Bilim

Su Sertliği Nedir? Su Sertliği Nasıl Ölçülür?

Su Sertliği Nedir

Gündelik yaşantınızda siz de banyonuzdaki metallerdeki beyaz lekeleri veya pişirme kalıplarınızdaki mineral kalıntılarını fark etmişsinizdir. Bunların nedeni şebeke suyundaki sertlikten çıkan bulgular olmaktadır. Peki, bu su sertliği nedir?

Su Sertliği Nedir?

Su sertliği suyun içinde bulunan kalsiyum ve magnezyum miktarının yükselmesidir. Yani suyun faydalı özelliklerini bir kenara bırakıp zararlı bir hale geldiği durumdur. Burada söz konusu olan sertlik fiziki olarak görebildiğimiz sertlik değildir. Suyun canlı, cansız fark etmeksizin zarar verebilecek özelliklere sahip olmasıdır. Bu zararlardan bazıları şu şekildedir:

  • Su sertliğinin fazla olduğu yerlerde kirliler için daha yüksek ölçüde deterjan kullanmak gerekir. Çünkü sert suyla yıkanan çamaşırlar daha sert olmaktadır.
  • Elde veya bulaşık makinesinde yıkanan kirli bulaşıklarda leke kalmaktadır.
  • Bulaşık ve çamaşır makinelerinde kireçlenme yaparak bir zaman sonra tamamen kullanılmaz hale getirme gibi sorunlar yaratmaktadır.
  • Farklı kazan türleri ve tesisat sistemlerinde kireçlenme yapar. Bu da zamanla ısı ve işlev kaybına yol açar.

Bu zararlardan dolayı sert su hiçbir sektörde istenmez. Fakat su sertliği ile mücadele etmek içinde geliştirilmiş kimyasal ekipmanlar da ürettirilir.  Peki su sertliği nasıl ölçülür? Su sertliği, toplam sertlik test kiti ile ölçülmektedir.

Suyun Sertlik Derecesi

Suyun sertlik derecesi genel olarak milyon birimde bulunan kalsiyum karbonat veya litre başına miligram kalsiyum karbonat miktarı yönünden hesaplanır. Çoğunlukla da Fransız, İngiliz ve Alman derecesi cinsinden birimler kullanılır. Hepsinin kendi arasında dönüşümü yapılabilir. Lakin en çok Fransız sertlik derecesi kullanılır.

Aralarındaki dönüşüm şu şekildedir:

Sınıflandırma   Fransız Derecesiİngiliz DerecesiAlman Derecesi
Yumuşak0- 60-600- 3.37
Orta derecede sert6.1- 1261-1203.38-6.74
Sert12.1-18121-1806.75-10.11
Çok Sert> 10.12> 18>181

 

Su sertliği denilince aklımıza sürekli bir dH kelimesi gelmektedir. Peki su sertliği dH nedir? Alman Sertlik derecesi, 100 mililitre suda çözünmüş bir halde bulunan maddelerin, 1 miligram oksit miktarına karşılık gelen miktara denmektedir. Bu da dH sembolü ile ifade edilir.

Yumuşak Su Nedir?

Yumuşak Su Nedir?
Yumuşak sular insan sağlığı için daha faydalılardır.

Yumuşak su, az bir magnezyum ve kalsiyum oranına sahip yüksek sodyum içeriği olan sudur. Günümüzde evlerde kullanılan arıtma cihazları su yumuşatma sistemi ile sert suyun içinde bulunan kimyasalları engelleyerek yumuşak suyu elde eder.

Ayrıca yağmur suyu da yumuşak bir sudur. Deniz suyu ise içinde farklı çözünmüş tuzlar bulunduğu için çok sert sular arasında bulunur. Deniz suyunun sertliği tipik olarak 6.630 ppm iken tatlı suyun sertliği 15-375 ppm arasındadır. Peki suyun yumuşak veya sert su olduğunu nasıl anlayabiliriz? Bunun için su sertliği ölçüm cihazına ihtiyacımız vardır. TDS Metre adı verilen cihaz suyun değerlerini en basit ve güvenilir şekilde çözer. Sadece suyun saflığını ölçmenize değil ayrıca sıcaklığını ölçmenize de yarayan termometre özelliğinden de faydalanabilirsiniz.

Evlerinizdeki suyun sağlıklı olması hayati önem taşır. Çünkü her insanın bol miktarda su tüketmesi gerekir. Bunun nedenini merak edenler Neden Su İçmeliyiz? Su İçmek için 7 Neden yazımıza göz atabilirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Su Sert Olursa Ne Olur?

Sert su, hem yıkadığınız ürünlere hem de böbreklerinize büyük oranda zarar verir.

Su Sertliği Nasıl Yumuşatılır?

Sert suyu yumuşatmak için su arıtıcıları kullanılabilir.

Su Neden Sertleşir?

İçerisinde yer alan kalsiyum ve magnezyum miktarının fazla olması suyu sert yapar.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir