Bildiğiniz üzere 14 Mayıs Pazar günü, genel seçimlerin ilk turu gerçekleşti. Seçimin ikinci tura kalmasıyla birlikte muhalif seçmen, hayal kırıklığı yaşadı. Bu olayın sonunda Kemal Kılıçdaroğlu’nun şimdiye kadar kaybettiği seçimler, birçok kişi tarafından araştırılıyor. Biz de içeriğimizde “Kılıçdaroğlu toplam kaç seçim kaybetti?” sorusuna yanıt vereceğiz. Sonrasında 2010 senesinden başlayarak kaybettiği seçimleri ele alacağız. Yazının sonunda ise bir değerlendirme yapacağız.
Kemal Kılıçdaroğlu Kimdir?
İçeriğimize başlamadan önce Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi hayatıyla alakalı biraz bilgi verelim. Bay Kemal veya Gençlerin Demokrat Dedesi olarak kendini tanıtan Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Aralık 1948 tarihinde doğdu. İki partinin seçime girebildiği 2002 genel seçimlerinde İstanbul 2. Bölge milletvekiliydi. Tarih 2010 yılını gösterdiğinde referandumda ise CHP’nin genel başkanıydı.
Deniz Baykal’dan sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin başkanı olarak hala görev yapıyor. Yani, 13 seneden bu yana kendisini CHP’nin lider koltuğunda görüyoruz. Peki, Kılıçdaroğlu Erdoğan’a karşı kaç seçim kaybetti? 2010 senesinden bu yana Kılıçdaroğlu’nun kaybettiği seçimlerle içeriğimize devam edelim.
Kılıçdaroğlu Erdoğan’a Karşı Kaç Seçim Kaybetti?
Son dönemlerde “CHP’nin başına geldiğinden bu yana kaybediyor.” Söylemini sık sık duyuyoruz. Buna karşı, muhalif seçmen, bazen seçimden aldığı sonuçları olumlu yönden değerlendiriyor. Ancak gerçekten durum böyle mi? Kılıçdaroğlu’nun kaybettiği seçimlere bakıldığında konuyla alakalı yorumu size bırakıyoruz.
2010 Referandumu
Türkiye, 2010 senesinde anayasa değişikliği için halk oylamasına gitti. 26 maddenin değişmesi teklifi, o dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından halka sunuldu. CHP, bu dönem “Hayır” kampanyası yürütmüştü. Ancak sonuç, ana muhalefetin istediği gibi çıkmadı ve Kılıçdaroğlu, seçimi büyük farkla kaybetti. Evet oyu, %57.88’ken hayır %42.12 olarak tamamlandı.
2011 Genel Seçimleri
Kılıçdaroğlu’nun CHP genel başkanı olmasının ardından ilk genel seçim, 2011 senesinde gerçekleşti. Bu süreçte uzun zamandır CHP’nin başkanı olan Deniz Baykal’ın gitmesi ve yerine Kemal Kılıçdaroğlu’nun gelmesinin birazda olsa partiyi tazelediğini söyleyebiliriz. Ancak CHP, yine ana muhalefet olarak yola devam etti. Seçimde AKP, %49.83 oy almıştı. CHP ise 3,5 milyon kadar seçmeni, partisine oy vermeye ikna ederek %25.98 oranına yükseldi.
2014 Yerel Seçimleri
CHP, 2014 yerel seçimlerinde oldukça iddialı isimlerle yola çıkmıştı. Ancak beklediğini yine alamadı. Çünkü seçim sonuçlarına göre AKP, %45.6 CHP ise %27.8 oy aldı. Kılıçdaroğlu, bu süreç yaşandığında istifa etmeyeceğini ve mücadeleye devam edeceğini söylemişti. Aynı zamanda ilerleyen seçimlerde daha güçlü hale geleceklerini dile getirmişti.
“CHP neden Mansur Yavaş’ı göstermiyor?” yazımız da ilginizi çekebilir.
2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
Türkiye’de en garip seçimlerden birinin 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü halkın adını dahi bilmediği bir isimle çıktı CHP ve MHP: Ekmeleddin İhsanoğlu. Hal böyle olunca CHP’ye oy verenler bile boykot etmeyi düşündü. Çıkan sonuçta CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu adına büyük bir başarısızlıktı. Çünkü Erdoğan, %51.08 ile cumhurbaşkanı adayı oldu. İhsanoğlu, %38.4 oy alırken Selahattin Demirtaş’ın oyu %9.8’di.
Kılıçdaroğlu, çıkan sonuçlardan sonra tatile giden seçmenini suçlamıştı. Eğer seçmenleri oy verseydi seçimin ikinci tura kalacağını söylemişti. Ayrıca Ekmeleddin İhsanoğlu ile alakalı tekrar seçim olsa yine aday gösteririm demişti. Ancak söylemeliyiz ki Ekmeleddin Bey, şu anda AKP ile ittifak yapan MHP’de siyasi hayatına devam ediyor.
7 Haziran 2015 Genel Seçimleri
Bu yıl, hala daha “Belki AKP iktidarda kalmazdı.” söyleminin geçtiği dönemdir. Çünkü AKP 2015 genel seçimlerinde tek başına iktidar kuramadı. Hükümetin kurulması için de koalisyon şarttı. 7 Haziran’da AKP %40.87, CHP %24.95, MHP %16.26 ve HDP %13.12 oy almıştı. O dönemde, CHP-MHP-HDP koalisyonunun kurulması, bazı seçmenler tarafından destekleniyordu. Ancak MHP, bunu kabul etmedi ve olaylar daha farklı yönde gelişti.
Bir dönemin kapanması olarak nitelendirilen seçimden sonra CHP-AKP koalisyonuyla ilgili görüşmeler başladı. Ancak buradan da beklenen sonuç çıkmadı. Daha sonra erken seçim kararı alındı ve 1 Kasım 2015 tarihinde Türkiye tekrar bir seçime gitti.
1 Kasım 2015 Tekrarlanan Seçim
Koalisyonun kurulamamasıyla birlikte 2015 seçimlerinin tekrar edilmesine karar verildi. Tekrarlanan seçimde AKP %49.49 oy aldı ve CHP %25.31’de kaldı. MHP, bu seçimde %11.90 oy almıştı. HDP’nin oyu ise %10. 76 oranındaydı. Bir koalisyonun kurulamaması, seçimin tekrarı ve daha birçok neden, CHP genel başkanının istifasıyla alakalı soruların sorulmasına neden olmuştu. Kemal Kılıçdaroğlu, o dönem, kurultay sürecinin devam ettiğini söylemişti. Aynı zamanda seçimde başarısızlığı kabul etti.
2017 Referandumu
İşte Türkiye’nin kaderini belirleyen o yıl. Bu sene, Türkiye’deki parlamenter sistem yerine “Partili Cumhurbaşkanlığı” sisteminin gelmesine yönelik bir seçim yapıldı. Aynı zamanda yeni sistemde meclisteki milletvekili sayısının 550’den 600’e yükseleceğine dair madde de vardı. O dönemi hatırlarsanız furya koptu. CHP ve genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu sistemin Türkiye’ye uymayacağını dile getirdi. Hatta muhalif seçmen, bu konuda umudunu seçime kadar korudu.
Sistem değişikliğiyle alakalı maddeleri içeren anayasa teklifi, %51.04 ile kabul edildi. Sandıktan %48.6 oranında da hayır oyu çıkmıştı. Ancak genel başkan, yine bunu olumlu yönde değerlendirdi. Halkın %50’sinin bu sistemi istemediğini dile getirdi. Aynı zamanda eşitsizlik içinde propaganda yapmak durumunda kaldıkları, dolayısıyla bu sistemin götüreceklerini halka anlatamadıkları söylendi.
2018 Genel Seçimleri
Muhalefetin seçmenlerine en fazla umut aşıladığı günlere dönelim. Evet, Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı adayı olduğu tarihe. Artık ülkede “Partili Cumhurbaşkanlığı” diye bir sistem hakimdi. CHP ve pek çok muhalif partinin amacı, bu sistemden kurtulup parlamenter sisteme geri dönmekti. Muharrem İnce, seçim dönemine kadar halka büyük umutlar verdi. Ancak sonuç yine Erdoğan’ın lehine çıktı ve cumhurbaşkanı oldu.
2018 genel seçimleri, Erdoğan %52.54 oy aldı. İnce’nin oy oranı ise %30.67’ydi. Böylece seçim ilk turda bitti ve “Adam Kazandı.” mesajıyla muhalif seçmen, umutsuzluğa düştü. Kılıçdaroğlu’nun istifa etmesi, bu seçimden sonra da konuşuldu. Ancak Kılıçdaroğlu, AKP’nin 7 puan kaybetmesini başarı olarak gördü ve istifa etmeyeceğini açıkladı.
31 Mart 2019 Yerel Seçimleri
Aslında Cumhuriyet Halk Partisi açısından değerlendirildiğinde büyükşehirleri almaları, bir başarı olarak sayılıyor. Ancak Türkiye’nin geneli, bu seçimde de AKP’ye oy verdi. Seçimde Ankara, İstanbul, Adana gibi pek çok büyükşehir belediyesini CHP aldı. Fakat hala daha İç Anadolu’ya inemediği bir gerçekti.
14 Mayıs 2023 Genel Seçim
Bildiğiniz gibi başkanlık sistemini istemeyen önemli bir kitle var. Bu nedenle neredeyse Türkiye’de sağ-sol ayırt etmeksizin birçok parti, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını destekledi. Öyle ki CHP, yanına sağ görüşlü partileri alarak bir 6’lı Masa oluşturdu. İlerleyen süreçte masada anlaşmazlıklar olsa da en sonunda Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasına karar verildi.
Seçim sürecinde halkın yaşadığı umut, oldukça büyüktü. Yaşanan ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere ülkenin refahındaki düşüşten dolayı ilk turda seçimin biteceğine inanılıyordu. Ancak durum, sanıldığı kadar kolay değildi. Çünkü Erdoğan %49.50, Kemal Kılıçdaroğlu, %44.89 oy aldı. Sinan Oğan’a ve adaylıktan çekilmesine rağmen Muharrem İnce’ye de oy verildi. Bu sonuçlar neticesinde seçim ikinci tura kaldı.
Sadece ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu kaybetmedi. Aynı zamanda CHP, tekrar istediği oy oranına ulaşamadı. Daha doğrusu, oylarında bir artış görülmedi. Seçim sonuçlandığında Erdoğan’ın artık güvenoyu alamadığı sıkça dile getirildi ve ikinci tura hazırlıklar başladı. Ancak artık muhalif seçmenin umudu tükendi.
28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi
İlk turdan 2 hafta sonra bir cumhurbaşkanlığı seçimi daha gerçekleşti. Seçim sonucu, Erdoğan lehine sonuçlandı ve tekrar cumhurbaşkanı oldu. Bu noktada ise CHP’nin daha önce milletvekili çıkaramadığı yerlerde milletvekili çıkarması başarı sayıldı. Seçim sonuçlarından sonra halk arasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun istifa edip etmemesi gerektiği, tartışmaları beraberinde getirdi.
Ek: 2009 Yerel Seçimleri
Kemal Kılıçdaroğlu, CHP genel başkanı olmadan önce bir yerel seçimde AKP’ye karşı kaybetmişti. O dönem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak aday gösterilmişti. Karşısındaki AKP’li isim ise Kadir Topbaş’tı. Kılıçdaroğlu, aldığı %28.92 oyla Kadir Topbaş’a karşı kaybetmişti. Daha sonrasında yola CHP genel başkanı olarak devam etti.
Kemal Kılıçdaroğlu Kaç Kere Cumhurbaşkanı Adayı Oldu?
Bildiğiniz üzere şuanda karşımıza pek çok video ve yazı içeriği çıkıyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun her seçim cumhurbaşkanı adayı olduğundan tutun da ülkede bir dönem başbakanlık yaptığına kadar. Öncelikle Kılıçdaroğlu, CHP’nin genel başkanı olduğundan bu yana hiç iktidara gelmedi. Ayrıca “Kemal Kılıçdaroğlu kaç kere cumhurbaşkanı oldu?” sorusunun cevabı, bir defadır. 2023 senesinden önce yapılan seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu, farklı isimleri aday göstermişti. Aday olduğu 2023 seçimini de 2. Turda kaybetti.
Kılıçdaroğlu Kaç Seçim Kaybetti?
Uzun zamandır siyaset sahnesinde gördüğümüz Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok fazla seçimi kaybettiğini söylememiz gerekiyor. Henüz Deniz Baykal’dan görevi almadan önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kaybetmişti. Daha sonra siyasi hayatına Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurultayı sonucu, genel başkan olarak seçildi.
Genel başkan olduktan sonra oy oranında artışlar gerçekleşti. Ancak Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı olamadı. Aynı şekilde partisi CHP, hala daha ana muhalefette. Erdoğan karşısında toplamda 11 seçimi kaybetti. Tabii ki bu durum, genel başkan olduktan sonra gerçekleşti. Bu kadar fazla seçim kaybetmesinin ardından muhalifler, Kılıçdaroğlu’nun istifa edip etmeyeceğini merak ediyor.
Kemal Kılıçdaroğlu İstifa Edecek Mi?
İçeriğimizde Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaç seçim kaybettiğini anlattık. Özellikle 2023 senesindeki seçim sonuçları, Kılıçdaroğlu’nun artık istifa etmesi gerektiği düşüncesini güçlendirdi. Aynı yıl, seçim kaybeden Yunanistan’ın Radikal Sol Koalisyon Partisi’nin başkanı sosyalist lider Çipras, istifa edince Kılıçdaroğlu’na örnek gösterildi.
CHP’ye oy veren birçok muhalif, Kılıçdaroğlu’nun istifa etmesini düşünüyor. Ancak bir yandan “o, olmazsa kim yapacak” iddiasında bulunan kişiler var. Açıkçası bu konuda, biraz daha gerçekçi bakmak gerekir. Çünkü siyasi düşüncelerde kişilerden ziyade partilerin program ve tüzükleri daha önemlidir. Sürekli liderlik anlayışıyla gitmek, bir yerden sonra yolu daha fazla tıkar. Ayrıca bir başarısızlık sonucu bırakıp gitmek, onurlu bir eylemdir. Yani, parti büyümelidir, kişiler gelip geçicidir.
İstifa etmemesini düşünen kişiler ise Kılıçdaroğlu’ndan başka birleştirici bir lider olmadığını düşünüyor. Aslında genel olarak naif tutumundan dolayı haklılık payı olabilir. Peki, sizce artık Kemal Bey, istifa etmeli mi yoksa koltukta kalmalı mı?
Sıkça Sorulan Sorular
Kılıçdaroğlu Hangi Seçimleri Kaybetti?
2010 senesinden 2023 genel seçimlerine kadar Kemal Kılıçdaroğlu, 11 seçim kaybetmiştir. Ayrıca 2009 yılında da İstanbul Büyükşehir Belediye’sini alamadı.
2023 Seçiminde Kılıçdaroğlu Yüzde Kaç Oy Aldı?
Son seçimlerde Kılıçdaroğlu, %47.84 oy aldı. Erdoğan ise %49.52 oranında kalmıştı. Bu nedenle seçim 28 Mayıs 2023 tarihinde ikinci tura kaldı.
Birinci Turda Kemal Kılıçdaroğlu Kaç Oy Aldı?
Kemal Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs seçiminde %44.88 oranında oy aldı.