Ahmet Ümit’in çok sevilen kitabı “Sultanı Öldürmek” hazin bir aşk hikayesidir. Ayrıca Ahmet Ümit, bu eseriyle tarihin kapılarını da aralar. Biz de eşsiz eser üzerine “Sultanı Öldürmek Özeti, Konusu ve Karakter Analizi” kapsamında bir içerik hazırlamaya karar verdik. Dilerseniz hep birlikte içeriğimizi okumaya başlayalım.
Sultanı Öldürmek Özeti
Müştak, başarılı bir tarih profesörü ve aynı zamanda psikolojik füg hastasıdır. Yirmi bir yıl önce onu terk eden sevgilisi Nüzhet’ten bir telefon alır. Bu telefonla Müştak’ın hayatı da değişmeye başlar. Eseri okumaya devam ettikçe Müştak’ın iç dünyasına o kadar çok giriyoruz ki, bir yerden sonra kendimizi, onun gibi hissediyoruz.
Hastalığına bağlı olarak belirli dönemlerde krizler geçirir. Kriz sırasındayken hayatına devam edebilir, yemek yiyebilir, konuşabilir. Ancak krizden çıktıktan sonra yaptığı eylemlerle alakalı hiçbir şey hatırlamaz. Nüzhet, Müştak’ı aradığında ise onu yemeğe çağırır. Müştak, her ne kadar ona kırgın olsa da bu teklifi kabul eder.
Müştak, Nüzhet’in yaşadığı Sahtiyan Apartmanı’na gider. Ancak Nüzhet’in evinin önüne yeni bir krizden çıkar ve kapının açık olduğunu görür. Nüzhet’in yanına gittiğinde ise onun boynuna mektup açacağı saplanarak öldürülmüş olduğunu görür. Müştak, apartmana yeni geldiğini düşünür ancak kriz esnasında yaşadığı hiçbir şeyi hatırlayamaz. O, Nüzheti’in “Osmanlı’da Baba Katli” çalışması yüzünden öldürüldüğünü düşünmeye başlar.
Müştak Şüphe Çekiyor
Psikolojik füg hastası olan Müştak, anılarını hatırlayamadığı için okuyucu tarafından şüpheyle karşılanır. Müştak, cinayeti kendi işlediği için şüphe çeker. Ancak yapmış olduğu hiçbir eylemi hatırlayamaz ve kendini zorlar. Ancak yine de cinayeti kimin işlediğini bulamaz. Aynı zamanda Nüzhet de bir tarihçi olarak sürekli Fatih Sultan Mehmet’in katilinin oğlu olup olmadığını sorguluyordu.
Müştak, deniz kenarına giderek Nüzhet’in çalışacağı konuyu düşünmeye başlar. Bir yandan da mektup açacağını denize fırlatır. Bu bölümden sonra ise eserde Fatih Sultan Mehmet ve II. Murat’a ait bilgiler verilir. Müştak, bu esnada o kadar etkilenir ki rüyasında Sigmund Freud’u görür. Sigmund Freud ona teşhis koymuş ve akıl hastanesine yatması için çalışmaktadır.
Müştak, ruh sağlığı iyi olmadığı için artık büyük paranoyalar yaşamaya başlar. Kendisi de dahil olmak üzere bütün herkesten şüphelenir. Ancak en çok şüphelendiği kişi, Tahir Hakkı’dır. Çünkü o, Nüzhet’in fikirlerini farklı bulmaktadır. Tahir Hakkı ve asistanı Çetin, Nüzhet’in çalıştığı konuyla ilgili bir tartışma yaşar. Bunun üzerine Tahir Hakkı, Nüzhet’in sadece ilgi çekecek konulara yoğunlaştığını ve bilimden uzak biri olduğunu düşünür.
Müştak’ın Şüpheleri Devam Eder
Nüzhet’in ölümünden sonra asistanı ortadan kaybolmuştur. Müştak, bunun üzerine ondan da şüphelenmeye başlar. Akın’ın evine gitmeye karar verir ve orada Akın’ı yaralı bir şekilde bulur. Müştak, Akın’ın ev arkadaşı Teoman’dan Nüzhet’in ölmeden önce türbeyi açtırdığını ve ölümünün neden olduğunu araştırdıklarını öğrenir. Türbenin II. Murat’a ait olabileceğini düşünür ve ertesi gün Çetin ile Boğazkesen’e giderler.
Kitapta takrar geniş bir Osmanlı bilgisi yer alır. Tahir Hakkı da Çetin’den şüphelenmeye başlar. Ancak ihbar etmeden önce onu dinlemek ister. Bu sırada başkomiser Nevzat, Müştak’ı arar. Böylece Müştak’ın Boğazkesen gezisi biter. Yanındaki silahı, teyzenin kızı Şadiye’ye bırakı ve olay yerine tekrar döner. Ali ve Zeynep komiser de aynı cinayet üzerine çalışmaktadır.
Aynı yemeğe, Tahir Hakkı da davetlidir ve Müştak, neredeyse cinayeti onun işlediğinden emindir. Tahir Hakkı ve Akın arasındaki tartışmada şüphe uyandırır. Hatta teyzesinin kızı, Şadiye’den dahi şüphelenir. Nüzhet’in mezarını açtırmayı dener ancak yine bir sonuç çıkmaz. Artık kendisinin katil olduğuna emindir.
Katil Kim?
Müştak, füg hastası olarak hiçbir şeyi hatırlayamadığı için cinayeti kendisinin yaptığından emindir. Ancak ne kendisi ne de o zamana kadar şüphelendiği kişiler, katildir. Cinayeti, Nüzhet’in boynundaki kolyeyi almak için Fazilet işlemiştir. Görüldüğü gibi Ahmet Ümit, tüm şüpheleri Müştak’ın üzerinde toplamıştır. Ancak sonunda romanda hiç beklenmeyen bir karakter Nüzhet’in katili olarak ortaya çıkar. Ayrıca eserde Fatih Sultan Mehmet’in ölümü ve Müştak’ın Nüzhet’i “Sultanım” diye sevmesi sıkça sorgulanır. Yine, roman bir belirsizlik içinde biterek okuyucuyu merakta bırakır.
Sultanı Öldürmek Konusu
Sultanı Öldürmek konusu için bir aşk, cinayet ve tarih çerçevesinde geçen bir roman olduğunu söyleyebiliriz. Kitap, okuyucuları tarihi bir polisiye olarak farklı bir yolculuğa çıkarır. Ayrıca “Tarih, yaşananları mı yoksa tarihçilerin anlattığı mıdır?” sorusunu da sık sık irdeliyor. Bir aşk cinayeti gibi başlayan romanda okuyucu kendini Ulu Hakan’a kadar dayanan tarihin içinde bulur.
Kitabı okurken kendimizi, Fatih Sultan Mehmet’in ve Nüzhet’in ölümü arasında bir bağlantı ararken buluyoruz. Ancak romanda Fatih Sultan Mehmet’i çocukları öldürür. Nüzhet’i de çocukları öldürmüş olabilir mi diye sorgularken onun çocuğunun olmadığının farkına varıyoruz. Böyle olunca aklımıza direk Müştak’ın Nüzhet’i, “Sultanım” diye sevmesi geliyor.
Romanda son ana kadar Müştak’ın katil olabileceği düşünülür. Ancak olay tamamen farklıdır. Sultanı Öldürmek yorum yapıldığında kitabın tarih, psikoloji ve polisiye arasında gidip geldiğini görürüz. Neyse ki, başkomiser Nevzat, Ali ve Zeynep’in yardımıyla cinayet aydınlığa kavuşur. Ancak yine de net bir sonla bitmeyerek okuyucuyu merakta bırakan bir kitaptır.
Sultanı Öldürmek Karakter Analizi
Bizi, günümüzden alıp tarihin sayfalarına götüren ve bir aşk cinayetinin ortasında bırakan kitabın karakterlerini inceleyeceğiz. Karakterlerin kitap içinde nasıl bir etkisi olduğuna bakacağız. Böylece hem eseri hem de eserdeki karakterlerin ilişkisini de daha iyi anlayabileceğiz. Yapacağımız geniş karakter analizine siz de hazırsanız içeriğimizi okumaya devam edelim.
Müştak Serhazin
Kitabın ana karakteridir ve füg hastalığından mustariptir. Müştak Serhazin’i daha iyi anlamak için ilk olarak füg hastalığını bilmemiz gerekir. Füg, bir kişinin kriz geldiği anda yaşadıklarını hatırlayamama durumudur. O anda belirli eylemler gerçekleştirebilir ancak krizden çıkınca durumu hatırlamaz. Aynı zamanda bu krizler kısa saatler veya günler sürer.
Müştak’ta bu hastalık, Nüzhet Hanım onu terk ettikten sonra başlar. Yani, Müştak’ın Nüzhet’e karşı saplantılı olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda onun ölümünden sonra paranoya da yaşamaya başlar. Böylece büyük bir korku yaşar. Ancak her şeye rağmen Nüzhet’i kimin öldürdüğünü bulmaya çalışır. Tarih profesörü olduğundan mı bilinmez, gördüğü, Nüzhet’in ve kendisinin tanıdığı herkesten şüphelenir.
Olayları hatırlayamadığı için kendisinden de şüphelenmeye başlar. Çünkü oraya gidip onu öldürmüş olabileceğini de düşünür. Çünkü Fatih Sultan Mehmet ile Nüzhet’in cinayeti arasında bir bağlantı da arar. O, Nüzhet’i “Sultanım” diye sever. Bu nedenle de onu öldürmüş olabilir. Hatta kitap boyunca tavırları ve rahatsızlığından dolayı katilin Müştak olduğu düşünülür.
Nüzhet Hanım
Müştak’ın terk edip giden sevgilidir ve aynı zamanda bir tarih profesörüdür. O, her zaman tarihi bilinenin dışında sorgulayan biridir. Bu nedenle Fatih Sultan Mehmet’i çocuklarının öldürmüş olabileceğine dair araştırma yapar. Yine, Nüzhet’i terk etse de 21 yıl sonra onu arar. Ancak tam onunla buluşurken bir cinayete kurban gider.
Tahir Hakkı Bentli
Tahir Hakkı, tıpkı Nüzhet ve Müştak gibi tarih profesörüdür. Ancak son dönemlerde kafayı Nüzhet’in yapmış olduğu çalışmaya takmış durumdadır. Onun çalışmalarını yanlış çıkarmak içi uğraşır ve sürekli karşı çıkar. Bu nedenle belki de katil olarak en güçlü ikinci kişidir. Çalışmasına engel olmak için Nüzhet’i öldürmüş olabileceği düşünülür.
Çetin
Tahir Hakkı Bey’in yardımcıdır ve tamamen onun yanındadır. Tahir Hakkı ile Çetin arasında Nüzhet’in çalışmasıyla alakalı tartışma çıkar. Böylece Tahir Hakkı’ya karşı cinayet şüphesi daha da artmaya başlar.
Akın
Akın, Nüzhet’in asistanıdır ve Müştak, onun ortadan kaybolmasıyla şüphelenmeye başlar. Evine gittiğinde onu yaralı bulur. Burada Akın’ın arkadaşı Teoman’dan değerli bilgiler bulur. Araştırmasına da devam eder.
Şadiye
Müştak Serhazin’in akrabasıdır. Boğazkesen gezisi bittikten sonra silahını ona bırakır. Müştak, Şadiye’den de şüphelenir.
Başkomiser Nevzat, Ali ve Zeynep Komiser
Nevzat, Nüzhet’in cinayetini araştıran başarılı bir başkomiserdir. Ali ve Zeynep’te ona yardımcı olan komiserlerdir. Onların gelmesiyle birlikte cinayeti kimin ve neden işlediği ortaya çıkar.
Kitap, tarihin, psikolojinin ve polisiyenin iç içe geçtiği bir konuyu anlatır. Ahmet Ümit’in sağlam kalemiyle kendimizi bir anda eserin içinde buluruz. Eğer ki, siz de içinde kaybolmak istediğiniz bir kitap okumak isterseniz “Sultanı Öldürmek” eserine vakit ayırmalısınız.
Bu tarz kitaplar hoşunuza gidiyorsa Şah ve Sultan Kitap Özeti: Karakter Özellikleri ve Analizi yazımıza da göz atabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Sultanı Öldürmek kaç sayfadır?
Bu durum her ne kadar kitabı basan yayınevine göre değişiklik gösterebilse de ortalama 525 sayfadır.
Sultanı Öldürmek ne zaman çıktı?
Bu kitap 2012 yılının Nisan ayında çıkmıştır.
Ahmet Ümit kitapları hangi sırayla okunmalıdır?
En doğru tercih kitapları basım yıllarına göre sırayla okumak olacaktır.