Sağlık

Ayak Parmak Morarmasına Ne İyi Gelir?

Ayak parmak morarmasına ne iyi gelir

Ayak parmak morarması genel olarak dolaşım bozukluğundan dolayı olur. Ayak parmaklarının uç kısımları morarmayla birlikte üşüme ve ağrı gibi sorunları da yaşatabilir. Buna sebep olarak, atardamarlarda tıkanma veya daralma gösterilebilir. Ayak parmaklarınızda beklenmedik bir morarma olması durumunda mutlaka bir uzmana görünmenizde fayda var. Bizler de “Ayak parmak morarmasına ne iyi gelir?’’ sorusunu cevaplayan ve bu duruma iyi gelen uygulamalara dair önerileri sizler için bir araya getirdik.

Ayak parmağında aniden bir morarma olması ciddiye alınması gereken bir konudur. Bacaklara giden damarlarda bir anda oluşan pıhtılaşma, tıkanmalara yol açabilir. Bu durumda kesinlikle acil müdahale gerekir. Vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak en mantıklı yol olacaktır. Unutmayın; erken teşhis ve müdahale her zaman daha kolay iyileşmenizi sağlar.

Ayaktaki morarmalara kalpte yaşanan sorunlarda yol açabilir. Beklenmeyen durumlar sonucunda yapılacak muayene ve görüntüleme cihazları sayesinde sorun hızlı bir şekilde belirlenebilir. Tespit sonucunda gerekli tedaviler hastaları rahatlatır.

Ayak Parmak Morarmasına İyi Gelen Yöntemler

Çarpma sonucu ayak parmak morarması için yapılacak uygulamalar, morluğun ve ağrının azalmasına yardımcı olur. Morarmaya iyi gelebilecek yöntemler şunlardır:

  • Morluk üzerine, birkaç gün birkaç saat aralıklarla ortalama 15 dakika sürelerde buz koyulabilir. Bu yöntemle şişme ve iltihap durumlarının önüne geçilebilir.
  • Buz uygulamasından sonra ılık bir kompres yapılabilir. Böylece kan dolaşımı artar ve iyileşme daha hızlı olur.
  • Morluk oluşumundan sonra birkaç gün ağır spor yapılmamalıdır. Kan akışının sporla artması morluğu daha kötü hale getirebilir.
  • El baş parmağıyla morluğun dış bölümüne masaj yapılabilir. Dairesel hareketlerle yapılacak masajı morluğun tam üstüne yapmamak önemlidir.
  • Moraran bölgenin güneş ışığını doğrudan alması durumunda iyileşme süreci hızlanır.

Bu tarz küçük ipuçları sonucunda bir sonuca varılamazsa ve çarpma etkisiyle ağrı yüksek seviyelerdeyse kesinlikle hastaneye gidilmelidir.

Morarmanın Hızla Kaybolması için Evde Yapılabilecek Uygulamalar

Morarmanın Hızla Kaybolması için Evde Yapılabilecek Uygulamalar
Sıcak suya zencefil doğrayarak, ayağınızı suya sokabilirsiniz. Aynı zamanda zencefili ezerek moraran parmağınıza sürebilirsiniz.

Ani parmak şişmesi ve morarması durumunu çabucak gidermek için bazı iyi gelen ürünleri kullanabilirsiniz. Ilık suyla sirkeyi karıştırarak morluk üzerine uygulayabilirsiniz. Cilt yüzeyinde kanın akış hızını arttıran sirke, morluk olan bölgenin hızla iyileşmesini sağlar.

Ayak baş parmak morarması ve şişmesi için tuz kullanabilirsiniz. Morluk olan ayak baş parmağınıza ince tabaka halinde tuz koymanız ağrılarınızı hafifletecektir.

Taze maydanoz morarmalara iyi gelen diğer bir üründür. Ezerek macun haline getirdiğiniz maydanozu 5 dakika moraran parmağınızda bekletirseniz, iyileşme sürecini hızlandırırsınız.

Zencefil, iltihapların önlenmesinde yardımcıdır. Ayak parmak morarması durumunda bağışıklık sisteminizi zencefille güçlendirebilirsiniz. Sıcak suya zencefil doğrayarak, ayağınızı suya sokabilirsiniz. Aynı zamanda zencefili ezerek moraran parmağınıza sürebilirsiniz.

Nispeten basit morluklarda yapacağınız uygulamalarla bu durumdan kolayca kurtulabilirsiniz. Yazbuz.com ailesi olarak ne sebeple olursa olsun, ayak parmağınızda morarma ve şişme olması durumlarında mutlaka uzman doktor desteği almanızı öneriyoruz.

Sıkça Sorulan Sorular

[toggle title=”Ayak Parmaklarında Morarma Neyin Belirtisi?” state=”open”]Ayak parmaklarında oluşan morarma, genel olarak dolaşım bozukluğuyla ilgilidir. Damar tıkanıklığı ve daralması sonucunda ayak parmaklarında morarma oluşabilir. Ani oluşan morluklarda hekimlere danışmak son derece gereklidir.[/toggle]

[toggle title=”Ayak Parmak Uçlarının Morarması Neden Olur?” state=”close”]Ayak parmaklarının uçlarında kandaki oksijen miktarı seviyesi düşüktür. Bu kan renginin ekstra koyulaşmasına yol açar. Kandaki oksijenin azalmasıyla ayak parmak uçları morarmaya başlar. Bu durumda yapılacak ilk iş doktora gitmek olmalıdır.[/toggle]

[toggle title=”Ayak Parmak Morarması Tehlikeli midir?” state=”close”]Herhangi bir darbe olmadan oluşan morluklar, kan hastalıklarının habercisi olabilir. Yapılacak uzman kontrolleri eşliğinde bu morarmanın sebepleri araştırılmalıdır. Yazbuz.com sağlıkla ilgili önemli bilgileri okuyucuları için paylaşmaya devam etmektedir.[/toggle]

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir