Sağlık

Vücutta İğne Batması Hissi ve Kaşıntı Neden Olur? 

Vucutta İgne Batması Hissi ve Kasinti Neden Olur

Pek çok insan gün içerisinde iğne batması hissi ve kaşıntı ile karşı karşıya kalabilir. Hayatın akışını yavaşlatan ve kişiye rahatsızlık veren bu problemler, farklı hastalıkların habercisi olabilir. Dolayısıyla bu şikayetlerden birine sahipseniz potansiyel riskler hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. Peki, vücutta iğne batması hissi ve kaşıntı neden olur? Gelin, birlikte inceleyelim. 

İğne batması hissi ve kaşıntı problemi ağırlıklı olarak sinir sistemine işaret eder. Bununla birlikte dermatolojiden psikolojiye kadar pek çok farklı sağlık alanıyla ilgili olabilir. Bu yazıda “Vücutta iğne batması hissi ve kaşıntı neden olur?” sorusunun cevabını ve şikayetiniz için size yardımcı olacak çözüm yollarını bulabilirsiniz. 

Vücutta İğne Batması Nedenleri

İğne batması hissi gibi problemler can sıkıcı olmakla beraber çeşitli hastalıkların habercisi de olabilir. Dolayısıyla bu sorunun işaret edebileceği durumları ve taşıyacağı potansiyel riskleri öğrenmeniz gerekir. Peki, vücutta iğne batması hissi ve kaşıntı neden olur? 

Sinir Sistemi Problemleri 

Sinir Sistemi Problemleri
Sinir sistemi problemleri iğne batması hissine neden olabilir.

Herhangi bir olay sonucu bir bölgedeki sinirlerin zedelenmesi, iğne batması hissiyatına neden olabilir. Ayrıca karpal tünel gibi sinirlerin kanallarda sıkışması da iğne batması hissini doğurabilmektedir. Böyle durumlarda tedavi sürecinde zedelenmenin durumuna göre atel kullanımından fizik tedaviye kadar pek çok farklı yöntem kullanılır.

Psikolojik Rahatsızlıklar 

Vücutta iğne batması hissinin nedenleri arasında psikolojik durumlar ve rahatsızlıklar da yer alır. Özellikle stres ve kaygı bozukluğu gibi problemler, sinir sisteminin aktive edilmesine ve kasların düzensiz bir biçimde kasılmasına yol açar. Sinir ve kas sisteminde yaşanan bu düzensiz hareketlerden dolayı bu hislerin ortaya çıkması oldukça normaldir. 

Hazımsızlık ve Gaz Sıkışması 

Hazimsizlik ve Gaz Sikismasi
Hazımsızlık ve gaz sıkışması, bu sorunun bir diğer sebebidir.

Vücudun ihtiyacından fazla besin tüketmeniz, hazımsızlığa neden olabilir. Yaşanan bu hazımsızlıktan dolayı karın bölgesinde çeşitli ağrı ve batmalar ortaya çıkabilir. Ayrıca gaz sıkışması gibi diğer sindirim sorunları, karın bölgesiyle beraber vücudun diğer bölgelerinde de iğne batması hissine yol açabilir. Bu nedenle dengeli bir şekilde yemek yemeniz oldukça önemlidir.

Vitamin Eksiklikleri

Vitamin eksiklikleri, vücutta pek çok farklı sistemin işleyişinde aksaklıklara yol açabilmektedir. Dolayısıyla iğne batması gibi hissiyatların ortaya çıkışı da vitamin eksikliklerine dayalı olarak gelişebilir. Özellikle B12 vitamininin eksikliği sinir ve kas sistemlerinde çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. 

Vitamin eksikliğinizin olup olmadığı konusunda bilgi edinmek için bir uzmana başvurabilir ve kan tahlili yaptırabilirsiniz. Böylece gerekli vitamin takviyelerini alabilir ve eksikliğin yol açtığı iğne batmasının önüne geçebilirsiniz.

Diyabet Hastalığı

Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin belirtileri arasında iğne batıyor hissi ve hatta kaşıntı da yer alır. Vücudun yeteri kadar insülin hormonu üretememesi veya tam aksine fazla üretmesine dayanan bu hastalık, tedaviye başlanmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Dolayısıyla aşırı kaşıntı ve iğne batması şikayetinizin nedenini bulamamanız durumunda diyabet konusunda bir endokrinoloji uzmanına danışmanızda fayda vardır. 

Dilerseniz “Sezgisel Beslenme Nedir?” yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Kısa Vadeli İğne Batması Hissine Karşı Ne Yapılabilir?

Kisa Vadeli İgne Batmasi Hissine Karsi Ne Yapılabilir
Kısa vadeli iğne batması hissine karşı ne yapılabilir sorusuna da sizler için yanıt verdik!

“Vücutta iğne batması hissi ve kaşıntı neden olur?” sorusuna yanıt arayanlar, bu hisse karşı neler yapması gerektiğini de merak ediyor. İğne batması hissi genellikle kısa süren bir şikayettir. Dolayısıyla ilk aşamada herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Lakin problemin sürekli bir şekilde devam etmesi ve şiddetinin artması durumunda mutlaka uzman görüşü almanız gerekir. Böylece doktorunuz eşliğinde ilgili testleri yaptırabilir ve soruna yönelik tedavi alabilirsiniz.

İğne batması hissini ilk yaşadığınızda öncelikli olarak sakin olmanız ve bünyenizi dinlendirmeniz gerekir. Böylece problemin geçici bir koşula mı bağlı olduğunu yoksa bir hastalığın işaretçisi mi olduğunu daha kolay bir şekilde belirleyebilirsiniz. Dinlenme sürecinde problemin potansiyel kaynağına göre uygulayabileceğiniz çözümler şunlardır:

  • Aşırı stresli ve yoğun bir dönem içerisindeyseniz kısa bir süreliğine de olsa sessiz bir ortama geçerek çeşitli nefes egzersizleri uygulayabilirsiniz. Böylece yoğun stres nedeniyle ortaya çıkabilecek kasılmaların önüne geçmiş olursunuz.
  • Aşırı uykusuzluk ve yorgunluk iğne batması problemine yol açabilir. Bu nedenle uykusuzluk problemi yaşadığınızda bünyenizi daha fazla zorlamamalı ve dinlenmek için zaman ayırmalısınız.
  • Yoğun bir üzüntü ve bunalım halinde olmanız kas sistemlerinde çeşitli kasılmalara yol açabilir. Böyle bir etkenle karşı karşıya kalıyorsanız bir yardım almak için ilgili alanlardaki uzmanlara başvurabilirsiniz.
  • Yemek sonrasında duyulan hazımsızlık gibi beslenme temelli problemler özellikle göğüs ve karın bölgesinde iğne batması hissine neden olabilir. Böyle durumlarda sakin bir yürüyüş ile vücudunuzun sindirim sürecine yardımcı olabilirsiniz.

Tüm bu şartları değerlendirerek harekete geçtiğinizde kısa vadeli iğne batması probleminin önüne geçmeniz mümkündür. Ancak rahatsızlığın sık aralıklarla devam etmesi gibi durumlarda mutlaka probleminize yönelik bir uzmana danışmanız gerekir. Böylece potansiyel hastalık risklerine karşı önlem alabilirsiniz.

Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntı probleminin temelinde iğne batmasındaki nedenlerle beraber daha pek çok farklı etken bulunabilir. Ağırlıklı olarak cilt hastalıklarına dayanan bu sağlık sorunları arasında bulaşıcı olanlar da yer alır. Yaşadığınız kaşıntının başlıca nedenleri şunlar olabilir:

Tahriş Edici Ürünler

Tahris Edici urunler
Tahriş edici ürünler, vücutta çeşitli problemlere yol açar.

Makyaj malzemeleri, banyo sabunları ve kumaş giysiler doğru seçilmediği takdirde cildin tahriş olmasına neden olur. Dolayısıyla kaşıntı probleminizin temelinde kullandığınız eşya ve kişisel bakım malzemeleri yatabilir. Böyle durumlarda ürünün sebep olabileceği alerjik tepkileri araştırmanızda fayda vardır. 

Uyuz

Ciltte kaşıntı ve rahatsız edici hissiyatlara neden olan durumlardan birisi de uyuz hastalığıdır. Temelinde 8 bacaklı mikroskobik canlılara dayanan bu hastalık, kişisel eşyalar ve ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Probleminiz ağırlıklı olarak aşırı kaşınma ise bu konuda bir dermatoloji kliniğine başvurabilirsiniz.

Psikolojik Etkenler

İğne batmasında olduğu gibi kaşıntı hissinde de psikolojik normlar etkili olabilir. Tıpkı esnemede olduğu gibi çevrenizde birisi kaşıntı problemi yaşıyorsa sizin de karşılaşma ihtimaliniz artar. Ayrıca kaşıntı üzerine düşünmeniz gibi etkenler yardımıyla da bu durum ortaya çıkabilmektedir.

Böcek Isırığı ve Alerjik Rahatsızlıklar

Bocek isirigi ve Alerjik Rahatsizliklar
Böcek ısırığı ve alerjik rahatsızlıklar, bu problemin tetikleyicilerinden biridir.

Nemin ve yeşillik alanların fazla olduğu bölgelerde böcek ısırıkları sık karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Özellikle arı ısırması veya sokması sonucunda bölgede yoğun bir kaşıntı ortaya çıkabilir. Ayrıca sivrisinek gibi diğer böceklerin ısırıkları da şişme ve kaşıntıya neden olabilir. Böyle durumlarda cildinizde bu tip alerjik tepkilerin oluşmaması için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız ve gerekli aşıları yaptırmanız sağlığınızı korumak için önemlidir.

Cilt Hastalıkları ve Kanseri

Kaşıntının yoğun bir şekilde yaşanması egzama gibi çeşitli cilt hastalıklarının ve aynı zamanda kanserin habercisi olabilir. Böyle durumlarda teşhisin hızlı bir şekilde konulması ve tedavi sürecine başlanması, sağlığınızı geri kazanabilmeniz açısından önemlidir. Dolayısıyla ilgili şikayeti çok sık bir şekilde yaşamanız durumunda bir dermatoloji uzmanına başvurmanız ve ihtiyaç duyulan testleri yaptırmanız gerekir.

Kaşıntı Problemi Nasıl Çözülür?

Kasinti Problemi Nasil cozulur
Merak edenler için kaşıntı problemi nasıl çözülür sorusuna da yanıt verdik!

Tıpkı iğne batmasında olduğu gibi kaşıntı problemleri de genellikle geçicidir. Cildin hassas bölgeleri haricinde ortaya çıkan kısa vadeli kaşıntı probleminize soğuk bir bez veya buz uygulaması yapabilirsiniz. Kaşıntının azalmaksızın devam etmesi durumunda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir