Bitkiler

Frankincense Nedir? Faydaları ve Kullanımı 

Frankincense Nedir? Faydaları ve Kullanımı

“Frankincense nedir?” sorusuna; Boswellia cinsi ağaçların gövde kabukları soyularak elde edilen bir tür bitkisel reçinedir, yanıtını verebiliriz. Aromatik yapısından ve faydalarından dolayı; hijyen, takviye, gıda, kozmetik gibi alanlarda, farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Biz de içeriğimizde “Frankincense nedir?” sorusuyla birlikte faydaları ve kullanımını inceliyoruz.

Frankincense’in Tarihi

Yapılan tarihsel çalışmalarda karşımıza çıkmasıyla beraber geçmişte insanların bu bitkisel üründen yoğun bir şekilde faydalandığını söyleyebiliriz. Mısır coğrafyasında yapılan kazı çalışmaları sonucunda insanoğlunun bu bitkisel ürünle dostluğunun 3.000 yıllık bir geçmişi olduğu biliniyor. Ayrıca Eski Mısır’da kadınların gözlerinde kullandığı sürmenin, Frankincense’in yakılmasıyla ortaya çıktığına dair araştırmalar mevcuttur.

Frankincense Hakkında Yapılan Tıbbi Araştırmalar

Frankincense Nedir?
Frankincense’in tıbba yönelik pek çok faydası vardır.

Modern tıpta buhur üzerine yapılan araştırmalar, hala devam ediyor. Gündelik yaşam için doğruluğu kanıtlanan faydalarının yanında ileri düzey hastalıkların tedavisinde de kullanılabileceği üzerine çalışmalar yapılıyor.  Bazı araştırmalar başlıca şunlardır:

  • Frankincense’in Çeşitli İltihaplar Üzerindeki Etkisi: Frankincense’in yapısında bulunan bosvelik gibi asitlerin uzun vadeli iltihaplanmalar üzerinde etkiye sahip olabileceği düşünülüyor.
  • Kanser Hücreleri ile Savaşabilir: Hala yürürlükte olan klinik çalışmalarda bu bitkisel çözümün sadece iltihaplarla savaşmakla kalmayıp kanserle hücreleriyle de mücadele edebileceği araştırma konusudur.

İleri düzey hastalıklar üzerinde hala çalışılmasına karşın gündelik hayattaki bazı problemlerle ilgili olarak belirttiğimiz üzere buhurun başarısı kanıtlanmıştır. Bu kullanım alanları, üründen elde edilen doğal yağlara ve tütsülere dayanmaktadır.

Frankincense Yağı Faydaları

Frankincense Oil, diğer adıyla Akgünlük yağı, geleneksel tıpta yüzyıllarca kullanılmış doğal bir ilaç olarak kabul edilir. Bilimsel araştırmalar eşliğinde de kullanıldığı tedavi çalışmalarından bazılarının başarısı kanıtlanmıştır:

  • Ağız sağlığının korunması: Buhurun yapısından gelen bosvelik asitler, oral enfeksiyonları önleyebilir. Diş ağrıları, ağız kokusu ve diş iltihabı gibi alanlarda etkili bir seçenektir.
  • Cilt Sağlığı: Düzenli kullanımla beraber, kırışıklıklar ve ciltteki renk değişimleri gibi durumların önüne geçilebilmektedir.
  • Hafızayı İyileştirir: Yapılan araştırmalar sonucunda buhur yağının öğrenme işlevlerinde ve hafıza gücünde etkili olduğu görülmüştür.
  • Hormonları Dengeler ve Doğurganlığı İyileştirir: Bu alandaki araştırmalar sınırlı olmakla beraber, yağın hormon seviyelerini dengeleyerek menstrüasyon ve menopozla ilgili semptomları azalttığı düşünülmektedir.
  • Uyku, Sindirim Gibi Vücutsal Fonksiyonlar: Buhur yağı, kronik stres düzeylerini düşürmekte etkilidir. Bu şekilde kişiye doğal bir rahatlık sağlayarak uykuya dalmasını kolaylaştırır. Ayrıca sindirim sistemi üzerinde de etkili olan buhur yağı, bağırsak hareketlerini teşvik eder ve mide ağrılarının, şişkinliklerin, bulantının önüne geçer.

Frankincense, geçmişte özellikle tıp alanında genelde doğu coğrafyasında kullanılan bir üründür. Hatta İbni Sina’nın ateş düşürücü olarak önerdiği bilinmektedir. Bunun yanında, geçmişte kozmetik alanında ve dini törenlerde de buhurdan yararlanılmıştır.

Frankincense (Buhur) Yağı Nasıl Kullanılır?

Frankincense Nedir?
Buhur olarak Frankincense’İ farklı şekillerde kullanabilirsiniz.

Frankincense yağının geniş ve çeşitli kullanım yolları vardır. Bunlar arasında güvenliği kanıtlanmış olanları aşağıda bulabilirsiniz:

  • Bir buhurdanlık veya difüzör yardımıyla yararlanabilirsiniz: Frankincense yağını tek seferde 15 damlaya kadar buhurdanlığınızda kullanabilirsiniz. Herhangi bir yan etki doğurmaması için ortalama soluma sürenizi 1 saatin üzerine çıkarmayın.
  • Cildinizi Nemlendirmek İçin Kullanabilirsiniz: Düzenli olarak kullandığınız nemlendiricinize veya vücut losyonunuza birkaç damla esansiyel buhur yağı ilave ederek cildinizdeki kırışıklıkları giderebilirsiniz. Bu şekilde; egzama, kızarıklık ve iltihaplara karşı önlem alabilirsiniz.
  • Bir Sprey Şişesi Yardımıyla Ev Ortamındaki Kötü Kokuları Bastırmakta Kullanabilirsiniz: 5-6 damla buhur yağını, 3 bardak saf su ve 1 yemek kaşığı kabartma tozuyla birleştirerek oda spreyi olarak yararlanabilirsiniz. Bu şekilde, ev içerisinde oluşan rahatsız edici kokuları, sakinleştirici etkisi olan misk aromalı bir aromayla değiştirebilirsiniz.
  • Yüzey Temizliğinde Kullanılabilecek Bir Sprey Oluşturabilirsiniz: 10 damla buhur yağını, 2 bardak sıcak su, 1 bardak beyaz sirke ve ¼ ölçüsünde kabartma tozuyla karıştırarak temizlikte kullanabileceğiniz doğal bir sprey elde edebilirsiniz.

Kullanım alanı son derece geniş olsa da dikkat etmeniz gereken bazı etkenler vardır. Gelin, yan etkilerini de birlikte inceleyelim.

Frankincense Yağının Kullanımında Ortaya Çıkabilecek Yan Etkiler

Frankincense yağının faydalarıyla beraber kullanımında doğabilecek yan etkiler de bulunmaktadır. Bu noktada kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Ayrıca cilt üzerinde kullanımından önce alerjik etkilerin önüne geçmek için “yama testi” yaptırılmalıdır. Dikkat etmeniz gereken diğer noktalar ise şunlardır:

  • Tercih edeceğiniz yağın kullanım amacına uygun olması gerekir. Esansiyel olarak üretilen yağlar, saf olmayabilir ve çeşitli yan etkilere sebep olabilir. Bu noktada ürün seçiminden önce özelliklerini dikkatle incelemeniz gerekir.
  • Frankincense yağının buhurdanlıkla kullanımında (sağlığınız açısından) bulunduğu ortamdaki havayı soluma süreniz 1 saati aşmamalıdır.
  • Ağız sağlığı ve sindirim kolaylığı için oral yolla olan tüketimlerinizden önce uzman görüşü almanız ve gerekli alerji testlerini yaptırmanız gerekmektedir.
  • Aşırı tüketimden kaynaklanabilecek sorunların önüne geçmek için uçucu yağları gerekli yan ürünlerle seyreltmelisiniz.
  • Hamilelik ve hamilelik şüphesi gibi durumlarda doktor görüşü almadan kesinlikle tüketmemelisiniz.

Bitki bazlı takviye gıda, hijyen ve kozmetik ürünlerinin yan etkileri kişiden kişiye göre değişebilir. Bu nedenle uzmanların tavsiye ettiği kullanım standartlarının dışında kesinlikle bu ürünleri tüketmemelisiniz. Herhangi bir yan etkiyle karşılaşmanız durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve uzmanların önerilerine göre önlem almalısınız.

Frankincense Tütsüsü

Frankincense tütsüsü, Bosweillia cinsinden sığla gibi ağaçların gövdesinden elde edilen sakızla üretilir Ayrıca hazır tütsü ürünlerine alternatif olarak gövdeden elde edilen sakız da doğrudan kullanıma uygundur. Geçmişte dini törenlerde kendisine yer bulan buhur tütsüsü, rahatlatıcı ve sakinleştirici bir kokuya sahiptir.

Frankincense tütsüsünün tatlı ve odunsu hafif kokusu vardır. Dolayısıyla tütsünün kullanımı, aşırı olmadığı takdirde yakıldığı ortamda rahatlatıcı ve mistik bir koku atmosferi yaratır.  Bu atmosferin kişiyi, sakinleştirdiği ve stres düzeyini düşürdüğü bilinir. Ayrıca bu etkenler dahilinde uykusuzluk problemi gibi durumlarda da kişiye yardımcı olduğu söylenebilir.

Frankincense Tütsüsü Nasıl Kullanılır?

Frankincense’in yağ formunda, buhurdanlıkla kullanımı haricinde tütsü formunda faydalanabileceğiniz iki kullanım şekli vardır:

  1. Frankincense tütsüsünü güvendiğiniz bir sağlayıcıdan çubuk biçiminde temin ederek kendi tütsülüğünüzde yakabilirsiniz.
  2. Sakız formundaki işlem görmemiş reçine tütsüsünü herhangi bir elektrikli tütsülük yardımıyla veya köz haline getirmek kaydıyla en doğal haliyle kullanabilirsiniz. Bu şekilde tütsüden en yüksek verimi elde edebilirsiniz.

Tütsü kullanımında doğru ölçü belirlendiği sürece herhangi bir yan etki bulunmaz. Aşırıya kaçtığınızda, solunum yolu rahatsızlıklarına veya baş ağrısı gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle tütsüyü belirli aralıklarla kullanmalı ve yakıldığı ortamı düzenli olarak havalandırmalısınız.

Benjamin yaprakları neden sararır? Yazımıza göz atarak bilgi alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Frankincense Yağı Nedir?

Frankincense yağı, Bosweilla cinsinden ağaçların gövdesinden elde edilen reçinenin buhar distilasyonu yöntemiyle işlenmesiyle elde edilir. Özüt formunda olan saf üretimiyle beraber kozmetik olarak kullanılan seyreltilmiş esansiyel yağ biçiminde de üretimi mevcuttur. Böylece hem kozmetik alanında hem de sağlık alanında kullanıma uygundur.

Frankincense’in Türkçe Karşılığı Nedir?

İngilizce bir sözcük olan Frankincense’in Türkçe karşılığı “Buhur”dur. Ayrıca “Günlük” ve “Akgünlük” gibi anlamları da bulunmaktadır.

Frankincense’in Kullanım Alanları Nelerdir?

Frankincense’in günümüzdeki kullanım alanları;cilt bakımı, kozmetik sanayi ve tütsülerdir. Geçmişteki kullanım alanlarından ve aromatik yapısından dolayı bu alanlarda oldukça rağbet görür.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir