Edebiyat

Martı Kitabı Özeti, Konusu ve Felsefi Yorumu

Marti Kitabi Ozeti

Usta Amerikalı yazar Richard Bach’ın kaleminden 1972 yılında yazılan Martı kitabı hem edebi hem de felsefi anlamda oldukça başarılı bir eserdir. Martı kitabı özeti içinde  Jonathon Livinston isimli diğer martılardan farklı bir martının hayat mücadelesi anlatılmaktadır. Richard Bach’ın en ünlü eseri olan bu kitap, günümüzde bile en çok okunan kitaplar arasında yer alır.

Martı kitabı modern öykü türündedir. Didaktik bölümleri de bulunan bu kitapta yazar, herhangi bir zaman ve mekan tarifi yapmamıştır. Kitapta sadece deniz ve gökyüzünden bahsedilmiştir. Bu da yazarın sınırlara bağlı kalmadan özgürce anlatımını gözler önüne serer. Yazımızda Martı kitabı özeti, konusu ve felsefi yorumu ile ilgili bilgiler verdik. Keyifli okumalar dilerim.

Martı Kitabı Konusu

Martı kitabı konusu ile dikkat çeken kitapta, sıradan bir martı olmayı kabul etmeyip sürüden ayrılan bir martının hikayesini anlatır. Kitabın ana karakteri olan Jonathon Livingson,  kısana Jon, hayata farklı açılardan bakar. Arkadaşları sadece yemek bulmak için uğraşırken Jonathon böyle düşünmez. O en çok uçmayı sever. Her uçtuğunda daha uzaklara gitmeye çalışır. Uzaklar onun için bir hayalin ötesindedir. Bazen zorlansa da her defasında daha fazlasını yapacağına inanmaktadır. Hatta zaman zaman başarısız olur. Başarısız olsa bile hiçbir zaman uzaklara uçmayı denemekten vazgeçmez.

Zorlu uçuş denemelerinin ardından Jon, sonunda martı sürüsündeki diğer arkadaşlarının içinde en uzağa uçabilen martı olmuştur. Hatta artık uçarken akrobatik hareketler bile yapabiliyordur. Ayrıca diğer martılar sadece gündüz uçarken Jon geceleri de uçabiliyordur. Jonathon uçmanın tadına varılmaz keyfine vardıktan sonra kendine benzer martılar ile tanışır. Yeni tanıştığı arkadaşları onlardan daha yetenekli ve tecrübelidir. Onlardan bilmediği daha birçok şey öğrenir.

Yeni bilgiler öğrenen Jonathan, arkadaşlarına faydalı olmak ister. Öğrendiklerini paylaşmak için eski yerine döner. Fakat eski arkadaşları onu farklı olduğu için dışlarlar. Jon, onların bu tavrından asla etkilenmez ve vazgeçmez. Zamanla onları ikna edip  gönüllü martı arkadaşlarına bildiklerini anlatır.

Martı Kitabı Karakterleri

Marti Kitabi Karakterleri
Martı kitabı karakterleri içerisinde hayata dair anlam çıkarabileceğiniz önemli detaylar var.

Hayallerin peşinden koşmanın ve vazgeçmemenin önemini bir kez daha anlatan Martı kitabının karakterleri şu şekildedir:

  • Jonathon Livingson: Kitabın ana karakteridir. Diğer martı arkadaşları gibi yiyecek için uğraşan bir karaktere sahip değildir. Ayrıca onlar gibi kavgacı da değildir. Özgürlüğüne düşkün, hayalperesttir ve uçmanın kutsallığına tüm kalbi ile inanır. Bunun için çabalar. Jon istediği zaman kendi sınırlarını aşabileceğine karşı inançlıdır.

  • Fletcher: Uçma eylemini, jon gibi kutsallaştırmayan bir martıdır. Ona göre uçmak bir yerden bir yere gitmek için kullanılan basit bir eylemdir. Bu yüzden Jon ile çatışır. Fakat kitabın sonunda Jon’un öğrencisi olacaktır.

  • Sullivian: Jon’un en yakın arkadaşıdır. Dostluğa çok büyük önem verir. Jon ile yakın olduğu için diğer martılar tarafından dışlanır. Uçmayı özgürlük olarak görür ve çok sever.

  • Chiang: sürünün en yaşlı martısıdır. Yaşından dolayı artık ölümü bekler. Çok yaşlı olmasına rağmen hızlı bir şekilde uçar. Jon ile arası iyidir. Onu eğitip daha hızlı uçmayı öğretir.

  • Henry Calvin: Jonathon’un öğrencilerinden bir tanesidir.

Kitaptaki tüm karakterler bize kalıplaşmış fikirlere uymak zorunda olmadığımızı anlatır. Ana karakter Jon gibi hayallerin peşini asla bırakmamak ve özgürce yaşamanın tadı anlatılmaktadır.

Martı Kitabının Felsefi Yorumu

Martı kitabının felsefi yorumu yapılacak olursa, kitapta Richard Bach okuyucuya kendi iç düşüncelerin gerçek amacına ulaşması için çaba sarf etmek gerektiğini anlatır. Ancak bu şekilde gitmek istenilen noktaya varılabilir. Hayallerin peşinden gidildiğinde varılacak nokta, insanın kendi varlığının özüdür. İnsanın kendi varlığının özü bir nevi özel manedi sayılır. Bu mabet de insanın aradığı gerçeğin özü bulunur.

Kitapta martı Jonathon üzerinden insanın anlam arayışı anlatılmıştır. Bu arayış sırasında yalnız olunmayacağını, zaman zaman başkalarından da faydalanılabileceği anlatılır. Ortak düşüncelere sahip kişiler güçlerini birleştirerek doğru bilgiye ulaşabilir.

Martı kitabı, içerdiği ana düşüncesi ile hem felsefi hem de kişisel gelişim kitabı olarak da kabul edilebilir. Bunun sebebi içerisinde bir martının anlam arayışının anlatılmasıdır. Özgürlüğü anlatan bu kitap, özgürlüğün yitirilmemesi gerektiğinin altını çizer. Özgürlük kaybedilirse hayatta önemli olan şeylerin kaçırılacağı anlatılır. Bu yüzden özgürlüğü asıl engelleyen şeyin körü körüne bağlanılmış inançlar olduğundan bahsedilir.

Kitap incelemelerine yer verdiğimiz farklı başlıkları da sitemizde bulabilirsiniz. İşte, edebiyatseverler için bir öneri: “Çalıkuşu Özet, Konusu ve Teması”

Sıkça Sorulan Sorular

[toggle title=”Martı Kitabı Kaç Sayfadan Oluşmaktadır?” state=”close”]157 sayfadan oluşmaktadır.[/toggle]

[toggle title=”Martı Kitabı için Uygun Yaş Aralığı Nedir?” state=”close”]Kitap 12 yaş ve üzeri bütün okuyucular için uygundur.[/toggle]

[toggle title=”Martı Kitabı İlk Olarak Nerede Çıktı?” state=”close”]Kitap ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde çıkmıştır.[/toggle]

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir