Günümüzde birçok kurum ve kuruluşta, artık biyometrik fotoğraflar kullanılıyor. Pasaport işlemlerinden ehliyetlere, ehliyetlerden yeni kimlik kartlarına kadar farklı alanlarda gerekli olan bu fotoğraf çeşidi, özel birtakım ayrıntılar istemekte. Bu ayrıntıları ile de normal vesikalık fotoğraftan ayrılmaktadır. Biyometrik fotoğraflar, piyasadaki fotoğrafçılar tarafından çekiliyor ve basılıyor. Ancak bunu tercih etmeyen ve teknolojinin gücüne güvenen bir kitle, telefonla biyometrik fotoğraf nasıl çekilir sorusuna yazımızda yanıt bulabilir.
Telefonla Biyometrik Fotoğraf Çekmenin İncelikleri
Biyometrik fotoğraf, genellikle resmi kurumlar tarafından istenen bir fotoğraf formudur. Gerektiği takdirde, tedarikinin hızlı bir şekilde yapılması işlerin de hızlı bir şekilde halledebilmesi açısından elzemdir. Ancak elinizde biyometrik fotoğraf yoksa, işlerinizin beklemesi kesinlikle tercih edeceğiniz bir durum değildir. Şansınız yaver gitmeyip yakınınızda müsait bir fotoğrafçı da bulamazsanız, iş başa düşmüş demektir. Böyle durumlarda en iyi çözüm ise kendi yollarınızla biyometrik fotoğraf çekmeniz. Peki telefonla biyometrik fotoğraf nasıl çekilir?
Öncelikli olarak, biyometrik fotoğrafın vesikalık fotoğraftan farklı özelliklere sahip olduğunu unutmayın. Ve çekim planınızı buna uygun tasarlayın. Aynı zamanda çekimi yapacağınız akıllı telefonun da biyometrik fotoğraf çekimini destekleyecek şekilde bir uygulamaya sahip olması gerektiğini göz ardı etmeyin. Bu sayede işlerinizi önemli ölçüde kolaylaştırabilirsiniz. Programın yanı sıra, telefon kamerasının 16.0 MP ya da 23.0 MP bandında olması gerektiğini de söylemekte fayda var. Aksi takdirde, biyometrik fotoğraf çekmek için çıktığınız bu yolda, beklediğiniz başarıyı elde edemeyebilirsiniz. Eğer Android ya da iOS işletim sistemine sahip bir cep telefonunuz varsa, sizler için önereceğimiz uygulamaları deneyebilirsiniz.
Telefonda Biyometrik Fotoğraf Çekerken Kullanılabilecek Uygulamalar
Akıllı telefonlar farklı işletim sistemlerine sahiptir. Her işlemci türüne göre de farklı telefon uygulamaları bulunuyor. Bu uygulamalardan kendi telefonunuza uygun olan ve kullanırken rahatlıkla kullanabileceğinizi seçip, biyometrik fotoğrafınızı çekebilirsiniz. Farklı işlemci türlerinde en sık kullanılan uygulama çeşitlerine gelin birlikte bakalım.
Hem Android Hem de iOS İşlemciye Uygun Biyometrik Fotoğraf Uygulaması
Apowersoft Arka Plan Silici, her iki işletim sisteminde rahatlıkla çalışan ücretli bir uygulamadır. Bununla beraber, Android telefonların 4.1 ve üzeri, iOS telefonların ise 9.1 ve üzeri olması gerekiyor. Bu gereksinimi sağlayan telefonların kullanıcıları tarafından yapılan yorumlar neticesinde uygulama, 5 üzerinden 4.5 gibi iyi bir puan almıştır.
Programın genel özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Fotoğrafın arka planı otomatik olarak değiştirilebilir ve birçok arka plan çeşidi mevcuttur.
- Çekilen fotoğraf vesikalık olarak kullanıma hazırdır.
- Kullanım yeri ve amacına göre farklı boy ve ebatlarda fotoğraf seçenekleri sunar.
- Fotoğraf üzerinde kesme işlemi rahatlıkla yapılabilir.
Tüm platformlarda çalışabilen bu uygulama, sahip olduğu özellikleri ile oldukça avantajlıdır. Ancak ücretli bir uygulama olması da dezavantaj olarak görülebilir. Bu sebepten dolayı farklı uygulama alternatiflerine de bakabilirsiniz.
Android Telefonlar için Biyometrik Fotoğraf Uygulamaları
iOS işletim sistemli cihazların aksine, Android telefonlar için daha fazla alternatif program bulunuyor.
Bu programlar ve özellikleri şu şekildedir:
- Telefonda Biyometrik Fotoğraf Yapmak için Uygulamalar; kullanıcılar arasında en sık kullanılan uygulamadır. Parlaklık, kontrast ve renk ayarları bu uygulamada kolaylıkla yapılabilir. Fotoğraf kırpma ve sürükleme de pratik şekilde yapılıp kullanım amacına göre ayarlanabiliyor.
- Pasaport Fotoğrafı Oluşturucu; uygulaması da güvenilir başka bir uygulama türüdür. Bu uygulamada arka plan kaldırma aracı bulunuyor. Aynı zamanda farklı renkte arka plan seçenekleri de mevcut.
- Pasaport Photo ID Maker Studio; kullanım kolaylığı ile öne çıkan uygulamalardan biridir. Çeşitli düzenleme araçları ve ayrıntılı kullanım rehberi sayesinde kullanıcılar için ideal bir uygulama olarak dikkatleri çekiyor.
Her biri iyi bir puana sahip olan bu uygulamalardan kendi kullanımınıza en uygun uygulamayı seçebilirsiniz.
iOS Telefonlar için Biyometrik Fotoğraf Uygulamaları
iOS işletim sistemine sahip telefonlarda kullanılabilecek bazı biyometrik vesikalık fotoğraf uygulamaları da şu şekildedir:
- Biometric Passport Photo; 4.5 puana sahip ve kullanıcıların olumlu yorumlar yaptığı biyometrik fotoğraf uygulamasıdır. Kullanımı ve ara yüzü oldukça basit olması ile dikkatleri çekiyor.
- Passport Photo Maker; 4.6 gibi oldukça yüksek bir puana sahiptir. Otomatik güzellik filtresi, akıllı arka planı tanıma, kıyafetleri değiştirebilme özellikleri ile kullanıcıların beğenisini kazanıyor.
Her iki uygulama da iOS 9.0 ve üzeri sistem gereksinimi istemektedir.
Uygun bir programı indirdikten sonra yapmanız gereken başta ışık, arka fon ve kontrast olmak üzere biyometrik fotoğrafın taşıdığı özellikleri sağlamanız. Tüm şartlar sağlandığında, fotoğrafınızı çekebilirsiniz. Çekilen fotoğraf daha sonra dijitale aktarabilirsiniz. Buradan da eğer fotoğraf yazıcınız varsa, kendiniz yazdırabilirsiniz. Eğer yazıcınız yok ise bir fotoğrafçıdan baskı konusunda destek alabilirsiniz. 13×15 cm’lik tek bir kağıda çektiğiniz fotoğrafı bastırabilirsiniz.
Telefonda Biyometrik Fotoğraf Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), biyometrik vesikalık fotoğrafın standartlarını belirlerken bazı ayrıntılara özellikle dikkat çekmiştir. Sizin de evde fotoğraf çekerken tüm özelliklere dikkat etmeniz gerekiyor.
Bu özellikler ise tüm detayları ile aşağıdaki gibidir:
- Yüz hatları fotoğraf üzerinde ortalanmalıdır.
- Resim kalitesi yüksek olmalı. Renkler ile oynama yapılmamalı ve yüzün doğal renkleri yansıtılmalıdır.
- Keskinlik ve kontrast ayarları iyi yapılmalıdır.
- Saçlar ya da başka herhangi bir şey yüzü örtmemeli, gözler açık bir şekilde kameraya bakmalıdır.
- Baş, omuz ile dik bir vaziyette konumlanmalıdır. Tüm vücut ile başın doğrudan kameraya dönük olması gerekiyor.
- Yüzde herhangi bir mimik ya da vücutta herhangi bir jest olmaması önemli. Yüz ifadesiz bir şekilde kameraya bakmalıdır.
- Fotoğrafın çekildiği arka fon beyaz olmalıdır. Fonda gölge oluşumunun önüne geçmek gerekiyor.
- Işık ayarlarının da iyi bir şekilde yapılması lazım. Işığın tüm yüze eşit bir şekilde yansıması gerekir. Bununla beraber fotoğrafın herhangi bir yerinde gölge oluşmamasına özen gösterilmelidir.
- Eğer gözlük kullanıyorsanız, gözlük camı üzerinden ışığın yansımamasına dikkat etmeniz gerekiyor.
- Küçük çocukların biyometrik fotoğrafı çekilirken yalnızca çocuğun kendisinin olması gerekir.
- Kişilerin yüzünü ve saçlarını kapacak herhangi bir aksesuarı bulundurmaması önemlidir. Bununla beraber baş örtüsü kullanan kadınlar, baş örtülerini takabilirler. Ancak baş örtüsünün yüz hatlarını kapatmaması gerekiyor. Baş örtüsü kullanan kadınlar kaş bitimine ve çene ucuna kadar yüzün görünür olacağı şekilde bir bağlama stili ile rahatlıkla biyometrik fotoğraflarını çekilebilirler.
Eğer çekildiğiniz fotoğraf, bahsi geçen özellikleri taşıyorsa resmi kurumların kabul edeceği bir standarttadır. Bu da artık dilediğiniz her yerde biyometrik fotoğrafınızı kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir. Ancak elbette ki, profesyonel bir sonuç elde etmeniz için belirli bir emek sarf etmeniz gerekiyor. Eğer bununla uğraşmak istemiyorsanız da, profesyonel biyometrik fotoğraf için herhangi fotoğrafçıdan destek alabilirsiniz.
Eğer daha iyi fotoğraflar çekebilmenizi sağlayacak bir telefon arıyorsanız En İyi Fotoğraf Çeken Telefon Modelleri yazımıza göz atabilirsiniz.