Sağlık

Verem Aşısından Sonra Neden Banyo Yapılmaz?

Verem aşısından sonra neden banyo yapılmaz

Aşı, vücuda zarar vermesi muhtemel mikroplar için geliştirilmiş önleyici etkili bileşenlerdir.  Bebeklik döneminden başlayarak çeşitli sürelerle aşılar vurulabilir. Bebeklik döneminin en önemli aşılarından biri de verem (BCG) aşısıdır. Tüm aşılarda farklı olarak aşı sonrası yan etkiler ve alınacak önlemler farklıdır. Verem aşısı içinde birinci öncelikli önlem suya değmemesidir. “Verem aşısından sonra neden banyo yapılmaz?” sorusu da bu noktada merak edilmeye başlanır.

Aşı süreçleri takibi yapılması gereken süreçlerdir. Gerek vurulma tarihi gerekse sonrasındaki önlemler bu sürecin içindedir. Verem aşısından sonra banyo yapılmaması da atlatılması gereken süreçlerin başında gelir. Uzmanların özellikle belirttiği bu durumu sizleri için inceledik.

Verem Aşısına Neden Su Değmemelidir?

verem aşısına neden su değmemeli
Bebeklik döneminin ikinci ayında uygulanan verem aşısı sudan mutlaka uzak tutulmalıdır.

Aşılar çoğunlukla deri altına enjekte edilerek uygulanır. Bunun ardından karşılaşılacak yan etkileri en aza indirmek için bazı önlemler gerekir. Temel olarak alınacak önlemlerden bazıları şöyledir:

  • Yan etkileri öğrenilerek 1-3 gün takip edilmelidir. Yan etkilerin şiddeti arttığında doktora başvurulmalıdır.
  • Aşının ilk gününde işlem görmüş kol zorlanmamalıdır.
  • Ani hareketler ve aktif spordan kaçınılmalıdır.
  • Verem aşısı hariç aşılarda su değmesi, duş alımı gerçekleştirilebilir.

Yukarıdaki önlemler tüm yaş gruplarında, her türlü aşı için genel olarak geçerli olan unsurlardır. Verem aşısındaysa su değmemesi özellikle belirtilmektedir. 3 gün süreyle su değmemesi uzmanlar tarafından üstüne basılarak belirtilen özellikleri arasındadır.

Bebeklik döneminin ikinci ayında uygulanan verem aşısı sudan mutlaka uzak tutulmalıdır. Verem aşısı etkisini zamanla gösteren bir aşıdır. Aşının tutması yani vücuda yarar hale gelmesi için 2-3 haftalık bir zaman diliminin geçmesi gerekir. Başta bu sebep olmak üzere kızarıklık, şişkinlik ve iltihaplanma yaşanmaması adına su değmemesi gerekmektedir.

Verem aşısının uygulandığı ilk 72 saatlik zaman diliminde yan etkileri yoğun olarak görülebilir.  Bebekler bu rahatsızlıklarını huzursuzlukla belli etmeye çalışır.  Aşının tutmasının ardından geçen birkaç haftalık sürenin ardından deri yüzeyinde kabuklanma meydana gelmektedir. Bu durum ebeveynleri korkutmamalıdır. İyileşme sürecini tamamlayan aşı bebeği olası hastalıklara korumaya karşı açıktır. Farklı dönemlerde vurulan aşıların en önemlilerinden olan verem aşısı için su değmemesi ve diğer önlemlere ekstra özen gösterilmelidir.

Daha fazla sağlık konusunda içerikleri incelemek isterseniz, Sağlık kategorimizi göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Verem Aşısına Su Değerse Ne Olur?

Aşının korunması için başlıca kural 3 gün süreyle korunmasıdır. Önlemleri aksatmanız halinde doktora başvurmalısınız.

Yetişkinler için Verem Aşısı Var mı?

Bebeklik döneminde vurulmayan verem aşıları yetişkinlik döneminde alakalı kurumlarda profesyonelce uygulanabilir.

Verem Aşısı Kimlere Vurulmaz?

Kortizon kullanan kişiler, kanser hastaları ve ateşli hastalık sahibi olanlar başta olmak üzere verem aşısının uygulanmadığı kişiler mevcuttur. Verem aşısını ve diğer aşı türlerini vurulmadan önce mutlaka doktor onayı alınız.

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir