Sağlık

Neden Su İçmeliyiz? Su İçmek için 7 Neden

Neden Su İçmeliyiz

Farklı bir gezegende yaşam olup olmadığını tespit etmek için bilim insanları ve astronotların ilk ilgilendiği şey, orada su bulunup bulunmadığıdır. Bu araştırmanın nedeni gayet açık: Su varsa yaşam vardır. En küçük mikroorganizmadan tarihe karışmış devasa canlılara kadar her yaşam formu suya ihtiyaç duyar. Peki ama neden? Neden su içmeliyiz? Su içmek yaşam için neden bu kadar önemli?

Neden Su İçmeye İhtiyaç Duyuyoruz?

Bazı insanlar su içmekten pek hoşlanmazlar.  Bazıları da gün içinde kaybettikleri suyu tekrar kazanmak için yeterince hevesli değildir. Halbuki yeterince su içmemek sorunlara neden olacaktır. Ancak asıl sorun, birçok insanın su yerine şekerli meyve suları veya gazlı içecekler içmeyi tercih etmesidir. Halbuki vücudumuz doğrudan içme suyuna ihtiyaç duyar.

İnsan vücudunda bulunan su miktarı yaşam boyunca değişse de su, insan vücudunun ana bileşenidir. Yeni doğan bir bebeğin vücudunun %74’ü sudan oluşur. Bu oran, 50 yaşından itibaren erkekte %50’ye, kadında ise %47’ye düşmektedir.

Yetişkin ve sağlıklı bir vücutta bulunan ortalama su miktarı %65’tir. Bu da 70 kg ağırlığındaki biri için yaklaşık 45 litre suya karşılık gelir. Ayrıca yağ dokuları daha az su içerirken kas yapıları daha fazla su içermektedir.

Sağlıklı yapıyı koruyabilmek bir açıdan vücuttaki su oranını dengede tutmaya bağlıdır. Aslında sağlık için denge anahtar sözcüktür. Eğer bedenimiz yeterince suya sahip değilse bazı sorunlar baş gösterecektir.

Suyun İnsan Vücudundaki İşlevi

Suyun İnsan Vücudundaki İşlevi
Su içmek metabolizmamız için oldukça önemlidir.

Su, insan vücudunun çeşitli metabolik işlevlerini sağlamak için gereklidir. Bu işlevlerden en önemlileri şunlardır:

  • Su ısıyı emer ve ter şeklinde atılmasını sağlar. Bu da vücut içindeki sabit sıcaklığın korunmasını sağlamaktadır.
  • Su, kanda besinlerin, hormonların ve enzimlerin taşınmasına yardımcı olur.
  • Vücuttaki oksijenin hücrelere taşınmasını sağlayan bileşen sudur.
  • Metabolik atıkların idrarla atılımı su sayesinde gerçekleşir.
  • Vücuttaki su, birçok kimyasal reaksiyona ve özellikle enerji üretimi için gerekli olan glikolize müdahale eder.
  • Su, eklemlerin sindirim sistemi organlarının sağlıklı çalışmasını sağlar.

Ne Kadar Su İçmemiz Gerekiyor?

Ne Kadar Su İçmemiz Gerekiyor?
Günde ortalama 2-4 litre arasında su içmemiz gerekmektedir.

Hepimiz günde en az sekiz ila 10 bardak su içmemiz gerektiğini duymuşuzdur. Aslında bu miktar, bir tür genelleme içerir. İhtiyacınız olan su miktarı söz konusu olduğunda, kilonuz ve aktivite seviyeniz gibi diğer faktörler devreye girer.

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu su yağ ve kas kütlemiz ile doğru orantılıdır. Bu sebeple genel bir tavsiye, kadınlar için yiyecek ve içecek dahil olmak üzere günde yaklaşık 2,7 litre su tüketmektir. Bu miktar erkekler için günde yaklaşık 3,7 litre sudur.

Çoğu insan tükettiği günlük suyun yaklaşık %20’sinin yiyeceklerden geldiğinin farkında değildir. Bu, tüketmeniz gereken tüm suyu içmek zorunda olmadığınız anlamına gelir. Meyve ve sebzeler büyük oranda su içerir ve bunları düzenli olarak yemek su alımınıza yardımcı olur.

Yani yetişkin bir kadın, içmesi gereken 2,7 litrelik suyun bir kısmını yiyeceklerden almaktadır. Ayrıca tüketilen çay, kahve veya meyve suyu gibi içecekler de ihtiyacımız olan su miktarının bir kısmını karşılar.

Yetersiz Su Tüketiminin Zararları

Yeterince su içmemek, düzgün çalışma, konsantre olma ve işte veya sınıfta performans gösterme yeteneğimizi olumsuz etkileyebilir. Su, böbrekleri ve karaciğeri temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca vücudumuzun yiyecekleri uygun şekilde sindirme ve besinleri emme yeteneğinde de önemli bir rol oynar.

Su eksikliğinin de olumsuz uzun vadeli etkileri olabilir. Uzun süre her gün yeterince içmemek, kronik baş ağrıları, yorgunluk, eklem ağrısı ve hatta yüksek tansiyon ve böbrek hastalığı gibi tıbbi sorunlara yol açabilir.

Yeteri Kadar Su İçmediğinizi Anlamanın Yolları

Yeteri Kadar Su İçmediğinizi Anlamanın Yolları
Sık sık yaşanan baş ağrıları susuz kaldığınızın işareti olabilir.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi tüketmemiz gereken su miktarı kişisel özelliklerimize göre değişiklik gösterir. Özel bir diyet programı, günlük aktivite miktarı, kilo, yaş, cinsiyet gibi farklı özelliklere bağlı olarak almamız gereken su miktarı değişecektir.

Bununla beraber vücudumuz da bizlere suya ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu anlatmaya çalışmaktadır. Bazı belirtiler daha fazla su içmemiz konusunda bizi teşvik etmektedir. Eğer vücudumuzdaki belirtileri doğru olarak anlarsak neye ihtiyaç duyduğumuzu da bilebiliriz. Peki susuz kaldığınızı nasıl anlarsınız? İşte yeterince su tüketmediğinizin en yaygın belirtileri:

  • Kuru ağız
  • Kuru cilt
  • Susuzluk hissi
  • Enerji eksikliği veya yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Kabızlık
  • Baş dönmesi (özellikle fiziksel aktivite sırasında)

Bu işaretler size yeterince su tüketmediğinizi söyleyebilir. Birkaç bardak su hızlı bir şekilde toparlanmanıza yardımcı olacaktır. Susadıysanız, dehidrasyon süreci başlamıştır, bu nedenle hemen bir bardak su içmelisiniz.

Daha ciddi dehidrasyon vakalarında şunları yaşayabilirsiniz:

  • Aşırı susuzluk
  • İdrar eksikliği veya yokluğu
  • Düşük kan basıncı
  • Hızlı nefes alma
  • Ateş
  • Bilinç bulanıklığı
  • Bilinç kaybı

Bu semptomları yaşarsanız, hemen bir doktora görünmelisiniz. Durumunuza bağlı olarak, vücudunuzdaki su kaybını telafi etmek için doktorunuz farklı tedavi yöntemleri uygulayabilir. Tabi en iyisi tüm bunlara gerek kalmadan yeterli miktarda su tüketmektir.

Belirli insan grupları dehidrasyon için daha büyük risk altındadır. Bunlar; bebekler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, sporcular ve açık havada veya yüksek sıcaklıkta çalışan kişilerdir. Bu gruplardan biriyseniz, her gün önerilen miktarda su içtiğinizden emin olun.

Su İçmek için 7 Neden

Su İçmek için 7 Neden
Su içmenizi sağlayacak bir çok neden bulunmaktadır.

Suya duyduğumuz hayati ihtiyaçlarımız saymakla bitmez. Ama bazı fonksiyonları yetine getirebilmek için özellikle su tüketimine ihtiyaç duymaktayız. İşte su içmek için 7 neden:

  1. Yeterince su tüketmek kilonuzu dengede tutmanıza yardımcı olur.
  2. İhtiyacınız olan suyu tükettiğinizde vücut fonksiyonlarınız normal çalışmaya başlar.
  3. Vücudunuz nemini kaybetmeyeceği için yaşlılık belirtileri azalır.
  4. Konsantrasyon ve odaklanma problemi yaşama olasılığınız azalır.
  5. Yeterince su içmek, sindirim sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  6. Daha sağlıklı ve güçlü saçlar için yeterli su tüketimi önemlidir.
  7. Depresyon, uyku problemleri gibi sorunlarla mücadele etmeyi kolaylaştırır.

Daha Fazla Su Tüketmenizi Sağlamak için 8 İpucu

Daha Fazla Su Tüketmenizi Sağlamak için 8 İpucu
Bulunduğunuz ortamlarda su bulundurmak sizlere sık sık su içmeniz gerektiğini hatırlatacaktır.

Aslında pek çoğumuz sağlığımız için neyin gerekli olduğunu biliriz. Hemen her birimiz gün içinde yeteri kadar su içmemiz gerektiğinin farkındayız. Ama tüm bunlara rağmen bazen su içmeyi yeterince önemsemeyiz veya tamamen unuturuz.

Sizlere su tüketimini yeterli miktarda tutmanızı sağlayacak bazı ipuçları veriyoruz.

  • Su tüketiminizi kontrol edin. Bu, günde önerilen su miktarına ulaşmanın kesin yoludur. İçtiğiniz kadar suyu cep telefonlarınıza ya da net defterinize kaydedebilirsiniz.
  • Uyanır uyanmaz bir bardak su için. Yatağın kenarında su bulundurmak su tüketimini arttırmak için avantaj sağlayabilir.
  • Daha fazla meyve ve sebze yiyin ve diyetinize çorba ekleyin.
  • Her öğünde bir bardak su için.
  • Antrenman öncesi, sırası ve sonrasında bir bardak su için.
  • Gün boyunca içebilmeniz için daima bir şişe su bulundurun.
  • Suyunuzu daha lezzetli hale getirmek için aroma ekleyin. Örneğin, su şişenize bir dilim limon veya portakal koyabilirsiniz.
  • Su şişesi veya sürahiyi göz önünde bulundurun.

Su temel ihtiyaçlarımızdan biridir ve her gün yeterince içmeniz gerekir. Yeterince su tüketmek daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Yeterince su içmediğiniz takdirde hangi rahatsızlıklarla karşılaşacağınızı öğrenmek istiyorsanız Dehidrasyon Nedir? Vücutta Su Kaybı Belirtileri Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir