Sağlık

Soğuk Kış Günlerinin Şifası: Ihlamur Nasıl Demlenir?

ıhlamur nasıl demlenir

Soğuk kış aylarının gelmesi ile birlikte hastalıklar çoğalmaya başlar. Grip, nezle ve türevi hastalıklar günlük hayatın akışını oldukça aksatıyor. Özellikle yorgunluk hissi ve nefes darlığı sıkıntıları iş, ev ya da okul yaşantısında kişilerin verimini düşürmekte. Hal böyle olunca “Ihlamur nasıl demlenir ve faydaları nelerdir?” gibi sorular da sık sık dile getirilmektedir. Çünkü çeşitli bitki çayları, toz karışımlar, pekmez ve bal gibi doğal ürünler birçok derdin dermanı olabiliyor.

Bu doğal ürünlerden biri olan ıhlamur bitkisi ise özellikle üst solunum yollarına ait enfeksiyonları önlemede gösterdiği başarı ile ön plana çıkar. Üstelik sadece üst solunum yollarında yaşanan hastalıklara değil aynı zamanda başka birçok diğer hastalık türünde de faydalarını bulunuyor. Böylesine faydalı ve soğuk kış günlerinin şifası “Ihlamur nasıl demlenir, nedir ve nereden temin edilir?” gibi sorular akla gelebilir. Gelin bu soruları birlikte cevaplayalım.

Ihlamur Nedir ve Nasıl Tüketilir?

Ihlamur Nedir ve Nasıl Tüketilir?
Ihlamurun birçok türü bulunmaktadır.

Ihlamur dünya çapında yaklaşık 40 kadar çeşidi olan ağaç türünde bir bitkidir. 40 metreye kadar uzayabilen bu ağaç türünün göze çarpan ilk özelliği ise yaydığı muhteşem kokusudur. Ağaçta bulunan hafif beyaza kaçan sarı renkli çiçekler hem kokusu hem şifası ile çiçekler arasında nadide bir türdür.

Malvaceae ailesinin Tilia cinsi olarak da isimlendirilen ıhlamur ağacı tropik yerlerde yetişmektedir. Genellikle ağaç olarak karşımıza çıkan ıhlamur bitkisi çalı formunda da görülebilir. Özellikle çiçeklerinin birçok faydası olduğu bilinir. Bu sebeple çiçekler özenle kurutulur ve ardından ıhlamur çayı demlenerek tüketilir. Bazı durumlarda ağacın kabukları da demlenen çaya ekleniyor. Bazen limon kabuğu ya da limonun kendisi de eklenebilmektedir. Bu durum “Limonlu ıhlamur nasıl yapılır?” sorusunu akıllara getirir. İlerleyen kısımlarda bu sorunun cevabını yanıtlayacağız. Şimdi farklı demleme çeşitleri olan ıhlamurun faydalarına göz atalım.

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?
Ihlamur hem beden hem de ruh sağlığınız için oldukça faydalıdır.

Ihlamurun geçmişe dayanan uzun bir tarihi var. Çoğunlukla tıbbi amaçlar için kullanılan ıhlamur için “kralların nektarı” takma adı bile verilir. Orta çağda sakinleştirici özelliğinden dolayı özellikle tercih edilmiştir. Öyle ki II. Dünya Savaşı sırasında askerleri sakinleştirmek için ıhlamur çayının kullanıldığına dair bilgiler bulunuyor. Elbette ıhlamurun faydaları gün geçtikçe daha da keşfedilmiştir. Ihlamurun bilinen faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Bilimsel veriler ıhlamurun sakinleştirici etkisini kanıtlar niteliktedir. Stresi ve endişeyi giderici bir yönü bulunuyor. Hormon dengesini sağlayarak ruh halinizi kontrol altında tutmayı sağlar.
  • Sindirime yardımcıdır. Eğer kabızlık ya da şişkinlik gibi sindirim temelli sorunlar yaşıyorsanız ıhlamur çayı iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Aynı zamanda mide bulantısına da iyi geldiği biliniyor.
  • Ihlamur bitkisi tansiyonu da dengelemektedir. Çünkü idrar sökücü bir etkisi var. Bu sayede kan basıncını düşürür.
  • Ihlamur çayının bilinen bir diğer faydası da vücuda detoks etkisi yapmasıdır. Özel diyetlerde ya da beslenme biçimlerinde sıklıkla tercih edilen bir çay türü olarak karşımıza çıkıyor.
  • Bitkinin belki de en çok tercih edilme sebebi grip ve nezle gibi özellikle kış aylarında artan rahatsızlıklara karşı bağışıklık sağlamasıdır.
  • Ihlamur bitkisinin faydalarından biri de enfeksiyonlara karşı önleyici olmasıdır.

Sayılan birçok faydası ile ıhlamur bitkisi hastalıklara karşı önleyici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda destekleyici bir tedavi yöntemi olarak da tercih edilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki ıhlamur çayı destekleyici ve önleyici bir tedavi yöntemidir. Bu sebeple kronik bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışarak tüketmenizde fayda var.

Ihlamur Nasıl Demlenir?

Ihlamur Nasıl Demlenir?
Ihlamuru demlemek fazlasıyla basittir.

Çeşitli faydaları olan ıhlamur bitkisinin demlenen kısmı yapraklarıdır. Bazen de kabukları çiçeklerle beraber kullanılıyor. İlk olarak toplanan çiçeklerin kurutulması gerekmekte. Özenle kurutulan çiçekler ise demleme yöntemi ile hazırlanır. Demlerken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Örneğin bitkinin miktarı yaklaşık bir tatlı kaşığı olduğunda bir su bardağı miktarında su dökülmelidir. 1’e 1 şeklinde olan bu oran korunarak istediğiniz kadar ıhlamur demleyebilirsiniz. Ancak çok fazla miktarda çay demlendiğinde demlenen ıhlamur kaç gün içilir? Ihlamurun çabuk tüketilmesi tavsiye edilir. Çünkü demlik içinde uzun süre beklediğinde tadı bozulacaktır ve faydası azalacaktır.

Ihlamur çiçeği demlenerek sıcak bir şekilde tüketilebileceği gibi soğuk infüzyon tekniği ile soğuk da tüketilebilir. Bu metotta da 1’e 1 oranı korunur. Ancak 1 avuç taze ıhlamur çiçeğini 1 litre soğuk su ile birleştirerek hazırlayabilirsiniz. Peki soğuk ya da sıcak farklı hazırlanma çeşitleri olan ıhlamura limon sıkılır mı? Limonun tansiyon düşürücü etkisi bilinmektedir. Bu sebeple dikkatli tüketilmelidir. Dikkatli kullanıldığı takdirde ıhlamur ile birlikte tüketilebilir. Farklı bir aroma kattığı için damak lezzetinize göre tercihte bulunabilirsiniz.

Soğuk günlerde size iyi gelecek bir diğer sağlıklı içeceğin tarifi için Kış Çayı Malzemeleri ve Kış Çayının İçindekiler Nelerdir? başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir