SinemaPsikoloji

Dengenizi Alt Üst Edecek En İyi Psikolojik Filmler

en iyi psikolojik filmler

Sinemanın en özel ve etkileyici yapımları, psikolojik filmler arasından ortaya çıkar. Kimi zaman izlemesi zorlayıcı olsa da gizemli kurgu yöntemleriyle seyircisine özel bir seyir zevki verir. İzlerken eğlencenin yanında zihninizi sorularla dolduran bu yapımlar, bazı durumlarda korku unsuruyla süslenirken bazı durumlarda dramatik bir yapıya bürünüyor. Yazımızda dengenizi alt üst edecek en iyi psikolojik filmleri sizin için listeledik.

12 Angry Men (1957)

12 Kızgın Adam
12 Kızgın Adam – IMDB: 9.0

12 Kızgın Adam olarak Türkçeye çevrilen ve sinema tarihinde önemli bir yere sahip olan 12 Angry Men, bir suç araştırmasını anlatır. İnsan yaşamına dair önemli bir tartışmayı ele alan film, psikolojik derinlikli bir yapımdır. Film, seyircisini psikolojik olarak 12 kişilik jüri grubu ile empati kurmaya zorlar.

Filmin Künyesi

Yönetmen: Sidney Lurnet

Senarist: Reginald Rose

Oyuncular: Henry Fonda, Martin Balsam, Ed Begley, Robert Webber, Lee J. Cobb, Jack Klugman, George Voskovec, E. G. Marshall, Joseph Sweeney, John Fiedler, Jack Warden, Edward Binns.

Filmin Konusu

Bir cinayet soruşturmasında karar tamamıyla jüri üyelerine bağlıdır. Yeterli delilin bulunmadığı olayda, 12 kişilik ekibin tamamının aynı sonuca ulaşması halinde karar verilecektir. Ancak zaman uzadıkça 12 karar vericiden bazıları sabırsızlanmaya başlar. Bazıları ise gerçeğe ulaşmak için ikna olmamıştır.

Psycho (1960)

Sapık
Sapık – IMDB: 8.5

Uyarlama senaryosuyla 1960 yılında, korku yapımlarının usta yönetmeni Alfred Hitchcock tarafından çekilen Psycho, birçok açıdan sinema tarihine iz bırakmıştır. Film, korku unsurunu seyirciye görsel ve işitsel unsurların uyumuyla etkili bir şekilde yansıtmıştır. Parçalı çekimlerle psikolojik gerilimin etkisini arttıran yapımda duş sahnesi için toplam 55 farklı plan kullanılmıştır. 80’li yıllarda yapım bütün ayrıntılarıyla yeniden çekilmiştir.

Filmin Künyesi

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Hikâye: Robert Block

Senarist: Joseph Stefano

Oyuncular: Janet Leigh, John Gavin, Anthony Parkins, Martin Balsam, Vera Miles, John Mclntire.

Filmin Konusu

Marion adlı bir sekreter, erkek arkadaşıyla evlilik planları yapmaktadır. Ancak ekonomik olarak bazı sorunları vardır. Bir müşteri, yüklü miktardaki parasını Marion’a bankaya yatırılması için teslim eder. Marion parayı çalar ve kaçmak için yola çıkar. Bir motelde konaklamaya karar veren Marion, motel sahibi Norman ile kısa sürede dostluk kurar ve saatler içinde moteldeki odasında duş alırken öldürülür. Daha sonra kız kardeşi, erkek arkadaşı ve patronunun şikayeti üzerine polisler Marion’u aramak üzere motele gelirler.

Persona (1966)

Persona
8.1’lik IMDB puanıyla Persona filmi de, en iyi psikolojik filmler arasında yer almaktadır.

Sinema tarihine damga vuran önemli auteur yönetmenlerden Ingmar Bergman tarafından 1966 yılında çekilen Persona, benlik karmaşası yaşayan bir oyuncunun hikayesini ele alır. Film alanında 6 ödül almıştır.

Filmin Künyesi

Yönetmen: Ingmar Bergman,

Senarist: Ingmar Bergman

Oyuncular: Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand, Margaretha Krook, Liv Ulmann.

Filmin Konusu

Elisabeth Vogler, döneminin en sevilen oyuncularından biri olarak tanınmaktadır. Bir oyun sırasında sessizliğe bürünen Vogler, tüm çabalara rağmen konuşturulamaz. Son çare olarak yazlığa yerleştirilen oyuncu için Alma adlı bir hemşire tutulur. Alma, Elisabeth’in hayranıdır ve onun suskunluğunda sürekli konuşur. Bir süre sonra kişilikler birbirine karışır.

The Shining (1980)

cinnet
Cinnet – IMDB: 8.4

Türkiye’de Cinnet adıyla vizyona giren The Shining, efsanevi yönetmen Stanley Kubrick’in başyapıtlarından biri olarak ön plana çıkar. Stephan King’in aynı adlı romanından uyarlanan yapım için romanla arasındaki farklılıklar nedeniyle çok sayıda tartışma ortaya çıkmıştır. Film üzerinde kurgunun yanı sıra yönetmenin uyguladığı birçok yöntem de derinlikli olarak incelenmiştir. Bütün öğeleriyle psikolojik gerilimin en iyi yansıtıcılarından biri olarak bilinir.

Filmin Künyesi

Yönetmen: Stanley Kubrick

Hikâye: Stephan King

Senarist: Diane Johnson, Stanley Kubrick

Oyuncular: Jack Nicholson, Scatman Crothers, Philip Stone, Sheley Duvall, Tony Burton, Danny Lloyd, Anne Jackson, Joe Turkei.

Filmin Konusu

Yazar Jack Torrence, sezonluk olarak çalışan The Overlook Hotel’de kış boyunca bakım yapmak üzere anlaşma yapar. Karısı ve oğlu ile otele yerleşen Jack, kış boyunca otelde roman yazmayı planlamaktadır. Daktilosuyla planladığı romanını yazmaya başlayan Jack, otelde yüzlerce yıldır yaşamaya devam eden ruhlarla bağ kurmaya başlar. Ruhlar, karısını ve çocuğunu öldürmesi için Jack’i kışkırtır. Bunun yanı sıra Jack’in oğlu, esrarengiz bir yeteneğe sahiptir.

Memento (2000)

Akıl Defteri
Akıl Defteri – IMDB: 8.5

Amerika Birleşik Devletleri’nde 2000 yılında yapılan ve Türkiye’de Akıl Oyunları adıyla yayınlanan Memento, kült haline gelen bir psikolojik gerilim filmidir. Yapım, kurgusu ve etkileyici sahneleriyle büyük bir etki yaratmıştır.

Filmin Künyesi

Yönetmen: Christopher Nolan

Hikâye: Jonathan Nolan

Senarist: Christopher Nolan

Oyuncular: Guy Pearce, Joe Pantoliano, Carrie – Anne Moss.

Filmin Konusu

Leonard Shelby, hafıza kaybı yaşayan ve ailesini arayan bir adamdır. Çaresizce ailesinin izini süren Leonard, sürekli notlar alarak ailesine neler olduğunu anlamaya çalışmaktadır. Her seferinde bir otel odasında uyanan ve sürekli nakit para kullanan Leonard, gizemi çözmek için hikayenin en başına dönmelidir.

Requiem for a Dream (2000)

Bir Rüya için Ağıt
Bir Rüya için Ağıt – IMDB: 8.3

Bir Rüya için Ağıt adıyla Türkiye’de yayınlanan Requiem for a Dream, 1978 yılında Hubert Selby Jr. tarafından yazılan romandan uyarlanmıştır. Trajik bir hikaye ile kurgulanan film, psikolojik etkisiyle büyük yankı yaratmıştır. Yapım, medya ve madde bağımlılığı ekseninde karakterlerin psikolojik sorunlarını merkezine alır.

Filmin Künyesi

Yönetmen: Darren Aronofsky

Hikâye: Hubert Selby Jr.

Senarist: Hubert Selby Jr.

Oyuncular: Ellen Burstyn, Jeniffer Connely, Jared Leto, Marlon Wayans.

Filmin Konusu

Harry, uyuşturucu bağımlısı bir gençtir. Annesi Sara ise televizyona bağımlı hale gelmiştir. Harry, daha fazla uyuşturucu bulmanın yollarını ararken annesinin hedefi ise televizyon programına katılmaktır. Programlara katılabilmek için zayıflamak ve gençleşmek için ilaçlar kullanır.

Donnie Darko (2001)

Donnie Darko
Donnie Darko – IMDB: 8.0

Fantastik öğelerle bezenmiş bir yapım olarak 2001 yılında yayınlanan Donnie Darko, gerçeklik algısı üzerine düşündüren bir filmdir. Varlık yokluk arasında bir karakter olan Donnie Darko, sinemaseverler için önemli bir konuma sahiptir.

Filmin Künyesi

Yönetmen: Richard Kelly

Senarist: Richard Kelly

Oyuncular: Jake Gylenhaal, Maggie Gyllenhaal, Jena Malone, Mary McDonnel, James Duval, Katharine Ross, Noah Wyle.

Filmin Konusu

Donnie adlı 16 yaşında bir genç, gerçekliği şüpheli olaylara tanıklık etmeye başlar. Gördüğü gerçek dışı yaratık, bir süre sonra dünyanın sonunun geleceğini söyler. Donnie ise bu bilgiyi aldıktan sonra hayatını gizemli tavşanın peşinde koşmaya adar.

Zodiac (2007)

Zodiac
Zodiac – IMDB: 7.7

2007 yılında vizyona giren bu film esasında gerilim ve suç kategorisindedir. Ancak konunun işleniş tarzı ve karakter yapıları pek çok açıdan psikolojik unsurlar barındırıyor. Üstelik filmin kurgusunun gerçek hayata dayanıyor olması, izleyicide film üzerine daha derin etkiler bırakmayı sağlıyor.

Filmin Künyesi

Yönetmen: David Fincher

Hikâye: Robert Graysmith

Senarist: Robert Graysmith

Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Brian Cox.

Filmin Konusu

Zodiac, 1960’lı yıllarda gerçekleşen bir seri cinayeti konu alır. Bu dönemde işlenen 5 ayrı cinayetin benzer unsurlar içermesi hem polisin hem de gazetecilerin dikkatini çeker. Her bir cinayet katil tarafından mektup ve şiirlerle oyun haline getirilir. Cinayetlerin medyaya yansıması ve katilin bu durumu bir oyun gibi kullanması, halk arasında büyük bir korku yaratır.

Dogtooth (2009)

Köpek Dişi
Köpek Dişi – IMDB: 7.2

Türkçe ismi Köpek Dişi olan yapım, 2009 yılında Yorgos Lanthimos tarafından çekilmiş distopik ve psikolojik bir filmdir. Filmin orijinal yani Yunanca adı ise Kinadontas’tır. Yapım, aile ve despotizm kavramını psikolojik bir derinlikle aktarır.

Filmin Künyesi

Yönetmen: Yorgos Lanthimos,

Senarist: Efthymis Filippou, Yorgos Lanthimos,

Oyuncular: Christos Stergioglou, Mary Tsoni, Michelle Valley, Christos Passalis, Angeliki Papoullia.

Filmin Konusu

Ailesinin kuralların dışına çıkmadığından emin olmak adına izole bir yaşam dizayn eden bir adam, şehirden uzakta bir ev kurmuştur. Aile iki çocuğunu toplumdan izole ederek koruma altına alabileceğini ve yozlaşmaktan kurtarabileceğini düşünür. Ancak çocuklar belirli bir yaşa geldikten sonra işler karmaşıklaşacaktır.

Shutter Island (2010)

Zindan Adası
Zindan Adası – IMDB: 8.2

Shutter Island, Leonardo Di Caprio’nun efsane oyunculuğuyla psikolojik gerilimin en iyi yansıtıldığı yapımlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerçekte de var olan bir hastaneye dair çarpıcı deneyleri aktaran yapımda bir adada yer alan akıl hastanesinin sıra dışı hikayesi anlatılmaktadır.

Filmin Künyesi

Yönetmen: Martin Scorsese

Hikâye: Dennis Lehane

Senarist: Laeta Kalogridis.

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer, Michelle Williams, Jackie Earle Haley.

Filmin Konusu

Chuck ve Teddy adlı iki polis, Zindan Adası’nda yer alan akıl hastanesine bir soruşturma yapmak üzere gönderilir. Adada sıra dışı bir şekilde hastaların ortadan kaybolduğu bilgisi üzerine yapılan bu soruşturmada günler geçtikçe iki polisin kafa karışıklıkları ortaya çıkmaya başlar. Adada rüya ve gerçek birbirine karışmıştır.

Leonardo DiCaprio hayranıysanız, sizler için eşsiz bir film listesi: DiCaprio Filmleri

İzledikten sonra uzun süre etki altında bırakan kurgularıyla dengenizi alt üst edecek en iyi psikolojik filmler listemizi keyifle deneyimleyeceksiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir