
Sosyolog mesleğini icra ettiğiniz süre boyunca elde ettiğiniz beceriler, dünyaya bakış açınızı genişletir. Size büyük resmin bile daha büyük bir resmin parçası olduğunu görme fırsatı sunar. Sosyal etkileşimin nasıl olması gerektiği ve nedenlerinin yanında, iletişim ve eleştirel düşünme becerilerinizi arttıracaktır.
Sosyoloji Derecesi ile Neler Yapabilirsiniz?
Psikoloji gibi insanların sosyal ilişkilerine -özellikle grup ilişkilerine- dayanan bir alan olan sosyoloji, insan hareketliliği ve ilişkilerinin incelenmesini gerektiren herhangi bir alanda size iş imkânı sunacaktır. Bu sebeple sosyoloji alanında kazandığınız diploman ile gelen becerileri insanın olduğu farklı alanlarda kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
Örnek olarak, sosyoloji diplomanız ve sosyolog kişiliğinizle aşağıdaki listede kendine yer edinmiş herhangi bir alanda rahatlıkla ilerleyebilirsiniz:
- Araştırma ve istatistik
- Sosyal psikoloji
- Dilbilim
- Hastalık ve sağlık sosyolojisi
- Veri analizi ve gelişmiş istatistiksel teknikler
- Antropoloji
- Göç Araştırmaları
Sosyoloji diplomanız ile farklı alanlarda deneyim kazandıkça iletişim ve eleştirel düşünme becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Gelişen becerileriniz ile sertifika eğitimleri ve çevrim içi kursları, serbest bir çalışan olarak veya bir şirket bünyesinde diğer insanlara/ şirketlere sunabilirsiniz.
Politika Dünyasında Sosyolog Olmak
Sosyologlar toplumsal yapılar ve insan ilişkileri hakkında ellerinde tuttukları derin bilgiler sayesinde ırk, cinsiyet, sınıf ve cinsiyet eşitliği gibi çözümü zor olan problemleri daha profesyonelce ele alabilir. Bu sebeple, sosyoloji lisans yıllarınız boyunca elde ettiğiniz gözlem ve analitik yaklaşım becerilerinizi, toplumları daha iyi bir yer haline getirmek için kullanabilirsiniz. Örnek olarak, derneklerde, yerel ve ulusal siyasette veya herhangi bir aktivist olarak kariyer basamaklarını tırmanmayı düşünebilirsiniz.
Pazarlama Dünyasında Sosyolog Olmak
Pazarlama dünyası, tamamen arz-talep dengesini en efektif bir şekilde dengeleme üzerine dayalıdır. Bunun için ise insanların arzlarını iyi okumak, analiz etmek ve nabza göre şerbet vermek gerekir. Dünya üzerindeki insan gruplarının birbirinden çeşitli bağımsız değişkenlere sahip olması da denkleme eklendiği zaman, satış yapmak oldukça zorlaşır. Zorluğun nedeni, toplumların ve insan davranışlarının sahip olduğu kompleks yapıdır.
Fakat pazarlama sektöründe kariyer yapmayı planlayan bir sosyolog; bir toplum içindeki grupları kategorize edebilir ve kategorize ettiği grupları analiz edebilir. Çünkü sosyologlar, toplumdaki değişkenleri anlayabilecekleri ve yorumlayabilecekleri için pazarlama dünyasında rahatlıkla tutunabilir. Sosyoloji mezunu olmak, farklı ihtiyaçlara sahip farklı grupların beklentilerini karşılayabilmekte oldukça faydalı olabilecek bir yetkinlik kazandırır. Satışı yapılması planlanan ürün için toplumun her kesimine uygun mesajların iletilmesi, belirgin bir gruba ulaşılabilmesi ve farklı demografik yapıya sahip bölgelerin çözülebilmesi bir sosyoloğun önderliğinde fazlasıyla kolaylaşacaktır.
Eğitim Dünyasında Sosyolog Olmak
Sosyoloji lisansı, eğitim sektöründe ilerlemek için sizlere sağlam bir temel sağlar çünkü sosyolog olmak, toplumu anlayabilmenin yanında çocuk gelişim süreci ve hatta oyun alanı yasalarıyla ilgili bilgilerin öğrenimini de içermektedir. Böylelikle, ilk ve orta öğretim seviyesinde bir öğretmen olarak görev alabilmenin kapıları sizlere açılır. Fakat öğretmenlik yapabilmek için genellikle yeterlilik sınavlarına girmeniz gerekecektir.
Üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışabilmek için ise lisansüstü nitelikler olmazsa olmazdır. En azından bir üniversiteden yüksek lisans derecesine sahip olmalısınız. Fakat gene de yüksek lisans derecesi çoğu üniversite için yeterli değildir. Çoğu üniversite bir doktora derecesine sahip olup olmadığınızı sorgulayacaktır. Doktoranızı yerine getirdikten sonra ise öğretim görevlisi veya araştırmacı olarak hayatınızı sürdürebilirsiniz. Akademi alanında yollarına devam eden çoğu doktora mezunu, dergilerde yayınlanmak üzere makaleler yazmaya odaklanırken veya araştırmacı ve öğretmenlik becerilerini aynı anda yürütür.