Ne, Ne Değildir?

Tahta Kurusu Nedir?

Tahta Kurusu Nedir?

“Tahta kurusu nedir?” diye merak edip araştırdığınız olmuştur. En net haliyle tahta kuruları, sadece memeli hayvanların ve kuşların kanıyla beslenen bir böcek türüdür. Beslenmek için geceyi bekler ve konuklarına yaklaşırlar. Gece vakti gelene kadar ise ışık görmeyen ortamlarda saklanarak gözden uzak saklanırlar. Küçük olan boyutlarının yanında kuytu köşelerde yaşıyor olmaları bulunmalarını daha da zorlaştıran bir etkendir.

Tahta Kurusu Nasıl Bir Canlıdır?

Günlük hayatlarımızda sık sık rastladığımız tahta kurusunun ismi Cimex lectularius olarak literatürde yerini alır. Cimex lectulariusların önemli özellikleri ise şöyle ifade edilebilir:

  • Renkleri kahverengi ve kırmızıya çalan turuncumsu bir tondadır.
  • 5 mm’lik boyuta sahiptir.
  • Ovalımsı bir şekillere sahiptir.
  • Kanatları yoktur ve uçamazlar.

Günümüze kadar yapılmış araştırmalar tahta kurularının beraberinde bir hastalık taşıdığını gösteren herhangi bir bulguya rastlamamış durumda. Genellikle ölümcül olmayan rahatsız edici raddede kaşıntılara sebebiyet verir. Fakat tahta kurusu ısırığı alerjisi olan insanlarda tehlikeli olabilmektedir. Bunun yanında ısırılan bölgenin aşırı kaşınılması tavsiye edilmez. Çünkü kalıcı cilt bozukluğuna sebebiyet verebilirler. Eğer ki kaşıntının yanında kızarıklık, enfeksiyon, ateş gibi alerjik reaksiyonlar gösteriyorsanız doktora görünmenizde fayda var.

Tahta Kuruları Nerelerde Yaşar?

Tahta kurusu doğrudan güneş ışığı almayan ve tercihen karanlık/ serin ortamları tercih etmektedir. Fakat tahta kuruları en çok;

  • Yatağınızın içinde veya baza çevresinde,
  • Mobilya içinde veya kenarlarında,
  • Halılarda,
  • Saklanabilecekleri giysilerde veya sığınabilecekleri diğer eşyalarda yaşayabilirler.
Tahta Kurusu Isırır Mı?
Tahta kurusu, konuk olduğu canlıyı ısırabilir ancak alerjik reaksiyon görülmediği takdirde ciddi sorunlara yol açmaz.

Tahta Kurusu Isırır Mı?

Tahta kurusu tarzı kan emici böcekler, konuklarını ısırırlar. Çünkü beslenmeyi, ince ve keskin bir ağız yapısı sayesinde konuk derisini delerek gerçekleştirirler. Kan emmesine yarayan ağız yapısıyla birlikte beslendiği deriye özel bir kimyasal enjekte ederler. Cilde enjekte edilen bu kimyasal bir anti-koagülandır ve tahta kurusunun tükürüğünde bulunur.

Enjekte edilen enzim konuk canlının ısırıldığı zaman gösterdiği tepkiye ve ısırığın şiddetine göre değişir. Ayrıca konuk canlının daha önceden ne kadar ısırıldığı da enzim yoğunluğu farklılık kazanabilir. Isırılma sayısına göre verilen tepkilerin yoğunluğunda artış ya da azalma olabilir.

Bir tahta kurusu tarafından ısırıldığınız zaman kaşıntı ve reaksiyonlar, ısırıldıktan hemen sonra açığa çıkmaz. Isırılma sonrası ağrı ve kaşıntılar, saatler veya günler sonra kendini gösterebilir. Tahta kuruları özellikle;

  • Boyun,
  • Kollar,
  • Omuzlar,
  • Ayaklar gibi vücudun açık kalan bölgelerinden beslenir.

Tahta kurusunun beslenme seansı ise yaklaşık olarak 10 dakika kadar sürebilmektedir.

Tahta Kurusu Neyi Sevmez?

Tahta kurularının özellikle sevmediği belli bir koku, yiyecek veya onları uzak tutacak bir yöntem yoktur. Tahta kurularından kurtulmanın en hızlı ve güvenilir yolu dip/köşe temizlikten geçer. Asla bir köşe ve ayrıntı atlanmadan tahta kurusu temasına maruz kalmış her yer temizlenmelidir.  Tahta kurusu ile mücadele etmek için şunlar yapılabilir:

  • Tahta kuruları ile mücadele için ilk olarak nerede yaşadıklarını belirlemeniz gerekiyor. Yatağınızı, yatak başlıklarınızı, mobilya dikişlerini, perdeleri ve çamaşırları hatta prizleri iyice kontrol edin. Bu süreçten önce ve sonra istila edilen bölgenin çevresini boşalttığınızdan emin olun. Böylece yayılımı engelleyebilirsiniz.
  • Tahta kuruları hızlıca çoğalırlar ve leke olarak yaşadıkları yerde dışkılarını bırakırlar. Eğer ki siyah/ kahvemsi küçük noktalar görüyorsanız tahta kurusu dışkılarıyla karşı karşıyasınız demektir.
  • Tahta kurularını tespit ettikten sonra istila ettikleri yerleri elektrikli süpürge ile temizleyebilirsiniz.
  • Kıyafetlerinizi en yüksek sıcaklıkta yıkayabilir ve olası en yüksek sıcaklıkta kurutabilirsiniz.
  • Tahta kurusu yumurtalarını temizlemek için sert fırçalar kullanarak ovalama yapabilirsiniz.
  • Tahta kurusu ile istila edildiğinden emin olduğunuz eşyalarınızı mutlaka fermuarlı örtüler ile kapatabilirsiniz. Amacınız yayılımı engellemek, unutmayın.

Dip bucak temizlik büyük ölçüde yardım sağlasa da en güvenilir yol her zaman için bir ilaçlama yapmaktır. Kendi temizliğinizi yaptıktan sonra içiniz rahat etmediyse kesinlikle evinizi ilaçlatın. Kimyasal maddeler, tahta kurularından kurtulmanın en etkili yoludur. Bu nedenle, evinizde tahta kurusu olduğundan şüphelendiğinizde vakit kaybetmeden bir ilaçlama şirketi ile görüşme sağlayın.

Tahta kurusu kadar can sıkıcı bir diğer haşerat olan yatak biti hakkında tüm detayları Yatak Biti Nedir? Yatak Biti Nasıl Yok Edilir? yazımızda bulabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir