SporSağlık

Hapkido Nedir? Nasıl Yapılır?

Hapkido Nedir Nasil Yapilir

Kökü Kore’ye dayanan dövüş sporları arasında önemli bir yeri olan Hapkido hakkında sıklıkla ‘Hapkido nedir?’ sorusu sorulur. Hem bedeni hem de ruhu geliştirmeyi amaçlayan bu dövüş sporu 3000 yıllık tarihi bir geçmişe sahiptir.

Terim adını; ‘hap’, ‘ki’ ve ‘do’nun birleşiminden alır. Bunlardan hap, ruh ve vücut birlikteliğini; ki, yaşam enerjisini; d ise eğitimi ve sanatı kapsar. Kelimelerin birleşimi de Hapkido’nun felsefesini anlatır.

Kore savunma sanatının merkezinde ortaya çıkan bu spor; saraylar, Budizm başta olmak üzere farklı dinlerin tapınakları ve savunma sanatının esasını oluşturan karargahlarda gelişme gösterir. Ruh ve beden bütünlüğünü nihai amaç durumuna getiren Hapkido dövüş sporunun detaylarına yazının devamında ulaşabilirsiniz.

Hapkido Araçları

Hapkido Araclari
Hapkido araçları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız okumaya devam edin!

Savunma sanatlarında farklı birçok araç gereç kullanılır. Bir çeşit dövüş sporu olan Hapkido’da da günlük hayatta kullanılan nesneler yer alır. Spor aktivitesini çeşitlendirmek amacıyla tercih edilen bu nesneler aşağıdaki gibidir:

  • Sopa
  • Toka
  • Şemsiye
  • Yelpaze
  • Bıçak

Günlük hayatta farklı amaçlara hitap eden bu eşyalar, Hapkido sanatında el ve ayak teknikleri, akrobatik hareketler, farklı jimnastik türleri ve fırlatma gibi birçok aktiviteyle birleşerek kullanılır.

Farklı meditasyon teknikleriyle beraber nefes egzersizleri, sanattaki bölümler arasındadır. Tüm bunlar, dövüşle ilgilenenlerin enerjisi yüksek, ruh ve beden farkındalığını ve gelişimini tamamlamalarına etki etmektedir.

Hapkido Ne İçin Yapılır?

Esasında Hapkido, saldırı amacında olan bir sanat değildir. Sporun en önemli hedefi insanın hem bedenini hem de ruhunu geliştirerek, kişisel farkındalık oluşturmasıdır. Hapkido hareketleri sonunda birey, ruhani ve bedensel gelişimini tamamlamış bir hissiyata kapılır. Dövüş sanatında herhangi bir yaş kısıtlaması olmamakla beraber hem kadınlar hem de erkekler için uygundur.

Hapkido Teknikleri Nelerdir?

Hapkido Teknikleri Nelerdir
Hapkido teknikleri nelerdir sorusuna da içeriğimizin devamında yanıt verdik!

Hapkido teknikleri, diğer dövüş sporlarındaki hareketlerin sentez ve birleşiminden oluşmaktadır. Bu sanatta; tekme, yumruk, fırlatma ve savuşturma gibi çeşitli kombinasyonların bulunduğu, tam temaslı ve yüksek enerjili tekniker oldukça yaygındır. Sporcunun doğrusal değil dairesel hareketler yaparak rakibin kafasını karıştırmaya çalışması, önemli tekniklerden biridir.

Hapkido sanatıyla uğraşanlar, en çok elleri kullanmaktadır. Yumruklar ve oldukça güçlü olan tekmeler, sporun önemli teknikleri arasında yer alır. Bükme ve eğme hareketleri, jimnastik türleri de dövüş sanatında yaygın olarak tercih edilir. Ayaktaki eklem kilitlerini iyi bir şekilde kullanabilen sporcu, rakibin kendine karşı yoğun enerji sarf etmesini sağlayarak avantaj yakalamayı amaçlar.

Hapkido ve Aikido Farkları Nelerdir?

Hapkido aikido farkı daha çok sanatın amacına ve kökenine dayanmaktadır. Aslında iki spor da farklı açılardan birbirlerine benzerlik gösterir. Daito-Ryu Aikijujutsu dövüş sanatının birçok dalı bulunur. Aikido ve hapkido da bunlar arasında yer alır. Teknik açıdan birbirine benzer olan sanatların temelinde ruh ve beden gelişimi vardır.

İki dövüş sanatı arasında bulunan temel farklar aşağıdaki gibidir:

  • Hapkido, kökeni Kore’ye dayanan bir spor dalıdır; Aikido ise Japonya’da ortaya çıkmış bir savaş sanatı olarak tanımlanabilir.
  • Her ne kadar Hapkido savunma sanatı olsa da içerisinde sert hücumların olduğu hareketler de bulunur. Fakat Aikido, daha az saldırı olan ve ruh gücünü kullanarak rakibi yenmeyi amaçlayan bir dövüş sporudur.
  • Dövüş sanatlarında ‘Tae Kwon Do’ bulunuyor. Aikido bunlardan ‘yu’ prensibini; Hapkido ise ‘kang’ ve ‘yu’ ilkesini baz almaktadır. ‘Kang’ savaş sırasında enerjiye önem verirken ‘yu’, olması gereken esnekliğe ulaşmayı amaçlıyor.

Aikido ve Hapkido arasındaki farklara rağmen her iki dövüş sanatı da birbirine çeşitli yönlerden benzeyen özelliklere sahiptir.

İçeriğimizi beğendiyseniz “Yoga Nidra Nedir?” yazımıza da mutlaka göz atın!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir