Günlük hayattaki yoğunluğumuz, iş stresi ve sosyal medyadaki uyarıcılar gibi etmenler psikolojik durumumuzu bir hayli etkiliyor. Psikolojik olarak kendimizi dinlemeyi ve ne hissettiğimizi kendimize sormayı unutuyoruz. Bu etkilenme sonucunda yaşadığımız anları kaçırıyor ve memnuniyet nedenlerimizi başkalaştırma arayışına giriyoruz. Anda kalmak, anı yaşamak ve kendi içine dönmek son zamanlarda duyduğumuz farkındalık yöntemlerinden. Kendine dönme ve yaşadığın anın tadını çıkarma egzersizlerinden biri de mindfulness. Peki mindfulness nedir, diğer çalışmalardan farkı nedir? Farkındalığı, oluşturmaya çalıştığı bilinci ve egzersizleri sonucunda yarattığı olumlu değişim ile mindfulness akıp giden günlerde keyifli bir mola için iyi bir fırsat olabilir.
“Mindfulness nedir? Nasıl uygulanır?” yazımızda bunları sizlere en uygulanabilir sizleri harekete geçirir şekilde anlatmaya çalışacağız. Yoga, yürüyüş, kitap okuma ve diğer hobilerinizden sıkıldıysanız ara vermek için doğru yerdesiniz. Mindfullnes içeriğini zihninize yerleştirdikten ve egzersizlere başladıktan sonra anı görmeyi tatmayı ve izlemeyi başaracağınızdan şüphemiz yok.
Mindfulness ile Anda Kalmak
Denize ilk girdiğiniz anı düşünün. Kumdan sahilde ilerleyen yavaş adımlarınızı. Suya ilk değdiğinizde hissettiğiniz o tazelenme ve ferahlığı. Kendinizi suya bırakışınız ve attığınız ilk kulaçlar. Mindfulnessı da yüzme gibi düşünebilirsiniz. Üstelik yüzmekten daha kolaydır. Yüzmeyi zihniniz ve kaslarınız çabalarınız sonucunda öğrenir.
Mindfulness hafızanızda yer alan bir alışkanlıktır. Unutmayın doğduğunuzda ödemeniz gereken faturalar gibi dertleriniz yoktu. Zihniniz berrak ve sadece temel ihtiyaçları giderildiğinde şükür doluydu. Bebekliğinize dönemezsiniz belki ama kendi denizinize her gün yeniden giriyormuşsunuz gibi tazelenmenize izin verebilirsiniz. Yaptığınız pratikler ile anda kalmanızı arttırabilirsiniz. Günden güne azalan kaydırarak geçtiğimiz yüzlerine bile bakmadığımız onlarca şeye tekrar dönebiliriz. Odaklanabiliriz. Sadece bunu istemeniz ve kendinize izin vermeniz gerekiyor. Mindfulness ile odak sürelerinizi arttırabilirsiniz. Odak süreniz arttıkça uyarıcılardan uzaklaşır ve konunuzun öznesine ilginizi verebilirsiniz.
Bir konu bir düşünce yani tek bir şeye odaklanmak sizleri diğer maddelerden uzaklaştırır. Bu uzaklaşma olumsuz anlamda değildir. Adım adım madde madde ilerleyerek varışa varmak sizlere kendinizi daha iyi hissettirecektir. Peki ama nasıl? Mindfulness bunu nasıl sağlar? Mindfulnessin odaklanmadaki rolleri nelerdir hep birlikte görelim.
Eğer bu konuda daha detaylı bilgiler edinmek istiyorsanız Bilinçli Farkındalık (Mindfulness): Kavramsal Bir Araştırma adlı çalışmayı inceleyebilirsiniz.
Adım Adım Mindfulness
Mindfulness sizlere piyasadaki çok satan kişisel gelişim kitapları gibi vaatlerde bulunmaz. Mindfulness bir süreçtir ve bu süreci siz yönetirsiniz. Kitabı okuyup kapağı kapattıktan sonra hiç okumamış gibi davranabilirsiniz. Mindfulness ile kendinizi sıkmadan sadece sizin istediğiniz zamanlarda yapacağınız egzersizler ile odağınızı geliştirirsiniz. Kendiniz için atacağınız her adım başlangıçta ne kadar zor olsa da yürüdükçe fazlasıyla zevk verecektir. Adım atın. Birkaç adımda mindfulness egzersizleri:
- Kalem ve kâğıt ile sizi rahatsız eden şeyleri yazın: Sizlere rahatsızlık veren maddelerin üstünde düşünecek vaktiniz varsa kendinize zaman tanıyarak sadece onları düşünün. Üzerine gitmekten korkmayın sandığınız kadar korkutucu değiller. İzin verdiğinizde çözüm sizi bulacaktır.
- Nefes alın: Çok basit ve çok etkili bir yöntem olan nefes almayı farkında olarak yapın. Mindfulness sizlere özel egzersizler yaptırmak demek değildir. Yaptığınız şeylerin farkında olmaktır. Nefesinizi fark ederek alıp verin. Bol oksijen hücrelerinize dolarken rahatladığınızı hissedeceksiniz.
- Kafanıza takılan düşüncenin takılmasına izin verin: Ne kadar ertelerseniz o kadar kaçarsınız. Zihninizin en arkasında hey burdayım beni yok sayamazsın diyen düşünceyi sahneye davet edin. Konuşmasına izin verin, beklediğiniz kadar problemli bir diyalog olacağını düşünmüyoruz.
- Buradasınız, etrafınıza bakın: Kalabalık yoğun kargaşa dolu bir gün. Oradasınız, akışta koştururken bitirmek için savaş verirken sadece bi an kendinize bunu hatırlatın. Bedeniniz sağlam, sağlıkla size hizmet ediyor ve size destekçi. Minnet dolmanız için harika bir sebep.
- Telefondan uzak bir şarkı: Ortalama şarkı süreleri üç dakikadır. Kendinize verebileceğiniz bir üç dakikanız var mı? Telefon harici bir platformdan açacağınız en sevdiğiniz şarkıya odaklanın.
- Şükür sebeplerinizi yazın: Gerçekten kulağa çok zor ve hatta saçma geldiğinin farkındayız. Bir kâğıda sağlıklıyım – yeni güne uyandım – nefes alıyorum yazdığınızda bile farkındalığa hoş geldiniz demektir.
Mindfullnes’ın Faydaları Nelerdir?
Mindfulness nedir sorusu kadar ne değildir sorusu da önemlidir. Mindfulness bir ilaç değildir. Yoga pratiği değildir. Saatlerce yürüdüğünüz bir yol değildir. Mindfulness kavramı baştan aşağı sizdir. Sizin o anda farkında olarak ne yaptığınızı anlamanızdır. Hiçbir zorunluluğu yoktur. Baskısı ve deadline tarihi mevcut değildir. Düşünmek için izin verdiğiniz sürece sizi hafifleten bir buluttur. Bulut her zaman güneşi aralamaz belki ama yağdırdığı yağmur taneleri sizlere onlarca şükür sebebi sunabilir.
- Gerçek tektir. O da şu andadır. Yani varsınız ve bunun farkında olun.
- Esnemenize ve gevşemenize gerek yok. Stresli bile olsanız o an bu hissin var olduğunu kabullenin.
- Mindfulness sizlere “kendinizi salın” demez. Olduğunuz haliniz ile kabullenmeniz gerektiğinin farkına vardırır.
- Reddetmeden tersine çevirmeyi denemeden olduğu halinde kabullenmeniz için size izin verir.
- Bedensel zarar vermeyen her düşüncenin geçip gitmesi muhtemeldir. Farkına vardığınızda gitme süreleri uzamaz.
- Tekrar, sıkıcı değildir. Tekrarladığınız alışkanlıklar sizlere güven verir konfor alanınızın duvarlarınız
- Tek bir yönden düşünmeyin. Gerekirse fikrine güvendiğiniz insanlara danışın ve geliştirilebilir olan destekleri değerlendirmeye alın.
Mindfullnes çok yönlü bir odak halidir. Sizleri şu ana çağırırken zorunluluk hissetmenizi istemez. İstekleriniz doğrultusunda şekil alacak bu anın farkın varma hali zamanla vazgeçemeyeceğiniz bir pratik olacak.
Eğer zihinsel sağlığınıza destek olacak yöntemler arıyorsanız Yoga Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Yoga yazımıza da göz atabilirsiniz.