Sinema

Nostaljinin İncisi: En Sevilen 80’ler Türk Filmleri

80'ler Türk filmleri

Türkiye 80’lerin kasvetinde uyanıyor, geride kalan güneşli günler ve sinemalardaki kalabalık evler etrafa saçılıyordu. Sokaktaki askerler ve evde televizyonun etkisi sinemanın da bu dönemden devrim nedeniyle uygulanan sansürden olumsuz etkilenmesine sebep olmuştur. Sonuç olarak, 80’ler Türk filmleri uygun içeriklerle gösterime girmeye başladı. Uygun olmayanlar ise sansürlendi. Böyle bir dönemde kadınlar da ayaklanıp eşitlik talep etmeye başladılar. Feminist gruplar, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğe karşı yüksek sesle ve net bir şekilde konuştular.

80’ler Türk filmleri genelinde, toplumsal yapı tarafından şekillendirilmiş ve artık filmlerde özne olamayan kadın özne haline gelmiş, kadın filmin teması olarak merkeze alınmaya başlanmış, kadın bir birey olarak gösterilmiştir. Bu dönemde kadınların anlatım biçimleri değişmiş, filmlerin genel betimlemesi Yeşilçam’dan ayrılmaya başlamıştır. 1980’li yıllarda Güneydoğu Anadolu’dan gelen göçün artmasıyla birlikte arabesk sinema ortaya çıkmıştır. Arabesk müzik, arabesk sinemada aktif bir varlık göstermiş ve arabesk müzik şevkini taşıyan filmler en popüler film türlerinden biri haline gelmiştir.

80’ler ve Öne Çıkan Filmleri

Geçmişte televizyon kanallarında izlemeyi arzuladığımız 80’ler Türk filmleri, artık kolaylıkla izlenebiliyor. VHS döneminin sona ermesinden sonra VCD ve DVD dönemine uyarlanamayan Türk filmleri, son yıllarda teknoloji kullanılarak yeniden canlandırıldı ve yasal olarak parıldayan görüntüsü ile Youtube’da yayınlandı. 80’ler Türk filmleri, özellikle cesur temaları ve sahneleri nedeniyle özellikle TV kanallarında popüler olmayan birçok eseri, sinema çağımızda her derde deva gibi görünüyor. Peki bu filmler nelerdir? Bu filmleri sizler için liste haline getirdik. İşte o filmler.

Sokaktan Gelen Kadın (1984)

Sokaktan Gelen Kadın (1984)
Sokaktan Gelen Kadın (1984)

Banu Alkan’ın 80’li yıllara damgasını vuran en önemli filmlerinden biridir. Yapımcılığını Memduh Ün’ün yaptığı film, özellikle etkileyici açılış sahnesiyle ünlüdür. Afrodit’in muhteşem güzelliği ve restore edilmiş olması sayesinde canlı olarak görebildiğimiz Uludağ’ın muhteşem manzarasının yanı sıra Mahmut Cevher, Turgut Özatay, İsmail Hakkı Şen, Reha Yurdakul ve Asuman Arsan gibi oyuncu kadrosu da filmi izlemeye değer kılan diğer unsurlar arasında yer almaktadır.

14 Numara (1985)

Başrollerini Serpil Çakmaklı ve Hakan Balamir’in paylaştığı çok dikkat çekici bir filmdir. Gerçek genelevlerde 80’li yılların fotoğraflarını çekerek bazen bir belgesele dönüşen film, toplumsal bir sorunu da çıplak bir şekilde gözler önüne seriyor. Yapımcılığını Sinan Çetin Plato Film’in üstlendiği restore edilmiş filmi izlenecekler listenize ekleyebilirsiniz.

Beyoğlu’nun Arka Yakası (1987)

Beyoğlu’nun Arka Yakası (1987)
Beyoğlu’nun Arka Yakası (1987)

Yönetmen Şerif Gören’in üstün gözlem yeteneği sayesinde 80’ler sinemasının klasiklerinden biri olan Beyoğlu’nun Arka Yakası, adından da anlaşılacağı gibi, Beyoğlu’nda bir geceyi anlatan bir filmdir. Başrollerini Tarık Akan, Oya Aydoğan ve Erdal Özyağcılar’ın paylaştığı filmi izlemenizi tavsiye ederiz.

En iyi Tarık Akan filmleri için: Tarık Akan Filmleri: Damat Ferit’ten Yeşilçam Efsaneleri

Asılacak Kadın (1986)

Bu film, Pınar Kür’ün çok satan romanından sinemaya uyarlanmıştır ve yalnızca Danıştay’ın izniyle gösterime girmiştir. Başrollerini Müjde Ar, Yalçın Dümer ve Güler Ökten’in paylaştığı Asılacak Kadın, İsmet Ay’ın şeytani Hüsrev’i ustaca canlandırması ile dikkat çeker. Müjde Ar’ın oyuncu olarak bu son derece zor işi büyük ölçüde atlattığını söylemek yanlış olmaz. Filmin restore edilmiş bir versiyonu yok ama görüntü kalitesi ortalama olarak izleyebilirsiniz.

Fatmagül’ün Suçu Ne? (1986)

Fatmagül’ün Suçu Ne? (1986)
Fatmagül’ün Suçu Ne? (1986)

Beren Saat ve Engin Akyürek’in paylaştığı dizinin ilk kez Vedat Türkali’nin romanından sinemaya uyarlanan versiyonundan hepimizin çok iyi bildiği “Fatmagül’ün Suçu Ne?” filmi Hülya Avşar, Aytaç Arman, Menderes Samancılar, Gülsen Tuncer ve Güzin Özipek gibi oyuncuların yer aldığı bir filmdir.

Alev Alev (1984)

Türk sinemasının en beğenilen çifti Gülşen Bubikoğlu ve Tarık Akan’ı son kez bir araya getiren filmin yapımcılığını usta yönetmen Halit Refiğ üstleniyor. Çiğdem Tunç, Cüneyt Arkın, Şemsi İnkaya ve Hulusi Kentmen gibi usta oyuncuların katkılarıyla muhteşem bir hale gelen restore edilmiş filme erişim mümkündür.

Bu İkiliye Dikkat (1985)

Bu İkiliye Dikkat (1985)
Bu İkiliye Dikkat (1985)

80’lerin iki devi Banu Alkan ve Serpil Çakmaklı’yı başarılı bir şekilde bir araya getiren “Bu İkileye Dikkat” filmi, Yeşilçam’ın kült filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. Filmde olduğu kadar gerçek hayatta da bulunan güzellik yarışı, 80’lerin muhteşem disko dansları ve havuz/plaj sahnesi, genel halk için görsel cazibe merkezleri olarak karşımıza çıkıyor. Acil restorasyona ihtiyacı olan filmlerden biri olduğu söylenebilir.

Ada (1988)

Başrol oyuncusu Rutkay Aziz’in Türkan Şoray’a eşlik ettiği bu başarılı film ise yazımızın son filmidir. On yıl önce ayrılan bir eş ve kocanın hikayesini anlatan filmin yönetmeni Süreyya Duru, çekimler sırasında öldü ve kızı filmi bitirmek için işe koyuldu. 80’li yılların avangart sanat filmlerinin deyim yerindeyse aşamalı restorasyonlarına artık erişim sağlayabilirsiniz.

Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981)

Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981)
Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981)

Daha çok Anayurt Otel’de tanınan Ömer Kavur, bu kez Hümeyra ve Kadir İnanır’ı birbirine bağlayan kırık bir aşk hikayesiyle karşınızda. Cahit Berkay’ın bestesi, Selim İrelli’nin mükemmel müziği ve senaryosu için mutlaka görülmesi gereken bir eser. Kırık Aşk Hikayesi, tartışmasız en iyi Türk aşk filmlerinden biridir.

Asiye Nasıl Kurtulur? (1986)

Vasıf Öngören, Türkiye’nin tiyatroyu kullanan ilk yazar, oyun yazarı ve drama kuramcısıdır. Zengin mutfağının yanı sıra Asiye nasıl kurtulur da Brecht’in etkisiyle yazdığı en önemli metinlerinden biridir. 1969 yılında yazılan bu oyun 1986 yılında Atıf Yılmaz tarafından çekilmiştir. Müjde Ar, Füsun Demirel, Ali Poyrazoğlu gibi sanatçılarla izleyiciyi hayran bırakan, pratikte telafisi olmayan bu filmden farklı bir lezzet tadabileceğinize eminiz.

Hakkari’de Bir Mevsim (1988)

Hakkari’de Bir Mevsim (1988)
Hakkari’de Bir Mevsim (1988)

Hakkari mevsimi, Ferit Edgü’nün eşsiz anlatımıyla köyün coğrafyasından, dilinden ve kültüründen tamamen ayrı olan Pir Köyü ve bir yabancının hikayesidir. Türk sinemasının en özgün eserlerinden biri olan bu filmin başarısı, Ferit Edgü’nün çarpıcı sesi, kitabın senaryosunda Edgü’yle birlikte çalışan Onat Kutlar, Onat Kutlar ve göz alıcı oyunculuğuyla Genco Erkal’dan geliyor olsa gerek.

Uçurtmayı Vurmasınlar

Feride Çiçekoğlu’nun aynı adlı romanından uyarlanan film, listemizdeki en hareketli filmlerden biri. İçinizde hapishane duvarlarının soğuğunu hissettiğiniz bu film, ülkedeki en iyi filmler listesine girmiştir.

Arabesk (1989)

Arabesk (1989)
Arabesk (1989)

En tuhaf Türk filmleri listesinde yer alan bu film, ertem Eğilmez’in son filmi ağanın kızı Müjde ile küçük yaşlardan itibaren tek aşkıyla hiç tanışmamış olan Şener’in hikayesini anlatıyor. Tadı her seferinde farklı ve hem gülüp hem ağlatan bu film, kalplerimizin derinliklerinde yaşıyor.

Ah Belinda (1986)

Ah Belinda filminde, ünlü bir aktörün gerçeküstü olayları anlatılır. Serap, bir şampuan reklamında iken gerçeklik ve hayaller çarpışır. Birden iki çocuğu olan evli bir kadın oluverir. Adı artık Serap değil, Naciye’dir. Necati Cumalı ve Barış Pirhasan tarafından yazılan Ah Belinda, Türkiye’de çekilen ilk sürrealist filmlerden biridir.

Zübük (1980)

Zübük (1980)
Zübük (1980)

Aziz Nesin’in romanından uyarlanan filmde siyaset konularına odaklanılıyor. Kartal Tibet’in yönettiği filmde Zübük’ü Kemal Sunal canlandırıyor.

Amansız Yol (1985)

Barış Pirhasan tarafından senaryosunu yazılan Amansız Yol filmi listemizde son filmdir. Bu film de tıpkı diğerleri gibi akıllara kazınmış, başarılı filmlerden birisidir. Filmde Kadir İnanır, Zuhal Olcay ve Kamran Usluer gibi ünlü oyuncular rol almıştır. Film eski sevgilisi ve onun kızının hayatını kurtarmak isteyen kamyon şoförünün onları Mardin’e götürmesi olayı ile başlamaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

80’ler Türk Filmleri Nasıl İzlenebilir?

80’ler Türk filmleri, bugün pek çok online film izleme platformunda yayınlanmaktadır. Aynı zamanda ünlü film yapım şirketlerinin YouTube kanalları üzerinden de çoğu filme ulaşılabilir.

Türkiye'de Yılda Kaç Film Çekiliyor?

Günümüz koşullarında, Türkiye'de yılda ortalama 100'e yakın film çekildiği söylenebilir.

En Çok İzlenen Türk Filmi Hangisi?

En çok izlenen Türk filmi unvanını Recep İvedik 5 elinde tutuyor. Onu Recep İvedik 4 ve Düğün Dernek takip ediyor.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir