Diz kapağı, dizin ön tarafında yer alan yassı kemiğe verilen isimdir. Bu kemiğin üst tarafında bulunan kaslarla hareket ederiz. Ancak bazen bu bölgede ağrılar meydana gelebilir ve hayat kalitemiz düşer. Birçok sebepten dolayı oluşabilen diz kapağı ağrısı, bazen de dizin işlevini yerine getirememesine neden olabilmektedir. Peki, diz kapağı ağrısı neden olur? İçeriğimizde bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız.
Diz Kapağı Ağrısı Nedenleri
Diz kapağı ağrısı, travma, yaralanma, diz kapağı kayması, tümörler gibi pek çok durumdan kaynaklı olabilmektedir. Hastalığın ne olduğuna bağlı olarak ağrının şiddeti de değişiklik gösterir. Ancak genelde ağrı, diz kapağında ve diz ekleminde hissedilir. Tedavisi de ağrıya sebep olan etmenin ne olduğuna bağlı olarak uzman hekim tarafından düzenlenir. Yine, bazı durumlar için cerrahi işlemin de uygulanması gerekebilir. Öyleyse, “Diz kapağı ağrısı neden olur?” sorusunun cevabını verelim.
Diz Yaralanmaları
Diz yaralanmaları, bazen eklemi, kıkırdağı veya sıvı dolu kesecikleri etkileyebilmektedir. En sık karşılaşılan durum, çapraz bağların yırtılmasıdır. Özellikle futbol veya basketbol gibi sporlarla ilgilenenlerin ani bir hareket sonrası bu durumu yaşadığı görülmüştür. Yine, diz üzerinde bir ağırlık varken ani hareket edince de çapraz bağlardan biri yırtılabilir.
Ayrıca diz bursiti de yaralanmalar sonrasında meydana gelebilmektedir. Bu durum, tendon ve bağların doğru biçimde kaymasını sağlayan sıvı keseciklerinin iltihaplanmasından kaynaklıdır. Ek olarak, düşme veya kaza sırasında diz kemikleri kırılabilir. Kemik erimesi yaşayan kişilerde de dizin kırılmasına sıklıkla rastlanır.
Artrit
Diz kapağı ağrısının nedenlerinden biri de artrit olarak karşımıza çıkmaktadır. Artritin çok fazla çeşidi bulunmaktadır:
- Bazen eklem iltihaplanmasından dolayı ortaya çıkan osteoartrittir. Genellikle ilerleyen yaşlarda diz yapısının bozulmasından veya yıpranmasından dolayı ortaya çıkar.
- Romatizma da artritin bir diğer çeşididir. Dizlerin yanı sıra vücutta bulunan tüm eklemleri etkileyebilir. Kronik bir hastalıktır ve zaman içinde ağrıda azalma veya artma olabilmektedir.
- Gut da eklemlerde ürik asit kristallerinin oluşmasıyla görülen bir diğer çeşittir.
- Diz ağrısına sebep olan artrit, psöguttan yani yalancı guttan da oluşabilir.
- Diz ekleminin enfekte olma durumu da septik artriti oluşturabilir. Bunda şişme, ateş veya kızarıklık gibi belirtiler görülebilir.
Sebepsiz yere ortaya diz ağrılarında direkt doktora gidilmesi gerekir. Çünkü septik artrit, diz kıkırdağında büyük hasarlara neden olabilmektedir.
Diz Kapağı Kireçlenmesi
Diz kapağının her iki yüzeyinde de kıkırdaklar bulunmaktadır. Bu kıkırdakların aşınması da eklemin deforme olmasına neden olur. Oturup kalkarken veya merdiven çıkarken diz kapağı kireçlenmesinden kaynaklı olan ağrılar da artış gözlemlenebilir. İlerlediği zaman eklemden gıcırdama sesleri kişinin kendisi tarafından da duyulabilir. Evreler halinde ilerleyen bu hastalıkta ilk olarak kıkırdak dokusunda yumuşama görülür. Tedavi edilmediği takdirde kıkırdak doku, tamamen yok olabilmektedir. Tedavi süreci de hangi evrede olduğuna göre değişir.
Sinema
Diz kapağı ağrısına sinema da sebep olabilmektedir. Ağrı, genelde dizin bükülü olduğu zamanlarda ortaya çıkar. Sürtünme sesi duyulsa da bu spesifik bir belirti değildir. Ayrıca yük altında geçici kitlenmeler veya hareket kısıtlığı görülebilir. Aynı zamanda sinemada şişlik, çok sık rastlanmasa da ortaya çıkabilmektedir.
Diz Kapağı Tendiniti
Genel olarak yoğun spor yapan kişilerde görünen bir hastalıktır. Zorlayıcı hareketlerin olduğu sporlarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Squat, lunge gibi hareketlerde ağrı hissedilir. Diz kapağı tendiniti, diz kapağının altında bulunan kas kirişlerinin iltihaplanması durumudur. İlk evresinde bir belirti göstermediği gibi bulgular da normal görünebilir. Ağrının yanında şişlik de oluşabilmektedir.
Diz Kapağı Kayması
Diz ağrısının en çok görüldüğü durumlardan biridir. Genelde oturarak çalışan, sürekli hareketsiz olan bireylerde görülmektedir. Özellikle bağdaş kurarak oturmak, diz kapağında kaymaya neden olabilmektedir. Oturuş biçiminden dolayı diz kapağında öne doğru kayma olabilir. İlerleyen aşamada da kıkırdak yapısı yıpranır ve bu da ağrılara neden olur. Merdiven çıkarken, otururken veya koşarken bu ağrı artabilir.
Diz kapağı ağrısına neden olan sebeplerin bir kısmı bu şekildedir. Ancak doğru bir teşhis için uzmana gidilmesi gerekir. Ayrıca bu durumlarla karşılaşan kişilerden biriyseniz, egzersiz yapmanız önerilir. Çünkü diz kapağı ağrısı hareketsiz yaşama da bağlı olabilmektedir. Yine, fazla kilolardan kurtulmak da diz kapağına binen yükü hafifletecektir. Kısacası, sağlıklı yaşam, diz kapağınızdaki ağrıları bir nebze de olsa azaltır. Ancak bir rahatsızlığınız varsa uzman hekiminizle tedavinize devam etmelisiniz.
En az diz kapağı ağrısı kadar keyif kaçıran bir sağlık sorunu olan bel fıtığı hakkında tüm detaylara Diskopati Nedir? Diskopati Belirtileri ve Tedavisi Nedir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Genç Yaşta Diz Ağrısı Neden Olur?
Genç yaşlarda diz ağrısı yaşayan kişilerde genel olarak sorun menisküs yırtılması gibi dizde meydana gelen hasarlardan kaynaklanmaktadır.
Diz Kapağı Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diz kapağı ağrısını dindirmek için her şeyden önce eklem, kas ve kemikleri güçlendirmek gerekir. Diğer yandan ağrıyan bölgeye buz torbası ile kompres yapılabilir. Ancak ağrı geçmiyor ve şiddeti artıyorsa, mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Diz Ağrısı Tehlikeli midir?
Diz ağrısına eşlik eden şişlik ve hareket kaybı gibi belirtile bulunuyorsa, sorun ciddi olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.