YouTubeNe, Ne Değildir?

Vlog Nedir? Nasıl Çekilir?

Vlog Nedir? Nasıl Çekilir?

Youtube içeriklerinin en çok izlenenleri arasında yer alan vlogların formatı ise diğer videolardan farklı. Vlog, günlük hayatını bir akışta paylaşmak isteyen ya da yaptığı gezilerin kesitlerini sunmak isteyen içerik üreticilerin tercih ettiği bir video formatıdır. “Vlog çekmek için gerekenler ve video konu başlıkları neler olmalıdır?” gibi soruların cevapları ise bir hayli merak ediliyor. “Vlog nedir? Vlog nasıl çekilir?” gibi merak edilen soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Blog tarihi en az internetin hayatımıza girişi kadar eski. Peki vlog son dönemlerde oldukça gördüğümüz bu başlık sosyal medyanın yeni tıklanma sekmesi. Video içeriklerinin blog prensibiyle izleyicilere sunulduğu bu video formatı sosyal medyada oldukça seviliyor. Youtuberların hayatımıza kattıkları ve izlenmelerinin de bir hayli yüksek olduğu bu video formatını birlikte inceleyelim.

Vlog Ne Demek?

Vlog Ne Demek?
Vloglar fazla uzun süreli olmayan eğlenceli video içerikleridir.

Youtube başta olmak üzere video paylaşım platformlarında paylaşılan rutin bir düzeyde akışı olan içerikli videolara vlog denir. Konuları birbirinden bağımsız ama daha çok içerik üreticinin hayatından kesitleri içeren vloglar, izlenmesi keyifli video türlerindendir. Bazen kısa bir yurt dışı seyahati bazen de haftalık akışı paylaşan içerikleri vloglara örnek verebiliriz. Video blogların amacı daha çok spesifik konulardansa yaşanılan keyifli anların kaydının tutulmasıdır.

Vlogların, diğer tek konulu içeriklere göre kayıt edilmesi ve düzenlenmesi biraz daha zordur. İçeriklerin tek bir kayıt ile tamamlanmaması ve sahne geçişlerinin düzenlenmesi içerik üreticinin görsel zevkine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İzleyicilerin sevdiği kısa net sahne geçişli jenerikler ve çok sıkmayan diğer video bölümleri ile tamamlanan vloglar izleyiciler için idealdir. 8 dakikadan başlayarak 50 dakikaya kadar uzanabilen vloglarda dinamizm ve izleyiciyi videoda tutma oldukça önemlidir.

Nasıl Vlogger Olunur?

Nasıl Vlogger Olunur?
Vlogger olabilmek için düzenli olarak özgün içerikler üretmek gerekir.

Vlog içeriği üretmek ve bu içeriği izleyiciler ile buluşturan içerik üreticilerine vlogger denmektedir. Vloggerlar içerik olarak vlog ağırlıklı bir akış oluşturmakta ve takipçilerini bu perspektifte belirlemektedir. Hayatını kayda almak ve özel anlarını paylaşmak takipçileri ile arasında bir bağ oluştursa da vlogger olmak göründüğü kadar basit değildir. Basit değil dediğimiz nokta ise içerikleri oluştururken sürekli bir akışın olması gereğidir. Bazen belirli konularda uzun kayıtlar tutulsa da farklı zamanlarda ve mekanlarda bir araya getirilen içerikler izleyicilerin daha çok dikkatini çekmektedir.

Vlog dünyasına başlangıç için orta düzeyde bir kamera ve ilgi çeken içerikler yeterli olabilir. Fakat bu içeriklerin kalitesi zamanla ne sizleri ne de izleyicilerinizi tatmin eder. Böyle ilerleyen büyüme sürecinde ise platformunuzu aynı oranda beslemeli ve geliştirmelisiniz. İzlemek isteyeceğiniz tarzda vlogları izleyicileriniz ile buluşturmak istediğinizi düşünün bu videoların kalitesi elbette ki yüksek olacaktır. Başta kamera ve diğer ekipmanlar olmak üzere daha iyi vlog kaydı ve sunumu için platformunuz ile uyumlu değişimler daha fazla izleyiciyi içeriklerinize çekmek için önemlidir.

Vlog Çekerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Vlog Çekerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Vloggerların özen göstermesi gereken birçok nokta bulunmaktadır.

Vlogu meydana getiren video görüntüleri oldukça hareketlidir. Bu hareketlilikte olası görüntü kayıplarının yaşanmaması ve görüntü kalitesinin yüksek olmasına ayrıca özen göstermelisiniz. Günümüzde telefon kameraları bile 4K diye tabir ettiğimiz yüksek çözünürlüklü video kaydı almaya başlamıştır. Bu kalitede bir telefona sahip olmasanız bile videolarınızın kalitesinin yüksek olmasında fayda vardır. Görüntü netliği ve ses pürüzsüzlüğü videolarınızın kalitesini etkileyen unsurlardandır. Teknolojik ekipmanlarınızın gelişmiş ve içeriklerinizin dikkat çekici olmasını aşağıdaki ip uçları ile birleştirirseniz kanalınızın büyümesi hız kazanacaktır.

  • Video kaydına başlamadan önce bulunduğunuz ortamı ve konuyu kontrol edin. İster kendinizi çekiyor olun ister bir mekânı öncesinde bir göz atmakta her zaman fayda vardır.
  • Yakın çekimler kamerada güzel gözükse de ekrana yansıtıldığında beklenilen etkiyi veremeyebilir. Çekim açılarınızı zamanla değiştirebilirsiniz.
  • Telefon kamerası ya da dijital bir video kamera kullanımınızın hangisinde olursa ekranda kendinizi görmeniz içeriğe daha hâkim olmanızı sağlar.
  • Videonuzu kurgularken seslere dikkat etmeli, izleyiciyi yüksek seste müziğe pek maruz bırakmamalısınız.
  • Vloglarınızda mutlaka dikkat çekici bir konu barındırmalısınız. Bu konuyu videonuzun sonunda işlemeniz, izlenme oranlarınız için besleyicidir.
  • Video başlıklarınızda click bait yöntemine başvurup tıklanma alabilirsiniz. Fakat içerik ile örtüşmeyen başlıklar izleyici sizden uzaklaştırır.
  • Videonuzu kurgularken ne çok uzun aynı konuya ne de çok farklı konularda hızlı geçişlere yer verin.
  • İçeriklerinizi yazdığınız bir kompozisyon olarak düşünün. Giriş gelişme ve sonuç olarak ilerlemek, bütünlük sağlar.
  • Son ipucumuz ise vlog içeriklerinizi Youtube ya da Instagram üzerinden paylaşıyor olabilirsiniz. İzleyicilerinizin yorumlarını dikkate almanız sizi geliştirirken, onlara da önemsendiklerini göstererek aranızdaki bağı kuvvetlendirir.

Tıklanması fazla, sevenlerinin çok olduğu vlog dünyasına adım atmak için geç kalmış sayılmazsınız. Youtube ve Instagram platformlarında zamansız bir tıklanma rekoru kırabilir ve kitlelere ulaşabilirsiniz. Sizler için derlediğimiz “Vlog nedir ve vlogger nasıl olunur?” gibi konu başlıklarımız ise bu yolda atacağınız adımlara ufak tüyolardır.

Eğer YouTube için vlog içerikleri üreterek gelir elde etmeyi planlıyorsanız YouTube İzlenme Başına Ne Kadar Kazandırıyor? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir