Dünyanın en çok teknoloji ürünü satan firmalarından biri olan Apple, son zamanlarda fotoğrafçılık için de çeşitli atılımlarda bulundu. Çıkardığı telefonlardaki fotoğraf makinesi lenslerini oldukça geliştiren Apple, aynı zamanda yan uygulamalar ile de çıkarttıkları ürünleri destekleyici bir tavır sergiledi. Apple Inc post prodüksiyon aşamasında kullanmak amacıyla geliştirdiği ProRes codec’i de yakın zamanda duyurdu. Peki, ProRes nedir tam olarak?
ProRes codec, 8K video çözünürlüğünü destekleyen bir video sıkıştırma formatıdır. Apple geliştirdiği bu codec ile neredeyse her cihazında yüksek kaliteyi hedefleyen bir vizyon ortaya koydu. Final Cut Pro 10.4.1 sürümü ile gelen codec, DJI’nin film çekimleri için kullandığı drone’ları ve Atomos tipi kaydedicilerin güncellemesi halinde kullanıma açılır.
Ayrıca Apple, çıkardığı ve son derece güvendiği codec ile ilgili “ProRes RAW sayesinde, HDR video akışları için en uygun olan parlak noktalar ve gölgeler ayarlanabilir duruma geliyor. Kullanım tercihine göre esneklik sağlayan ProRes ile RAW verileri nedeniyle bozulmamış görüntüler alınabilir, derecelendirilip, düzenlenebilir durumda” açıklamalarında bulunmuştur.
RAW video uzantısı, film yapımlarında kötü pozlanan anların kaydedilmesini sağlar, dinamik olan çözünürlüğü en yüksek seviyeye çıkarır ve farklı görüntüler yaratır. Normalde RAW video uzantısı, Blackmagic Desing ve RED Cinema gibi pahalı kamera sistemlerinde mevcuttu ancak Apple ile şimdi iPhone’larda da kullanılabilir durumdadır.
RAW Video Uzantısı Sorun Oluşturur mu?
Kaliteli görüntü saklamayı ve görüntüler üzerinde akışın bozulmadan yayınlanmasını sağlayan RAW video uzantısının devamlı ve nesillerdir süre gelen büyük bir problemi mevcuttur. Bu problem, RAW’ın kullanıldığı ürünlerde çok fazla yer kaplıyor olması ve hızlı bir depolama istiyor olmasıdır. Videoları olabildiği en yüksek kalitede tuttuğu için RAW video uzantısı kapladığı boyuttan taviz vermez. Render problemlerinden dolayı da RAW, en iyi sistemler için bile sadece SSD yardımı ile tam randımanlı çalışabilir durumdadır.
Apple yakın zamanda, RAW sisteminin sorunlarını gördüğünü açıklayarak, Mac sahipleri için bu kronik sorunların bir problem teşkil etmeyeceğini açıkladı. RAW video uzantısı, MacOS için optimize bir performans sergiler ve 4K ProRes RAW dosyalarını gerçek zamanlı bir görüntü oluşturmadan, tam randımanlı bir şekilde verebilir. ProRes ile RAW dosyalarının boyutları oldukça küçülür ve arşivleme işlemleri için oldukça uygun bir dosya formatı haline gelir. Ek olarak DJI, DJI Inspire 2 ve Zenmuse X7 gibi drone’ların, son sürüme geçebilmeleri için bir firmware güncellemesi indirmesi gerekmektedir
ProRes RAW’ın Getirdikleri
Film yapımı ve video çekimi ile ilgilenen bireyler için videolar içindeki altyazılar da uzun süre boyunca bir sorun teşkil etmekteydi. Kişiler, profesyonel bir altyazı için oldukça masraflı üçüncü parti yazılım hizmetlerine başvurmak zorundalardı. Ancak Apple, ProRes codec’ini tanıtırken Final Cut Pro X için de bir altyazı aracı tanıttı. Ücretsiz bir güncelleme ile hali hazırdaki kullanıcılar bu hizmetten yararlanmaya başladılar. Yeni ProRes kullanıcıları için ise Motion and Compressor eğitim setleri ile birlikte altyazılar kullanıma hazır haldedir. Fakat eğitim setleri belli bir ücret karşılığında satın alındığını unutmamak gerekir.
Codec Nedir?
Filmler, videolar, reklam filmleri, tanıtım filmleri, animasyonlar ve pek çok sektör için video düzenleme aşamalarında en çok karşılaşılan terimlerden biri codec’tir. Pek çok farklı türde codec mevcuttur. Codec’ler temel olarak, verileri saklayan ya da gönderme işlemleri için sıkıştıran, kodlayan ve oynatarak düzenleme işlemleri için tekrar açan bir sistemdir. Ayrıca codec’ler bir yazılım parçası olduğu için, bir bilgisayar sisteminde de bulunabildiği gibi bir telefon ya da kamera sisteminde de bulunabilir. Telefon ve kamera gibi fiziksel donanım eşyalarına gelen ses ile görüntüyü dijital bir formata dönüştürerek, saklanabilmesi için sıkıştırır. Sıkıştırma işlemini gerçekleştirirken, çevrilen içeriğe birden fazla oynatma, durdurma ve yakalama noktası oluşturur. Bu da içeriği oynatırken işlevin düzgün çalışmasını sağlar.
Apple firmasının geliştirdiği ProRes bileşeni de bir codec örneğidir. Final Cut sürümleri ve iMovie gibi Apple ürünlerinin temelinde ProRes bileşeni bulunmaktadır. 422, 4444 ve RAW gibi çok fazla yer kaplayan ve hızlı depolama araçları isteyen video formatlarını sıkıştırıp, saklamaya yarar. Bu sayede de geliştirici ve kullanıcılar yüksek performanslı 8K medya işleyişini görür. ProRes, renk çözünürlüğünü de en yüksek seviyede tutarak kesintisiz bir akış sağlar.
Codec Türleri
Temelde codec yapısı kayıplı ve kayıpsız codec bileşenleri olarak ikiye ayrılmaktadır ve bu formatında çok kullanışlı alt türleri bulunur. Herhangi bir kalite kaybına müsaade etmeden, işlenen videoyu olduğu gibi tekrar üreten codec türü kayıpsız codec bileşenlerini oluşturur. Çok fazla yer kaplarlar ve yüksek kalite içerirler. Kayıplı codec bileşenleri ise işleme ve saklama sırasında video kalitesini bir miktar düşürür ve çok daha az yer kaplar. En önemli ve yaygın kullanılan codec türleri ise şunlardır:
- MPEG
- 264
- ProRes RAW
- RAW
- WMV
- HEVC
- XVID
- DİVX
Bu codecler, kullanıcı ve geliştiricilerin görüntü, video ve ses işleme işlemleri esnasında en çok karşılaştıkları uzantılardır. Her uzantının çeşitli avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Kullanıcılar, ellerindeki materyali işlerlerken, bu avantaj ve dezavantajlara göre hareket etmelidirler.
Eğer video sektöründeki haberler ve yeni ürünler ilginizi çekiyorsa GoPro 10 İncelemesi yazımız ilginizi çekebilir.