Ne, Ne Değildir?

Trafik İşaretleri ve Anlamları

Trafik işaretleri

Trafiğin var oluşu elbette bildiğimiz otomobillerin icadı ve kullanımlarının yaygınlaşması ile ortaya çıkmaktadır. Otomobil kullanımın yaygınlaşması beraberinde o otomobillerin düzenli bir şekilde şehirlerde kullanım zorunluluğunu da beraberinde getirdi. Zaman içinde milyonlara ulaşan otomobil sayıları ile “trafik” kavramı insanlığın hayatında önemli bir yer almaya başladı. Motorlu araçların organize ve birbirlerine zarar vermeden ilerlemelerini sağlayan trafik işaretlerinin kullanımı ise sandığımız kadar eski değil. Yaygınlaşan işaretleri öğrenmek, araç kullanmanın neredeyse ilk koşulu. Ehliyet sahibi olarak trafikte aktif bir şekilde araç kullanabilmek için her birimizin trafik işaretleri ve anlamları hakkında bilgi sahibi olması bir ihtiyaç değil, bir zorunluluk.

Trafik işaretleri ve anlamları, kendi aralarında belli başlı sınıflara ayrılmaktadırlar. Bu sınıflar:

  • Tehlike uyarı işaretleri,
  • Trafik tanzim işaretleri,
  • Trafik bilgi işaretleri,
  • Durma ve park etme işaretleridir.

Tehlike Uyarı İşaretleri

Tehlike uyarı işaretleri şehirlerarası yollarda yahut şehir içlerinde sürücüleri olası tehlikelere karşı önceden uyaran ve dikkatli olmalarını salık veren işaretlerdir. Bu işaretler ve anlamları aşağıdaki gibidir:

Sağa tehlikeli viraj: İleride sağa doğru bir viraj olduğu ve dikkatli gidilmesi gerektiğini belirten bir işarettir.

Sola tehlikeli viraj: İleride sola doğru tehlikeli bir viraj olduğunu ve dikkatli gidilmesi gerektiğini belirten bir işarettir.

Sağa tehlikeli virajlar: İleride sağa doğru art arda birden fazla viraj olduğunu ve dikkatli gidilmesi gerektiğini belirten işarettir.

Sola tehlikeli virajlar: İleride sola doğru art arda birden fazla viraj olduğunu ve dikkatli gidilmesi gerektiğini belirten işarettir.

Tehlikeli eğim iniş: İleride tehlike teşkil edebilecek bir iniş başlayacağını ve hızın azaltılması gerektiğini salık veren işarettir.

Tehlikeli eğim çıkış: İleride tehlike teşkil edebilecek bir çıkış başlayacağını ve kontrollü gidilmesi gerektiğini salık veren işarettir.

Diğer bazı tehlike uyarı işaretleri ise aşağıdaki görselde belirtildiği gibidir:

Tehlike uyarı işaretleri sürücüleri oluşabilecek muhtemel kazalardan korumak için onlara uyarı veren işaretlerdir. Genellikle şehirlerarası yollarda karşımıza çıkan trafik uyarı işaretlerini dikkate almak kaza oranlarını büyük oranda azaltmayı sağlayarak hem sizin hem de tüm diğer yolcuların hayatlarını korumayı amaçlarlar.

Trafik Tanzim İşaretleri

dur levhası
Trafik işaretleri ve anlamarı, dur trafik levhası

Trafik tanzim işaretleri şehirlerarası ya da şehir içi trafikte sürücülerin yapmakla yükümlü oldukları zorunluluklara dikkat çeken işaretlerdir. Sürücüler bu işaretlerle yolculuklarını belirlerler. Bu işaretler olası kaza riskini sıfıra indirmeyi hedeflediklerinden dikkate alınmaları oldukça önemlidir. İşte bazı trafik tanzim işaretleri:

Yol ver: Bir ya da daha fazla yolun kesişim alanlarında bulunan yol ver levhası, ana yoldan gelmesi muhtemel olan araca yol verilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Dur: Dur levhası birden çok yolun kesiştiği bir yerde bu levhayı gören araçların diğer tüm yollardan gelmesi muhtemel araçlara yol vermesi gerektiğini belirtmektedir.

Karşıdan gelene yol ver: Bu levhayı gören araçlar, karşıdan gelen araçlara yol vermesi gerektiğini anlarlar çünkü ilerde yol daralacaktır.

Diğer bazı trafik tanzim levhaları ise aşağıda belirtildiği gibidir:

Trafik Bilgi İşaretleri

Trafik bilgi işaretleri, şehir içi ya da şehirlerarası yollarda sürücüleri ilerideki yollar için bilgilendiren levhalardır. Bu levhalar yardımıyla sürücüler gitmek istedikleri yerlere daha kısa sürede ulaşabilirler ya da yolun nereye gittiği hakkında bilgi sahibi olurlar. Genellikle çevre yollarında ya da şehir merkezi girişlerinde bulunan trafik bilgi levhaları sürücüleri yollar hakkında bilgilendirerek trafiği daha organize ilerletme amacı taşırlar. Bazı trafik bilgi işaretleri aşağıdaki gibidir:

Durma ve Park Etme İşaretleri

Park trafik işareti
Park trafik işareti

Trafikte seyir halinde ilerleyen araçlar kadar duran araçlar da büyük bir önem arz etmektedirler. Bir aracın nasıl ve nerede park edebileceği trafik kurallarıyla belirlenmiştir. Bu durum trafiğin yoğun olduğu alanlarda araçların geçişlerini engelleyen diğer araçları trafikten elemeyi sağlamaktadır. Ayrıca oluşabilecek muhtemel kazalardan da sürücüleri, yayaları, araç sahiplerini ya da yolcuları korumayı hedeflemektedirler. Bazı durma ve park etme işaretleri şunlardır:

Bu işaretlerin tamamı araç kullanabilme ehliyeti almak isteyen 18 yaş üstü bireyler için öğrenilmek zorundadır. Ehliyet sınavları bu işaretleri de içerir ve yapacağınız yanlışlar ehliyet sahibi olmanıza engel olacaktır. Hem kendi hayatınızı hem de toplum hayatını riske atmamak için trafik işaretlerini iyi öğrenmek oldukça önemlidir. Unutmayın! Yanlış bildiğiniz sadece bir işaret, onlarca insanın hayatını riske atmaktır.

Türevi yazılar ilginizi çekiyorsa, Ne Ne Değildir? kategorisine göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir