Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan yeni sisteme göre hukuk fakültesi mezunları, artık hâkim ve savcı sınavlarına girmeden önce de belirli prosedürlere tabi olacak. Bu bağlamda açıklamalar yapan Adalet Bakanı Tunç, hukuk fakültesi mezunlarını yakından ilgilendiren ifadelerinde, yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin ayrılığının tam anlamıyla uygulanması için yeni bir sisteme geçildiğini açıkladı. Adalet Bakanlığı’nın tartışmalara konu olan açıklamaları, kontenjan sınırlaması, hâkim ve savcı sınavlarına katılma şartları, haberimizin devamında!
Hukuk Fakültesinden Mezun Olanlar Avukatlık Stajına Başlayamayacak!
Hukuk fakültelerinin sayısının artması ve çok fazla mezun verilmesi üzerine yeni bir sisteme geçme gereksinimi duyduklarını ifade eden Adalet Bakanı Tunç, yeni sisteme dair açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Hukuk fakültesi mezunları artık avukatlık stajına başlayamayacağı gibi hâkim ve savcı sınavlarına da giremeyecekler. İlk etapta hukuk mesleklerine giriş sınavına tabi tutulacaklar.”
Hâkim ve savcı adaylığını da kaldırdıklarını açıklayan Tunç, yeni sistemde hâkim, savcı yardımcılığı prosedürünün uygulanacağını söyledi.
“Yasama, Yürütme, Yargı Kesin Bir Çizgiyle Ayrıldı”
Bakan Tunç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kuvvetler ayrılığını getiren bir sistem olduğuna değinirken kanun teklif etme yetkisinin sadece Meclis’e ait olduğunu bir kez daha vurgulayarak; “Bu sistem, kuvvetler ayrılığını getirdiği gibi yasama, yürütme ve yargı kesin bir çizgiyle ayrılmış oldu. Artık Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olduğu için bütün işlemleri yargıya tabi ve bu sistem daha adil” ifadelerini dile getirdi.
Hâkim ve Savcılar Daha Donanımlı Olacak
Bakan Tunç, hukuk fakültesi sayısındaki artışa bağlı olarak mezun sayısının fazlalığına, bu nedenle yeterli donanıma sahip olmayan insanların artık kürsüde yer almayacağına dair ifadeler kullandı. Aynı zamanda avukat sayısının fazla olmasından dolayı savunmanın güçlü olmasındaki eksiklerin de giderileceğini vurguladı. Bakan Tunç, yeni sistemle ilgili ayrıntıları şu sözlerle noktaladı:
“Kontenjanların 100 bine düşürülmesi için de bazı çalışmalarımız mevcut. Yeni sistemde hukuk fakültesinden mezun olanlar, avukatlık stajına başlayamayacaklar ve aynı zamanda hâkim, savcı sınavına giremeyecekler. İlk etapta hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanmaları için bir prosedür getirdik ve aynı zamanda hâkim ve savcı adaylıklarını kaldırarak hâkim, savcı yardımcılığı sistemine geçtik. 3 yıl sürecek olan yardımcılık döneminde adaylar, adalet akademisinde tecrübeli hâkim ve savcıların yanında usta-çırak ilişkisiyle çalışacaklar. Hâkim ve savcılardan puan alacaklar ve puanların hepsi toplanarak mesleğe kabul için kurulun önüne gelecek. Dolayısıyla artık tüm hâkim ve savcılar, kürsüye daha güçlü şekilde çıkmış olacak.”