Uzay, bilinmezliğin ötesi, insanlığın asırlardır ne olup bittiğini en çok merak ettiği yer! Yine de uzaya gitme girişimleri çok değil, 60 yıl önce başladı. Bunun için yeterli teşvik, ayrılmış bir bütçe ve gerekli teknolojik ekipman yoktu. Günümüzde yaşanan gelişmeler ve devletlerin desteğiyle uzay çalışmaları ya da uzaya gitme projeleri daha fazla araştırılmaya başlandı. Peki, hala gizemini koruyan, yaşama dair kanıtların arandığı uzaya kaç günde gidilir? Eğer siz de bu konulara meraklıysanız bu ve daha nicesini inceleyeceğimiz yazımıza göz atabilirsiniz.
Dünya’dan Ay’a Yolculuk
Yeni nesil uzay mekikleri, en fazla 58 bin 536 km hıza ulaşabilmektedir. Bu da dünyadan uzaya olan mesafenin hıza bölünmesiyle yaklaşık 106 güne denk gelmektedir. Bu, uzun bir süre olsa da yolculuğun daha kısa sürmesi adına çalışmalar yürütülüyor. Bunun en iyi örneklerinden biri Ay’a yapılan yolculukların incelenmesi ile karşımıza çıkar. Şimdiye dek Ay’a birçok uzay aracı gönderildi. Fakat gönderilen her araç kendi performansına, motorun yapısına ve teknolojiye bağlı farklılıklar gösterdi. Bu nedenle bazı yolculukların 1 yıl sürdüğü gözlenirken, bazıları sadece 8 saat 35 dakikada varış noktasına ulaştı.
Mars’a Yolculuk
Günümüzde, roketlerin birçoğu kimyasal motorlar ile çalışıyor. Bu yolla Mars’a yolculuk mümkün olsa da yolculuğun çok uzun süreceği biliniyor. NASA, tam da bu alanda yaptığı çalışmalarla bu süreyi minimumda tutmayı amaçlıyor. Bunun nedeni, ulaşımın daha hızlı olmasına ek, astronotların merkezi sinir sisteminde sorunlara ve kansere neden olabilen uzay radyasyonuna daha az maruz kalmalarını sağlamak.
NASA, tüm bu iyileştirmelerin, nükleer yakıtla çalışan bir roket geliştirmesiyle gerçekleşeceğini savunuyor. Bunun için en güvenli yol olarak düşünülen ise Nükleer Termal Tahrik (NPT) uygulaması. NTP sisteminde ısı, uranyum yakıtından elde edilen bir nükleer reaktör kullanıyor. Bu termal enerji, likit iticiyi ısıtıyor. Isınmanın sonucunda da sıvı, gaza dönüşerek itme kuvvetini açığa çıkartıyor. Ki, burada meydana gelen itme kuvveti, kimyasal roketlerinkine kıyasla iki katı daha fazla. Bu da astronotların iki yıldan daha kısa bir sürede Mars’a gidip gelebilecekleri anlamına geliyor.
Marsa yolculuk insansız bir uzay aracıyla yapıldığında, saatte 58.000 km hızla ilerlerse, zemine ulaşması 40 gün civarında olacaktır. Yine de bu yolculuğun doğrudan bir yol izlendiğinde mümkün olacağını unutmamak gerek. Ne yazık ki, uzay yolculuğu da bizim düşündüğümüzün aksine oldukça karmaşık.
Uzay Araçlarının Mars’a Gitmesi Süreleri
Tıpkı Ay’a olan yolculuklardaki gibi belirlenen rota, harcanan yakıt ve teknolojik gelişmeler şeklindeki değişen faktörler, yapılan yolculukların süresinde farklılık gösterir. Mars’a yapılan bazı yolculukların süreleri şu şekildedir:
- Mariner 4 (Mars’a giden ilk uzay aracı-1965): 228 gün
- Mariner 6(1969): 155 gün
- Mariner 7(1969): 128 gün
- Mariner 9 (1971): 168 gün
- Viking 1 (1975): 304 gün
- Viking 2 Orbiter / Lander(1975): 333 gün
- Mars Global Surveyor (1996): 308 gün
- Mars Pathfinder(1996): 212 gün
Dünya’dan Jüpiter’e Yolculuk
Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter, Dünya’dan 591 milyon km uzaklığında bulunur. Bu uzaklığa rağmen, 2011 yılında NASA tarafından Jüpiter’e bir uzay aracı gönderildi. Fakat bu yolculuk 5 yıl boyunca sürdü. Sürenin bu kadar uzun olması, Jüpiter için yapılan planların askıya alınmasına neden oldu.
Venüs’e Yolculuk
Dünya’ya en yakın gezegen olan Venüs, buraya 38 milyon km uzaklıktadır. Bu nedenle, 25 bin km hızda ilerleyen bir araç muhtemelen 2 ay içerisinde Venüs’e varabilir. Fakat Güneş’e en yakın ikinci gezegen konumunda olan Venüs’e ulaşmak sıcaklığından ötürü pek mümkün gözükmemektedir.
Ülkelerin Uzay Çalışmalarına Ayırdığı Bütçeler
Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) faaliyetler; ABD, Rusya, Kanada, Japonya ve Avrupa’ya ait uzay ajansları tarafından yürütülüyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da bünyesinde 22 üye barındırıyor. ESA’ya üyelik için devletlerin Avrupa Birliği’nde bulunması şartı koşulmasa da Türkiye bu ülkeler içerisinde yer almıyor.