Bitkiler

Starliçe Bakımı: Sulama, Doğru Konumlandırma ve Çoğaltma

Starliçe Bakımı: Sulama, Doğru Konumlandırma ve Çoğaltma

Cennet kuşu çiçeği ismine de sahip olan starliçe en sevilen tropikal çiçek türlerinden biridir. Hem kapalı hem de açık ortamlarda rahatlıkla yetişen bu güzel çiçek, genel olarak nemli ve sıcak havaları sever. Starliçe bakımı çok kolay olan bir bitki olup soğuk iklime sahip olan yerlerde, şayet dışardaysa, kapalı ortamlarda tutulmalıdır. Doğrudan güneş ışığı ya da yarı gölgeli yerler, starliçe bitkisinin gelişmesi için yeterlidir.

Starliçe Çiçeği Bakımı

Starliçe Bakımı: Sulama, Doğru Konumlandırma ve Çoğaltma
Bakımı kolay çiçeklerden biri olan starliçe için çoğu zaman uygun koşulları ayarlamanız yeterlidir.

Starliçe, yani cennet kuşu çiçeği bakımı bazı noktalara dikkat edilerek kolaylıkla yapılır. Temel olarak bu güzel çiçeğin bakımında her zaman sulamaya, aldığı ışığa ve bulunduğu yerin sıcaklığına dikkat etmek gerekir. Daha geniş anlamda doğru bakım adımları şu şekilde sıralanır:

Starliçe Çiçeği Sulaması

Anavatanı Güney Afrika olan starliçe çiçeğinin sulaması, bakımında en önemli ayaklardan biridir. Bu nadide bitkinin su ihtiyacı bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterir. Suyu sevse de çok aşırı ve dengesiz sulanması, gelişimi üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Buna bağlı olarak çiçeğin su ihtiyacının anlaşılmasının en iyi yolu toprağını kontrol ederek suyunu vermektir. Nemi azalan toprağın sulanması her zaman kolay olur.

Özellikle dev starliçe bakımında bitkinin yapraklarının da nemlendirilmesi özellikle tavsiye edilir. Starliçe çiçeği, kuru havası olan bölgelerde, ilkbahar ve yaz aylarında bol suyu sever. Kış aylarında ise toprağı kuruduğu zaman su vermek yeterlidir. Starliçe bakımı için sulamasının aksatılmaması çok önemlidir.

Starliçe Çiçeği Saksı Değişimi

Bir diğer adı ile cennet kuşu çiçeği saksı değişimi, bitki büyümeye başladıktan sonra belirli aralıklarla yapılmalıdır. Güneşten çok hoşlanan bu bitki, aynı zamanda köklerinin sağlıklı gelişmesi için geniş ve rahat bir ortamları sever. Starliçe çiçeği saksı toprağı ise her zaman nemli kalmalı ve ıslak olmamalıdır.

Dayanıklı bir bitki olan starliçe bakımı iyi yapıldığı takdirde boyları sekiz metreye kadar uzar. Büyüdükten sonra dev starliçe diye adlandırılan bu bitkinin yaprak boyları ise 1 metreye kadar ulaşır. Harika çiçekler veren starliçe çiçeği, özellikle ev ortamında iken köklerinin rahat edeceği saksılara dikilmelidir.

Starliçe Çiçeği Hangi Sıcaklıkta Yetişir?

Starliçe Bakımı: Sulama, Doğru Konumlandırma ve Çoğaltma
Starliçe çiçeiği soğuktan nefret eder!

Starliçe bakımında bir diğer önemli nokta, bitkinin yetiştirildiği ortamın sıcaklığıdır. Soğuğu hiç sevmeyen bu çiçek için 8 derece altı sıcaklıklar zararlıdır. Böyle bir ortamdan asla sağlıklı şekilde büyümez. Cennet kuşu çiçeği soğuk havalarda mutlaka korumaya alınmalıdır.

Çiçek bakımına meraklı mısınız? “Orkide yaprakları neden sarkar?” yazımıza göz atın!

Starliçe Ne Zaman Çiçek Açar?

Dünya genelinde en çok yetiştirilen tropikal bitkilerden olan Starliçe ne zaman çiçek açar? sorusu, doğal olarak en çok merak edilen konulardan biridir. Starliçenin çiçek vermesi için en az üç yaşına kadar büyümesi gerekir. Bazı durumlarda ve bakımı iyi yapıldığı takdirde daha da erken çiçeklendiği de görülür. Coğrafi koşullara ve bakımına bağlı olarak bazı starliçe bitkileri 5. yıldan sonra da çiçek verebilir.  

Genel olarak çiçek vermeye başladığı ay nisan ayıdır. Bu çiçeklenme bulunduğu coğrafyaya göre haziran ayına kadar olabilir. Starliçe bakımı doğru ve eksiksiz olduğu zaman yılın her ayı çiçek vermeye devam eder. Bakımı kolay olsa da gereken özen gösterilmediği takdirde çok az çiçek verebilir. Çiçek vermeye başladığı zaman ise bitkinin özellikle soğuktan ve cereyandan korunacak bir yerde olması da önemli bir ayrıntıdır.

Starliçe Nasıl Çoğaltılır?

Starliçe Bakımı: Sulama, Doğru Konumlandırma ve Çoğaltma
Starliçe çiçeğini iki farklı yoldan çoğaltabilirsiniz.

Bu çiçeği merak edenlerin en çok araştırdığı konulardan bir diğeri de “Cennet kuşu çiçeği nasıl çoğaltılır?” sorusunun yanıtıdr. Starliçe bakımı hususunda belirli aralıklarla budanması gerektiğine de dikkat etmek gerekir. Bu budama esnasında ise çoğaltmak için dallar elde etmek mümkündür. Çoğaltma yapmak oldukça kolaydır ve bunu yapmanın genelde iki yolu vardır:

  • Bölünerek çoğaltmak
  •  Tohum kullanmak

Bölünerek çoğaltmak en sık kullanılan yöntemdir. Üstelik bu şekilde çiçeği kısa sürede çoğaltma şansı bulunur. Bunu yapmak içinse öncelikle bitkinin olgunlaşması ve yeterince büyümesi gerekir. Bu duruma geldiği zaman bitkinin ana gövdesinden kolaylıkla ayrılan bir parçası nazikçe koparılarak uygun koşullarda başka bir saksıya dikilir. 

Starliçe çiçeğini çoğaltmak için tohum kullanmak ise daha zor bir yöntemdir. Çünkü bu yolla yeni çiçeğin gelişmesi daha uzun sürer.

Starliçe Ne Kadar Sürede Büyür?

Anlam olarak sevgi ve dostluğu temsil eden starliçe çiçeği yetiştiricilerinin en çok merak ettiği diğer bir konu “Starliçe ne kadar sürede büyür?” olur. Çiçeğin yetiştirildiği coğrafyaya göre değişse de bu bitkinin büyümesi ve çiçek vermesi 3 yıl ile 5 yıl arasında olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Starliçe Çiçeği Güneşi Sever mi?

Tropikal iklim bitkisi olan Starliçe nemi ve bol güneşi sever.

Starliçe Evde Yetişir mi?

Starliçe dayanıklı ve doğru bakıldığı zaman evde de çok kolaylıkla yetişen bir bitkidir.

Starliçe Çiçeği Kışın Hangi Aralıklarla Sulanmalıdır?

Kış aylarında suya ihtiyacı azaldığından dolayı 10 günde bir sulamak yeterlidir. Starliçe için en ideal sulama yöntemi ise toprağı kuruduğu zaman su vermektir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir