Bitkiler

Orkidenin Yaprakları Neden Sarkar? 

Orkidenin Yapraklari Neden Sarkar

Orkide yetiştirenlerin merak ettiği “Orkidenin yaprakları neden sarkar?” sorusuna verebileceğimiz farklı yanıtlar bulunuyor. Orkidenin güzel yaprakları ve çiçeklerinin çeşitli nedenlerden dolayı sarkması, bu çiçeği besleyenlerin sıklıkla karşılaştığı bir problemdir. Bu problemin ise pek çok nedeni vardır. Gelin, “Orkidenin yaprakları neden sarkar?” konusuna daha yakından bakalım. 

Orkide Yaprakları Neden Sarkar?

Orkide Yapraklari Neden Sarkar
Orkide yaprakları neden sarkar diye düşünüyorsanız, bu soruya birçok farklı yanıt verileceğini bilmelisiniz.

Sarkan orkide yaprakları kötü bir görüntü oluşturduğu gibi bitkinin daha da zayıflamasına neden olur. Yapraklarının sarkmasına sebep olan en önemli sorun, su eksikliğidir. Düzenli olarak sulanmayan orkidelerde yaprak sarkması görülebilir. Aynı zamanda fazla sulamak da orkidenin yapraklarını cansızlaştırarak sarkmasına neden olur. 

“Orkidenin yaprakları neden sarkar?” sorusuna yanıt verirken toprak bakımına da değinmemiz gerekiyor. Toprak bakımı, orkide için oldukça önemlidir. Doğru ve temiz toprak kullanılmaması halinde yapraklarda sarkma meydana gelir. Bunun yanı sıra köklerini kesmek ve yanlış budamak da yaprakların sarkmasına neden olur. Ayrıca çeşitli hastalıkların yaşanması yaprakların sarkmasına yol açacaktır.

Orkide Yaprak Sarkması Nasıl Engellenir?

“Orkidemin yaprakları buruştu” ya da “sarktı” diyorsanız, bu sorunu yaşayan pek çok kişi olduğunu bilmelisiniz. Orkide sevenlerin zaman zaman yaşadığı bu sorunu engellemek mümkündür. Aşağıdaki adımları takip etmeniz işe yarayacaktır:

  • İlk olarak orkideyi saksıdan çıkarmak gerekir. Bitkinin çürüyen kökleri temizlenmelidir.
  • Köklerde böcek ya da parazitler varsa onlar temizlenmelidir.
  • Saksıya koymadan önce saksı da iyice temizlenir. Eğer orkideye uygun değilse değiştirilmelidir.
  • Bitkini toprağı yenilenmeli ve düzenli aralıklarla havalandırılmalıdır.
  • Orkideyi çok fazla olmayacak şekilde sulanmalıdır. Aynı zamanda uygun güneş ışığı alacağı yere yerleştirilmelidir.
  • Sararan veya çürüyen yaprakları sağlam yapraklara zarar vermeden kesilmelidir.

Orkideler hassas yapılı bitki oldukları için ilgi ve bakımı çok sever. Bundan dolayı gereken özveriyi göstermek oldukça önemlidir.

Orkidenin Yaprakları Neden Yumuşar?

“Orkidemin yaprakları yumuşadı, ne yapmalıyım?” sorusunun yanıtını pek çok kişi merak eder. Bu soruya, su basması olarak yanıt verilebilir. Bitkiye fazla su verildiğinde saksıda su basması meydana gelir. Bu da narin yapılı orkideye ağırlık yapar ve yaprakların sarkmasına neden olur. Yaprak sarkmasına, “unlu bit” ismi verilen bir böcek de sebep olabilir. Bu böcek, kökleri ve yaprakları kemirerek yaprakları yumuşatır. 

Yanlış saksı tercih etmek de orkidenin yapraklarında sarkmaya neden olur. Dar ya da geniş saksı kullanmak bitkinin yaşamasını zolaştırır. Hava akışını sağlayabilen saksılar kullanmamak veya kötü saksılar tercih etmek yapraklarda yumuşama yapar. 

“Orkidenin yaprakları neden sarkar?” sorusuna vereceğimiz son yanıt ise ortamın havasıdır. Havasız ortamda bulunan orkidelerde yaprak yumuşaması meydana gelir. Ayrıca bilmeniz gereken bir konu daha bulunuyor. Birtakım yaprak hastalıkları, orkide yapraklarının yumuşamasına sebebiyet verir. Peki, bu hastalıklar nelerdir?

Orkide Yaprak Hastalıkları Nelerdir?

Orkide yapraklarının sarkmasına ya da yumuşamasına neden olan bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıklara bazı bakteri veya virüsler sebep olur. Aynı zamanda çeşitli mantarlar da orkidelerin yapraklarını hasta eder. Bu hastalıklar aşağıdaki gibidir:

  • Orkide yaprak hastalıkları arasında en yaygın görüleni “Benek” hastalığıdır. Yaprakları sarkıtan ve yumuşatan bu hastalık bitkinin çürümesine de yol açar. Aynı zamanda köklerini de çürüten bu hastalık kısa sürede tedavi edilmezse bitkinin ölmesine sebep verebilir.
  • Orkidelerin yapraklarını hasta eden ve yumuşamasına neden olan diğer etken ise mantarlardır. Mantarlar, bitkinin büyümesini engelleyerek yok olmasına sebebiyet verir. Ayrıca yaprakların direncini düşürerek buruşmasına da yol açabilir.
  • Yaprakların sarkmasına ve özellikle buruşmasına virüsler de neden olabilir. Bitkinin toprağında bulunan virüsler, çeşitli hastalıklara yol açarak yaprakların ve diğer kısımların yapısını bozar.

Orkideyi yaprak hastalıklarından kurtarmak için bitkinin toprağı ve saksısı düzenli aralıklarla değiştirilmelidir. Aynı zamanda hastalıklardan kurtulması için ilaçlama yapılmasına özen gösterilmelidir.

Yaprakları Yumuşayan Orkide Nasıl Canlanır? 

Çeşitli nedenlerden dolayı “Yaprakları yumuşayan orkide nasıl canlanır?” sorusunun yanıtı merak edilir. Yaprakları yumuşayan orkideleri canlandırmak için toprağı sık sık temizlemek veya havalandırmak gerekir. Bununla birlikte doğru zamanlarda sulamak ve doğru saksıya dikmek de önemlidir. Sararan yaprakları kesmek, güneş ışığına koymak ve düzenli bakım yapmak da bitkinin canlanmasını sağlar.

Bitki bakımı hakkında derlediğimiz “Bitkilerin Yaprak Uçları Neden Kurur?” içeriğimiz de hoşunuza gidebilir.

Sıkça Sorulan Sorular 

Orkideye Gübre Vermek Yaprakların Yumuşamasını Önler mi?

Gübre vermek, çiçeğin daha hızlı büyümesine neden olabilir. Fakat yumuşamasını önlemez.

Orkideler Hangi Aralıklarla Sulanır?

Haftada bir kez sulamak bitkinin canlılığı için idealdir.

Orkide için İdeal Oda Sıcaklığı Kaçtır?

Bu bitkiler için ideal oda sıcaklığı 20-25 derecedir.

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir