KariyerNe, Ne Değildir?

Vizyon ve Misyon Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Vizyon ve Misyon

Vizyon ve misyon, iş dünyasında sıklıkla kullanılan iki terimdir. Ancak kelime anlamları ile felsefede ve psikolojide de kullanılması mümkündür. Sizlere “Vizyon ve misyon nedir?” sorusunun yanıtını ve vizyon ve misyon aralarındaki farkları açıklayacağız.

Vizyon Nedir?

Vizyon, gelecek için kurguladığımız resim, konum ya da seviye öngörüleri ya da taleplerine verilen isimdir. Şirketlerin uzun vadede yer alan iş planları ve iş etiklerini simgelemek için kullanıldığı görülmektedir. Ancak bireysel olarak, koyulan hedefler ve hayata bakış açımızı belirtmek için de vizyon terimi kullanılabilir. Hayat vizyonu, ideolojilerimizi ve etik değerlerimizi belirtmekte kullanabileceğimiz gibi, gelmek istediğimiz noktayı simgelemek için de kullanabiliriz.

Vizyon ve hayal arasındaki fark ise, vizyon bizim gelecekte olmak istediğimiz ideolojik konumumuz olurken, hayal ise ideolojilerimize ya da statümüze bağlı olmadan olmasını istediğimiz kişi ya da yer olarak açıklanabilir.

Günümüzde bireylerde gelecek kaygısının sadece maddi kaynaklı olması, vizyon eksikliğinin sonuçları arasında gösterilmektedir. Öğrenim hayatı süren bireylerin, kendilerine uygun bir vizyona sahip olmaları sonucunda çok daha iyi yerlere gelecekleri kesindir. Ancak bu konuda eğitim, kültür ve toplumsal normlarımızın uygunluğu tartışmaya açıktır.

Misyon Nedir?

Misyon, belirli bir örgüt, şirket, kişi ya da kurumun var olma ideolojisini ve var olan ideolojisinde yer alan görev ve adımları simgeleyen terimdir. Tıpkı vizyonda olduğu gibi iş terimleri argümanları arasında kendine yer bulan misyon kelimesi, şahsi olarak vizyonumuza ya da ideolojilerimize ulaşırken izlediğimiz yolda atacağımız adımları anlatmak için de kullanılabilir. Örneğin vizyonumuz sosyoloji profesörü olmak olduğunu varsayalım, bunun için ilk misyonunuz sosyoloji bölümünü bitirmek olacaktır.

İşletmeler için vizyon ve misyon kavramlarının kullanım alanlarını ve önemlerini İŞLETMELERDE VİZYON VE MİSYON KAVRAMLARININ KULLANIMINDA OLUŞAN KARMAŞIKLIK; TÜRKİYE’DE İLK 100 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU ÖRNEĞİ isimli çalışmada inceleyebilirsiniz.

Vizyon ve Misyonun Arasındaki Fark

Vizyon ve misyon sıklıkla eş anlamlı anılan kelimelerdir. Ancak kısaca aralarındaki farkı özetlersem durumu daha iyi idrak edebilirsiniz. Vizyon uzun vadede yer alan ideolojilerimizi ve etiğimizi simgelerken, misyon kısa vadede yapacaklarımızı ve kazanımlarımızı belirtmemize yardımcı olur.

Vizyon sahibi olmak demek, bundan on yıl sonrasında kendinizi gördüğünüz yeri belirtir. Ve bu gördüğünüz yerlere ulaşırken önünüzde olan her engel sizin aslında misyonlarınızdır. Bu misyonlar sayesinde, vizyonunuza ulaşabilirsiniz.

Kariyer içerikleri ilginizi çekiyorsa, mutlaka Kariyer sayfamıza göz atmalısınız.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir