Sağlık

Bebeklerin Alnındaki Tüyler Ne Zaman Dökülür?

Bebeklerin alnındaki tüyler

Lanugo, rahmin içindeyken fetüsü kaplayan yumuşak, ince tüylerdir. Rahmin içinde bebeğinizi korumaya yardımcı olur ve büyürken onları sıcak tutar. Bazı yeni doğanlarda, özellikle erken doğduklarında, doğumda vücutlarını kaplayan lanugo vardır ve neden lanugo tüyleri dökülmedi diye düşünebilirsiniz. Peki, bebeklerin alnındaki tüyler ne zaman dökülür?

Tüm zamanında doğan bebeklerin yaklaşık %30’u bir miktar lanugo ile doğar. Bebeğiniz prematüre yani normalden 37 hafta önce doğarsa, lanugo olma şansı daha yüksektir.

Henüz doğmamış bebeklerin çoğu, doğumdan kısa bir süre anne karnındayken lanugo dökmeye başlar fakat bu doğum sonrasında devam eder. Kaybolması birkaç hafta sürebilecek olsa da lanugo yani bebeklerin alnındaki tüyler kendiliğinden dökülecektir. Dolayısıyla “Lanugo tüyleri nasıl temizlenir?” diye düşünüyor ve endişeleniyorsanız bunun yenidoğan bebekler için son derece normal bir durum olduğunu bilmelisiniz.

Bebeğinizin alnındaki tüyler hala aklınızda bazı soru işaretleri yaratıyorsa cevaplarınızı bulmak için okumaya devam edin!

Bebeklerin Tüylerinin Dökülmesi için Ne Yapılmalı?

Yeni doğan bebeğin kılları ne zaman dökülür sorusu kafanızı kurcalarken bir önlem almak istiyor olabilirsiniz. Ancak prematüre veya yeni doğan bebeğinizdeki lanugoyu tedavi etmek için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bununla birlikte aşağıdaki ipuçları bebeğinizin vücut tüylerine bakmanıza yardımcı olacaktır:

  • Sabırlı olun! Bebeğinizin saçını rahat bırakın, birkaç gün, hafta veya aylar içinde bebeğinizin alnındaki tüyler kaybolacaktır. Daha uzun sürdüğü halde de durum normal olabilir. Endişelenmeyin.
  • Tüy dökücüler kullanmayın! Bebeğinizin lanugosundan kurtulmak için kesinlikle ağda tıraş veya çeşitli epilasyon yöntemlerine başvurmayın. Bu ürünler bebekler için güvenli değildir ve hassas ciltlerine zarar verebilir.
  • Nazikçe masaj yapmayı deneyin! Cilt bölgesine hafif bebek yağıyla çok nazikçe masaj yapmak, lanugonun düşmesini hızlandırabilir, ancak bebeğinizin cildine zarar vermemek için çok dikkatli olun. Sadece bebeğinizin cildini veya gözlerini tahriş etmeyecek ürünler kullanın.
  • Gerekli durumda doktorunuza danışın! Doktorunuz sorularınızı yanıtlayabilir ve tüylerin büyük olasılıkla endişelenecek bir şey olmadığı ve kendi kendine kaybolacağı konusunda size güvence verebilir.

Tüm bu maddelere bakıldığında, bebeğiniz lanugo ile doğarsa paniğe kapılacak bir durum yok. Bu yumuşak, ince vücut tüyleri kısa süre içinde kaybolacaktır. Ortalama süre ilk iki ay şeklinde olsa da bebeklerin iki ila üç yaşlarına kadar kulaklarının üst kısımlarında, kuyruk kemiğinin üzerinde veya boyunlarının dibinde hala ince, şeftali tüyü benzeri tüyleri olabilir.

Bebeklerin Alnındaki Tüyler ve Lanugo Ne İşe Yarar?

Lanugo Ne Ise Yarar
Bebeklerin alınlarında görülen bu tüylerin sayısız işlevi vardır.

Lanugo, bebeğinizin henüz anne karnında gelişme aşamasındayken saç köklerinden çıkan ilk saçtır ve bebeğiniz için önemli bir gelişim aşamasıdır. Bebeğiniz hamileliğin yedinci veya sekizinci ayında bazen lanugo tüylerini döker. Bu durumda lanugo amniyotik sıvı ile karışır ve bebeğiniz tarafından yutulur. Genellikle bebeklerin alınlarında görülen bu tüylerin birçok işlevi vardır:

  • Rahimde vernix caseosa adı verilen kalın, beyaz, yağlı bir madde bebeğinizin cildini kaplar ve onları rahimde çevreleyen amniyotik sıvıdan korumak için bir bariyer görevi görür. Lanugo vernixe yapışarak bebeğin anne karnında yerinde kalmasına yardımcı olur. Vernixin tutunacak tüyleri yoksa bebeğin vücudundan kayabilir.
  • Bebeğiniz doğum tarihine yaklaştıkça, daha az lanugo, daha az verniks ve amniyon sıvısında yüzmenin etkilerine karşı daha az korumaya sahip olacaktır. Bu etkileri, bir bebek geciktiğinde, kırışık, soyulan bir cilde sahip olma eğiliminde olduklarından sıklıkla görebilirsiniz.
  • Bebeğiniz hamileliğin son birkaç ayına kadar önemli bir kilo almaya başlamaz veya onu sıcak tutacak bir yağ tabakası geliştirmez. Lanugonun büyümesinin, sıcaklığı düzenlemelerine, ısıyı tutmalarına ve rahim içinde sıcak kalmalarına yardımcı olmada rol oynadığına inanılıyor.
  • Başka bir teori, lanugonun bebeğinizin cildi üzerindeki hareketinin, stresi azaltan ve rahim içindeki büyümelerini teşvik eden hormonların salınmasında rol oynayabileceğidir.

Dolayısıyla, doğumdan sonra bebeğinizde oluşan alın tüyleri, korkulacak bir şey değil onların sağlık ve gelişiminin bir parçasıdır. Anne sütü bebeğin tüylerini döker mi gibi düşünceler ise bilimsel bir kanıtı olmayan gerçek dışı çözümlerdir.

Ne Zaman Endişelenmeli?

Yeni doğan bebeklerde lanugo görülmesi yaygın bir durumdur, ancak doğumdan sonraki haftalar veya aylar içinde kaybolduğunda tekrar büyümemesi gerekir. Yenidoğan döneminden sonra 1 yaşındaki veya 2 yaşındaki bebekte tüylenme, çeşitli tıbbi durumların bir işareti olabilir. Bu tıbbi koşullar arasında yetersiz beslenme, anoreksiya gibi yeme bozuklukları veya ciddi kilo kaybına neden olan diğer durumlar neden olabilir.

Lanugo, kişinin kendisini sıcak tutacak kadar vücut yağına sahip olmadığı zaman gelişir. Vücudu korumak ve yalıtmak için yumuşak, tüylü bir tüy tabakası uzar. Bir kişinin beslenme durumu düzeldiğinde, lanugo gitmelidir. İkinci bir olası sağlık sorunu, hipertrikoz lanuginosa adı verilen ve nadir görülen bir genetik bozukluktur. Bir bebek bu durumla doğabilir veya daha sonra gelişebilir.

Son olarak çalışmalar, nadir de olsa lanugonun kanser, endokrin bozukluklar veya metabolik bozukluklar dahil olmak üzere belirli sağlık durumlarının bir işareti olabileceğini göstermiştir. Dolayısıyla erken bebeklik çağından sonra yeni oluşmaya başlayan lanugo tüyler için uzmana başvurmanız gerekir.

Peki, güzel bebeklerinizin karnı neden guruldar ve karın gurultusu nasıl geçer, biliyor musunuz? Cevabı Yenidoğan Bebeğin Karnı Neden Guruldar? Ne Zaman Geçer? yazımızda…

Sıkça Sorulan Sorular

[toggle title=”Bebeğimin Tüyleri Azalacak mı?” state=”close”] Bebeğinizin saçları, vücudundaki hormon değişiklikleri nedeniyle dökülür. Rahminizde büyürken sizden çok miktarda hormon alırlar. Doğumdan sonra bu hormon seviyeleri hızla düşer ve tüylerin büyümesinin durmasına neden olur.[/toggle]

[toggle title=”Lanugo Dökülmezse Ne Olur?” state=”close”] Endişelenmeyin, genellikle yenidoğan döneminden sonra kaybolur, ancak bebeğinizin lanugosu birkaç aydan fazla sürerse, çocuk doktorunuza sorun. Daha büyük bir çocukta, gençte veya yetişkinde lanugo gelişirse, doktorunuzla konuşun. Tedavi gerektiren ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir.[/toggle]

[toggle title=”Bebeklerde Lanugo Tüyünün Sebebi Nedir?” state=”close”] Lanugo verniksin deriye bağlanmasında hayati bir rol oynar; bu, fetüsü amniyotik sıvıda bulunan zararlı maddelerden korur. Lanugonun verniks ile etkileşimi aynı zamanda gebeliğin ortasında fetal büyüme hızında artışa ve gebeliğin sonunda fetal büyüme hızında azalmaya neden olur.[/toggle]

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir