Oyun

Townscaper İncelemesi: Okyanusun Üzerinden Doğan Bir Şehir

Townscaper İncelemesi

Ayrıca, yapımcı ve geliştirici Oskar Stålberg’i daha önce yaptığı ilginç bir kule savunma oyunu olan Bad North ile hatırlamanız mümkündür. Ek olarak tekrar hatırlatmakta fayda var; Townscaper bir sonu ve hikayesi olan bulmaca oyunu ya da simülasyon oyunu değildir, Sand-box bir ada oluşturma oyunudur. Oyuncuların bu oyuna başlarken bu uyarılara dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde bu oyunda aradıklarını bulamayabilirler. İşte Townscaper incelemesi ve oyun hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…

İnsanların farklı oyunları oynama ihtiyacını karşılamak için girişimde bulunan isimlerden biri de Oskar Stålberg oldu. İsveçli oyun yapımcısı Oskar Stålberg, 30 Haziran 2020 tarihinde farklı bir şehir kurma oyunu olan Townscaper’ı erken erişime sundu. 11,50 TL’lik Steam satış fiyatı ile piyasaya çıkan oyun, oyuncularına bir oyun hissiyatından çok oyuncak hissiyatını veren işlerden biri oldu. Oyunu çok basit bir şekilde tanımlamak gerekirse, algoritma temelli sadece renkleri kullanarak bir ada şehri oluşturma ya da ada şehirleri inşa etme oyunu.

Townscaper Sistem Gereksinimleri

Mini bir sonsuz şehir yapma oyunu olan Townscaper için kullanıcı ve bilgisayar dostu bir oyun diyebiliriz. Daha eski bilgisayarlarda da kasma sorunu olmadan çalışan oyun için minimum ve önerilen başlıca sistem gereksinimleri şunlardır:

  • Windows 7 ve üstü bir işletim sistemi
  • 4 GB RAM Bellek
  • Grafik Kartı: DirectX sürüm 11’i destekleyen herhangi bir grafik kartı
  • Depolama: 1GB boş ve kullanıma açık alan
  • 64-bit işletim sistemi ve işlemci

Oyunu satın almak isteyen kullanıcılar için oyun, Steam üzerinden satın alınabilir durumdadır. Townscaper oyunu Windows bilgisayarlara ek olarak Mac bilgisayarlar için de erişilebilir konumdadır. Ayrıca oyunun, 2021 Eylül ayı içerisinde Andoid, iOS ve Nintendo Switch konsolu için de çıkış yapması bekleniyor.

Mobil cihazlarda oyunun çok fazla benzeri bulunmasından şikayetçi olan bir oyuncu, yakın zamanda bu şikayetini geliştirici Oskar Stålberg ile paylaştı. Stålberg, “Oyunun farklı cihaz kullanıcıları için bu kadar talep görmesi oldukça hoş. Bu cihazlara geldiğimizde iyi işler yapacağımız belli” yorumunu yaparak kendine ve oyununa olan güvenini sergiledi.

Townscaper Nasıl Oynanır?

Townscaper Nasıl Oynanır?
Townscaper, oynaması son derece keyifli bir oyun.

Oyuncaklarla içli dışlı olan tüm çocuklar, kendi kendilerine LEGO’larından veya benzeri oyuncaklarından şehirler inşa eder. Bu şehir bazen bir halının üzerine kuruludur ve halıda büyür. Bazen bu şehir parkenin, bazen de oyun örtüleri üstüne kurulur. Townscaper oyununda da altta serili bir zemin yok ama tertemiz bir deniz ve havada uçuşan martılar var! Bu deniz üzerine istediğimiz renkte binaları koyuyor ve şehir inşa etmeye başlıyoruz.

Şehir inşaları sırasında parkları, havuzları, siteleri, durakları oyuncular oluşturmuyor. Seçilen renkteki binalar veya yürüme alanları sıralı bir şekilde koyuluyor. Oyunun verdiği serbestlik de tam olarak burada başlıyor. İster kız kulesine benzer, ana şehre biraz uzak bir ada oluşturulabilir istenirse de Arnavut kaldırımlarla döşeli bir şehir veya Rio’yu andıran renkli binalar, içerisinde kocaman bir bahçesi bulunan saraylar yapılabilir. Yapılması gereken ve ihtiyaç olan tek şey bir mouse ve sol tık tuşuyla şehre yön vermektir. Son derece basit bir oynanışa sahip Townscaper için hayali bir oyuncak yorumu da bu yüzden yapılır.

Oyunu oynamak için bir puan sistemi ya da alet edavat sistemi olmadığı için oyuncular oyunu açar açmaz masmavi deniz ve martılar ile karşılaşmaktadır. Oyun barındırdığı serbestlik sayesinde özellikle Türkiye içerisinde de masaüstü RPG (Role Play Game) ya da Türkiye’de sık kullanılan ismi ile FRP (Fantastic Role Play) oyunları için de açık kaynaklı bir yardım sunmaktadır. Oyun oynatıcılar, oynatmak istedikleri oyunlardaki mekanları ve şehirleri Townscaper üzerinden hazırlayıp oyuncularına sunabilmektedirler. Ek olarak oyun içerisinde şehirleri kaydetmede eklenen dosya uzantısı seçeneği ile 3D printer kullanan kullanıcılar, yarattıkları şehirleri yazdırıp evlerinde de sergileme imkanına sahiptir. Stålberg yaptığı oyun için “Temel bir amacı yok, kesin bir sonu yok ve olmayacak. İstediğiniz gibi şehrinizi yapın ve keyfinizi çıkarın!” diyor. 2020 yılının en iyi Steam oyunları listesinde de yer alan Townscaper’ın Metacritic puanı 7.8, PC Gamer sitesi puanı ise 80’dir.

Oyun dünyasını keşfetmek istiyorsanız, size farklı bir oyun önerimiz var: Twelve Minutes Oyun İncelemesi

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir