Sağlık

Anestezi Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır?

Anestezi vücuttan ne kadar sürede atılır

Birçok kişi çeşitli sağlık sorunlarını çözme amacıyla ameliyat olmak zorunda kalır. Ameliyat olmak yapılan işlem küçük de olsa büyük de olsa hasta için zorlayıcı ve acı verici olabilir. Bu nedenle ameliyat sırasında hastaya, acıyı hissetmemesi ve uyuşuk kalması için anestezi verilir. İşlemler tamamlandıktan sonra ise anestezinin vücut dışına atılması, yan etkilere daha az maruz kalınması açısından hastalar için fazlasıyla önemlidir. Bu noktada akıllara farklı bir soru daha gelebilir: Anestezi vücuttan ne kadar sürede atılır?

Ameliyat işlemi sırasında hastaya verilen anestezi genel anestezi şeklinde adlandırılır. Genel anestezi şeklinde adlandırılan yöntemde hastaya narkoz verilir. Bu verilen narkozun işlevi hastanın ameliyat gerçekleştirildiği sırada derin uyku haline geçmesi, herhangi bir şey hissetmemesi, duymaması, görmemesi ve bilinçsiz kalmasıdır. Çeşitli zararlı maddeleri günlük hayatında tüketen hastalar için ise derin uykulu hale geçmek diğer hastalara kıyasla daha zorlayıcı olabilir. Anestezinin vücuttan nasıl ve ne kadar zamanda atılacağı sağlık açısından oldukça önemlidir.

Vücuttaki Narkozu Ne Atar?

Narkozun vücuttan tamamen atılabilmesi için çeşitli tekniklerden ve yöntemlerden yararlanılır. Bu teknik ve yöntemler arasında basit bir şekilde hazırlanabilecek karışım içecekler de sıralanabilir.

Ameliyat işlemi sırasında vücuda alınan anestezinin atılması için yapılması gereken yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sık sık şekersiz ve sütsüz kahve tüketimi
  • Bol sıvı özellikle de su içilmesi
  • Enerji üretimi ve kas hareketi amacıyla yemek tüketimi (özellikle de hafif ve sağlıklı gıdalar)
  • Kusma hissi geldiğinde engellemeye çalışılmadan kusulması
  • Günde en az 30 dakika boyunca yürünmesi ve yürüyüş sırasında ağızdan derin nefes alınması
  • Daha rahat nefes alma amacıyla yatarken ayakların altına yastık konulması

Tüm bu yöntemler uygulandığında narkozun vücuttan atılması kolaylaşır ve vücutta kaldığı süre azalır. Ancak ameliyat sonrası hemen sıvı tüketimi de doğru değildir. Bunun nedenleri için Ameliyattan Sonra Neden Su Verilmez? yazımıza göz atın.

Genel Anestezi Vücuttan Kaç Günde Atılır?

Genel Anestezi Vücuttan Kaç Günde Atılır
Genel anestezinin ilk etkileri, 3 saat kadar sonra geçmeye başlar.

Anestezinin vücuttan atılma süresi ile ilgili halk içerisinde birçok farklı görüş ileri sürülür. Doğru bilginin kaynağı ise her zaman sağlık sektöründeki tecrübeli hekimlerdir. Vücuda verilen ilaca ve hastanın bünyesine/ özelliklerine göre sürede değişiklikler yaşanması mümkündür.

Günümüz dünyasında teknoloji alanında gelişmelerin yaşanması ile birlikte hastalara verilen anestezi ilaçları da gelişme göstermiştir. Yeni yeni ortaya çıkan bu ilaçlar eski ilaçlarla kıyaslandığında vücuttan çok daha kısa sürede atılabilir ve daha az yan etkiye sebep olabilir. Bunun iki sebebi vardır: hem yeni yöntemlerde daha az dozda ilaç kullanılması hem de yeni ilaçların yan etkilerinin daha az olması.

Eski ilaçların vücuttan atılma süresinin 6 ay olmasına karşın yeni üretilenlerin süresi bu kadar uzun değildir. “Ameliyattan sonra narkozun etkisi ne zaman geçer?” sorusuna 1-2 saat içerisinde cevabını vermek mümkündür. Günümüzde vücuduna anestezi verilmiş hasta hemen günlük yaşantısına dönüş sağlayabilir. İlacın vücut içerisinden tamamen atılması ise 3 haftalık bir süreye karşılık gelir. Bu 3 haftalık süreçte anestezinin hastanın vücudunda sebep olduğu değişiklikler günlük yaşamı etkilemez.

Narkozun Yan Etkileri Kaç Gün Sürer?

Ameliyat işlemi sırasında hastaya verilen narkoz içeriğinde çeşitli kimyasal maddeler bulundurur. Bu nedenle narkozun hastalarda bazı sorunlar oluşturması ve zararlara sebep olması mümkündür. Bu sorunlar arasında yürüme zorluğu, boğazda ağrı gibi sıkıntılar sıralanabilir. Genel anestezi sonrası yan etkiler 25-30 gün boyunca devam edebilir. Yan etkilerin daha kısa sürede sonlanması ve vücutta daha az etkili olması için vücuttan narkozu atma yöntemlerinin düzenli bir şekilde uygulanması faydalı olur.

Kaslarda titreme oluşumu, kusma, yeme bozukluğu, başta ağrı, halsizlik, tansiyonda dengesizlik narkozun sıralanabilecek diğer olumsuz etkileridir. Sıralanan tüm bu etkilerden ancak narkoz vücuttan atıldığında kurtulmak mümkündür.

Anestezi sonrası etkiler hakkında daha kapsamlı bilgileri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ANESTEZİ VE REANİMASYON çalışmasında bulabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

[toggle title=”Spinal Anestezi Vücuttan Kaç Günde Atılır?” state=”close”] Spinal anestezi, ilaç vücuda verildiği an etkisini göstermeye başlar ve süresi uzatılmaz. Doğum sonrasında spiral anestezi sebebiyle oluşan uyuşukluk hissi ortalama 2 saat kadar devam eder.[/toggle]

[toggle title=”Burun Ameliyattan Sonra Narkozun Etkisi Ne Zaman Geçer?” state=”close”] Burun ameliyattan sonra narkozun etkisinin geçme süresi hastanın bünyesine bağlıdır. Ancak ortalama 2-3 saat sürdüğünü söylemek mümkündür.[/toggle]

[toggle title=”Narkozun Yan Etkileri Nedir?” state=”open”] Narkozun en yaygın yan etkileri; kaslarda titreme, yürüme zorluğu, boğaz ağrısı, halsizlik şeklinde sıralanabilir.[/toggle]

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir