Minimalizm 1960’lı yıllarda ortaya çıkmış bir sanat akımıdır. Mimari, tasarım, sanat gibi alanlarda yer edinmiş olan minimalizm, dağınıklığa neden olan şeyleri bir kenara itip daha berrak ve basit yaşam olarak hayatımıza girmiştir. Bu tanım “Minimalizm nedir?” sorusunu net bir şekilde yanıtlamaktadır.
Kökü sanattan gelen bir akım olsa da minimalizm, sanattaki ile günlük yaşantımızdaki minimalizm birbirinden farklıdır. Sanat akımı olan minimalizm, basitlik ve sadelik üzerine kurulmuştur. Günlük yaşantılarımızdaki ise sahip olduğumuz zaman, enerji ve nesnelerin amacına sahip olma durumudur.
Minimalist Yaşamak Ne Kadar Mümkün?
Minimalist yaşamak, hayatınızı basit ve sadelikte devam ettirmek istiyorsanız, yeni ürünler satın alırken ihtiyacınızı dar tanımlayın. Yeni ürünler almadan da elinizdeki eşyalar ve kıyafetlerle rahatlıkla idare edebileceğinizi fark ettiğiniz zaman minimal yaşama ilk adımı atmış olacaksınız.
Minimalizm Ne Değildir?
Minimalizm genellikle yanlış anlaşılan bir kavramdır. Minimalist yaşam tarzında katı kurallar ya da yaşam tarzınızda kesin uygulamanız gereken adımlar yoktur. Sahibi olduğunuz arabaya, televizyona, eve, nesnelere sahip olmamanız gerekiyormuş gibi algılar yoktur. Az eşyaya sahibi olmak yaşadığınız hayat tarzına uygunsa, minimalist yaşam tarzını uygulamanız sizin için önemli olabilir. Fakat minimalizmde böyle zorunluluklar yoktur. Bu kavram, sizin özgürlüğü bulmanıza yardım olacak olan bir araçtan ibarettir. Endişelerden, korkulardan, depresyondan, gelecek kaygısından ve tüketim alışkanlığından uzak bir şekilde yaşama sanatıdır.
Minimalist Yaşam için Ne Yapılmalı?
Sahip olduğumuz eşyalara fazla bağlılık duymak ve önem vermek yaşantılarımızdaki en büyük problemlerden biridir. Öyle ki bazı eşyalar, sevdiklerinizle olan ilişkilerinizden, bireysel gelişimizden, sağlığınızdan daha anlamlı hale gelebiliyor. Minimalist bir yaşam ile hayatınızı kolaylaştıracağınızı düşündüğünüz her nesneye sahip olabilirsiniz. Tabi bu daha bilinçli bir şekilde düşünüp karar aldığınız sürece gerçekleşecektir.
Evinizden Bir Nesne Çıkarın
Evlerimiz kutsal sığınaklarımız gibidir, lakin genellikle öyleymiş gibi tutum sergilemeyiz. Uzun bir süreden sonra alanımızın çok dolu ve dağınık olmasından dolayı istediğimiz hissi yaşayamamaktayız. Evinizde bir eşya bulup kendinize şunlar sorun: “Buna ihtiyacım var mı? Bunu seviyor muyum? Bunu kullanıyor muyum?” Bu soruların evet cevabını veremiyor ve o eşyanın sizde olmasınız bir amacı olmadığına kanaat getirdiyseniz, ihtiyacı olan birine verin ya da çöpe atın.
Alışveriş Çılgınlığına Bir Son Verin
İhtiyacı olan birine eşyanızı verdikten ya da çöpe attıktan sonra, ihtiyacınızın olmadığı ürünleri almayı bırakın. Fazla dağınıklığa neden olan nesneleri almadığınız zaman, açtığınız alanın daha bilincinde olursunuz. Sizin için değeri olmayan ve gerek duymadığınız ürünlerden, kendi seçiminiz doğrultusunda uzak durmuş olacaksınız.
Dağınıklığı Önleyin
Yaşam tarzınızı daha düzenli yapacak metotları deneyin. Bu metotlardan biri son senelerde büyük popülerlik kazanmış olan Konmari metodudur. Japonya’da düzenleme uzmanı olan Marie Kondo tarafından çıkmıştır. Konmari’ye göre oda oda düzenlemek yerine kategori bazlı çalışmalıyız. Kendiniz için ideal tarzı seçtikten sonra, seçtiğiniz tarzdaki tüm nesneleri bir araya getirin. Bu nesneler kitap, kıyafet, önem verdiğiniz eşyalar olabilir. Seçtiğiniz eşyalara veda etmeden önce yaşamınıza sağladığı yararlardan dolayı her nesneye tek tek içten şekilde teşekkür edin. Eşyalardan bazılarından hala vazgeçemiyorsanız, o nesneyi tutabilirsiniz. Size mutluluk gibi duygular uyandırmayan eşyalardan kurtulmuş olursunuz ve evin içinde sadece size mutluluk veren nesneler kalmış olur.
Minimalist Yaşamın Faydaları
Minimalist yaşama geçen bazı insanlar yaptığı işlere daha kolay odaklanabildiğini dile getiriyor. Bu yaşam tarzının getirisi tabii sadece bununla kalmıyor. Minimalist yaşamın faydaları:
- Minimalist yaşam zamanı iyi kullanmayı, sadece ihtiyacınız olan nesneleri kullanmayı ve gereksiz şeylere para harcamamayı öğretir.
- Giderler için harcadığınız para miktarı azalır, tasarruf etmenizi sağlar.
- Az eşya sayesinde toplama ve temizlik işleriniz daha kısa sürer.
- Tüketim bağımlılığı azalır.
- Alışveriş yaparken geçireceğiniz vakti resim, puzzle, dans gibi etkinliklere ayırabilirsiniz.
- Kendi kişiliğinizin farkına varır ve aklınızı gereksiz şeylerle meşgul etmemiş olursunuz.
- İhtiyacınızın olmadığı maddi nesnelere, mülklere önem azalır ve sevdiğiniz şeylere odaklanmanızı sağlar.
- Önemli olan şeylere yer açılır. Odalarınızı nesneler yerine anılarla doldurmuş olursunuz.
- Minimalist yaşam sıfır atığa teşvik eder. Daha az ürün tüketmek daha az çöp üretmek anlamına gelir.
Bu faydalarla beraber hayatınızda sadelik ve yeni bir düzen kazandırmış olursunuz. Size bir şeyler katacak olan bu akım kendinize öncelik vermeyi de beraberinde getirecektir. Unutmayın ki karmaşık bir hayat her zaman yorucudur. Descartes’in dediği gibi “Karmaşık şeylerin güzel olduğunu düşünmek insanların ortak yanlışıdır.”
Minimalist yaşam tarzına geçiş yapmaya karar verdiyseniz, Maslow İhtiyaçlar Hiyerarşisine Göre Yaşamak konusuna da bakabilirsiniz.